Orăştie, Geoagiu şi comunele învecinate sunt la fel de importante pentru CJ ca şi marile municipii hunedorene
Revenim, aşa cum am promis, cu alte date referitoare la investiţiile făcute, în ultimii 10 ani, de Consiliul Judeţean, în localităţile hunedorene: Orăştie, Geoagiu şi zonele adiacente.
Cine nu crede, se poate convinge singur. Hunedoara este la ora actuală, după desfiinţarea industriei grele, un judeţ care îşi caută sursele de venit preponderent din turism.
Investiţii benefice pentru promovarea turismului
O zonă din judeţul Hunedoara care prezintă un potenţial turistic deosebit, dar nu unică, este cea formată din municipiul Orăştie, oraşul Geoagiu şi comunele învecinate. În mod firesc, Consiliul Judeţean Hunedoara, condus, din 2004, din calitatea de preşedinte, de liberalul Mircea Ioan Moloţ, nu putea omite această zonă de la acordarea de finanţări în diverse domenii de activitate. Este bine ştiut că Orăştia este localitatea unde s-a tipărit prima carte din România, respectiv Palia, în Evul Mediu, dar şi că la Geoagiu sunt izvoare de apă termală, cunoscute, în mod oficial, încă din vremea Imperiului Roman. „Cunoaştem foarte bine potenţialul acestei zone. Alocarea de fonduri pentru acestă regiune hunedoreană, de la Consiliul Judeţean, este un lucru absolut normal, mai ales că ne dorim să dezvoltăm activitatea din turism. Aşa că am pus un accent deosebit pe reţeaua de infrastructură, în special în sectorul legat de apă şi canalizare. Din păcate, însă, chiar dacă am avut mai multe discuţii pe această temă, actuala conducere a municipiului Orăştie nu a dorit să facă parte din structura judeţeană a unei asociaţii de dezvoltare intercomunitare, ce are ca scop de activitate introducerea, modernizarea sau extinderea, după caz, a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare. S-a pierdut astfel la Orăştie un proiect în valoare de 30 de milioane de euro „, a declarat Mircea Ioan Molot, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
„De-a lungul ultimilor 10 ani, Consiliul judeţean Hunedoara a înţeles importanţa zonei Orăştiei şi de ce este nevoie de investiţii susţinute acolo. Din păcate, actuala conducere a municipiului Orăştie nu a înţeles acest lucru, ne-a întors spatele nouă şi locuitorilor oraşului şi astfel s-a pierdut la Orăştie un proiect în valoare de 30 de milioane de euro”
Mircea Ioan Moloţ
Preşedinte CJ Hunedoara
Se lucrează continuu
Consiliul Judeţean însă a continuat să sprijine zona acolo unde administraţia locală a înţeles importanţa investiţiilor. Chiar vineri, 16 mai, echipe specializate lucrau la introducerea reţelei de canalizare dintre Bozeş şi Geoagiu Băi, CJ alocând, doar în ultimii doi ani, pentru această investiţie, suma de 700.000 de lei. Dar, pe lângă investiţia mai sus menţionată, CJ Hunedoara a mai alocat şi alte fonduri în acest domeniu, pentru cele două localităţi urbane mai sus menţionate, dar şi în comunele învecinate, în valoare totală de aproape 11 milioane de lei. „Am o colaborare bună cu preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Moloţ. Ne-a ajutat întotdeauna alocând fonduri pentru dezvoltarea comunei noastră. În primul mandat am pus accent pe terminarea lucrărilor începute. În speţă, am reuşit să duc la bun sfârşit alimentarea cu apă a satelor comunei Beriu. În al doilea mandat avem mai multe proiecte”, a declarat Emil Moise Bîc, primarul comunei Beriu. În plus, din acest an, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Consiliul Judeţean Hunedoara, prin operatorul autorizat în domeniu, APAPROD, care se află în subordinea sa, mai alocă peste 12 milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare din aceasta zonă.
Bani de la CJ pentru drumuri
Şi, în mod firesc, dacă există o reţea bună de apă şi canalizare, pe lângă aceasta trebuie să fie şi drumuri bune. Este deja un standard în judeţul Hunedoara. Din 2004, de când Mircea Ioan Moloţ este preşedinte al Consiliului Judeţean, la propunerea sa, conform legii, pentru zona Orăştie- Geoagiu, dar şi pentru comune limitrofe, respectiv Turdaş, Romos, Beriu, Balşa, Buceş şi Băiţa, s-au alocat sume consistente. Astfel, în ultimii 10 ani au fost atribuiţi, pentru modernizarea şi întreţinerea drumurilor din zona mai sus menţionată, peste 35 de milioane de lei. La această sumă se pot adăuga încă aproximativ 7 milioane de lei, care sunt alocaţi pentru lucrări de întreţinere sau modernizare a drumurilor, lucrări care se desfăşoară la ora actuală. Însumând aceste cifre, rezultă că, în perioada 2004-2014, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat, pentru modernizarea drumurilor din zona Orăştie- Geoagiu si comunele limitrofe, suma de 43.015.825 de lei.
Sprijin pentru spiritualitate
Alte sume importante au fost alocate, de către Consiliul Judeţean Hunedoara, câtă vreme legea a permis, şi către unităţile de învăţământ. „Fiind, ca meserie de bază, profesor de matematică, am considerat un lucru normal să propun colegilor mei din Consiliul Judetean Hunedoara alocarea de sume pentru buna funcţionare a unităţilor de învăţământ. Până în 2008, deci până când legea a permis, Consiliul Judeţean a dirijat sume pentru modernizarea unităţilor şcolare, iar Orăştie şi Geoagiu, localităţi unde funcţionează două licee de mare prestigiu, respectiv Colegiul Naţional Aurel Vlaicu şi Colegiul Tehnic Agricol Alexandru Borza, au beneficiat de astfel de finanţări”, a mai afirmat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Per total, pe lângă cele două colegii mai sus menţionate, pentru unităţile de învăţământ din zona Orăştie- Geoagiu şi comunele învecinate, indiferent că este vorba despre grădiniţe, şcoli generale sau licee, Consiliul Judeţean a alocat o sumă de peste 6 milioane lei. Nu putem trece peste capitolul educaţie fără a aminti de existenţa unui cor deosebit, format din elevi ce învaţă la şcolile şi liceele din municipiul Orăştie. Este vorba despre corul Vlăstarele Orăştiei, ansamblu care a facut cinste nu numai oraşului şi judeţului Hunedoara, ci şi întregii Românii, prin prestaţiile de excepţie pe care le are. Consiliul Judeţean Hunedoara a fost, în ultimii zece ani, tot timpul alături de acest ansamblu coral de excepţie, oferindu-i o susţinere finaciară de 52.500 de lei. Acest cor are un repertoriu bogat şi diversificat, ce a fost auzit pe mari scene ale lumii, dar si în judeţul Hunedoara, de multe ori concertând şi în biserici.”Chiar dacă mă repet, reafirm că sunt un om credincios, iar sprijinirea bisericilor, indiferent de cult, o consider nu doar o obligaţie legală, ci şi o datorie de onoare. Astfel, conform prevederilor legale în ceea ce priveşte organizarea şi functionarea Consiliilor Judeţene, am propus alocarea de sume destul de importante la capitolul culte”, a precizat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Această alocare de fonduri pentru biserici, în valoare de 615.000 de lei, s-a făcut nu numai pentru lăcaşele de cult din oraşe, ci şi pentru cele din zonele rurale, inclusiv din comunele cu o populaţie redusă. „De 10 ani colaborez cu Mircea Ioan Moloţ, şi pot spune că această colaborare a fost una foarte bună. Din 2004 şi până în prezent, preşedintele Consiliului Judeţean ne-a ajutat foarte mult, în diverse domenii. Chiar dacă aceste posibilităţi sunt limitate de prevederile legale, domnul Moloţ ne-a sprijinit, printre altele, cu sume necesare pentru întreţinerea sau renovarea bisericilor din localitatea noastră”, a afirmat Simion Meteşan, primarul comunei Balşa.
Finanţare directă pentru primăriile din Orăştie şi Geoagiu
Fără a ne îndepărta prea mult de acest aspect al vieţii sociale de zi cu zi, mai trebuie menţionat şi faptul că, din 2004, de când preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara este liberalul Mircea Ioan Moloţ, această instituţie a alocat fonduri, la propunerea preşedintelui, aşa cum prevede legea, şi pentru capitolele sănătate şi mediu. Bunăoară, pentru unităţi sanitare sau de ocrotire a persoanelor aflate în dificultate, în special din motive medicale, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat, pentru astfel de instituţii care funcţionează în oraşul Geoagiu şi municipiul Orăştie, finanţări de peste 1 milion de lei. O finanţare extrem de importantă, dar şi foarte consistentă, a mai acordat Consiliul Judeţean municipalităţii din Orăştie pentru închiderea gropii de gunoi neconforme, suma alocată de legislativul hunedorean pentru protejarea mediului din oraşul Paliei fiind de peste 20 de milioane de lei, mai exact de 20.652.200 de lei. Mai mult, Primăria municipiului Orăştie a primit, în ultimii 10 ani, şi alte sume pentru buna sa funcţionare. Astfel, administraţia publică din Orăştie a primit, pentru acoperirea unor cheltuieli de capital, din partea Consiliului Judeţean Hunedoara, 1.520.000 de lei, iar pentru modernizarea sediului în care îşi desfăşoară activitatea suma de 1.500.000 de lei. De asemenea, Consiliul Judeţean Hunedoara a mai virat, în perioada 2004-2014, suma de 800.000 de lei pentru amenajarea centrului istoric din oraşul Paliei. În aceeaşi ordine de idei trebuie amintit faptul că şi Primăria oraşului Geoagiu a primit susţinere financiară din partea Consiliului Judeţean Hunedoara, care a acordat, în acest sens, ca şi cheltuieli de capial, administraţiei publice mai sus menţionate, în perioada 2004-2014, suma de 1.838.000 de lei. În continuarea serialului nostru privind investiţiile realizate de Consiliul Judeţean în localităţile hunedorene vă propunem, pentru mâine, să mergem înspre sudul judeţului, mai precis în Valea Jiului.
615.000 de lei a alocat CJ pentru buna funcţionare a cultelor religioase
Lăcaşe de cult care au primit finanţare
Municipiul Orăştie
Parohia Ortrodoxă I
Parohia Ortodoxă II
Parohia Ortodoxă III
Parohia Ortodoxă Sf. Mihail şi Gavril
Parohia Ortodoxă Sf Gheorghe
Parohia Ortodoxă Naşterea Maicii Domnului
Biserica Baptistă
Biserica Penticostală
Oraşul Geoagiu
Parohia Ortodoxă Suseni
Parohia Ortodoxă Joseni
Parohia Ortodoxă Geoagiu Băi
Parohia Ortodoxă Aurel vlaicu
Parohia Ortodoxă Gelmar
Parohia Ortodoxă Rengheţ
Comuna Balşa
Parohia Ortodoxă Voia
Parohia Ortodoxă Mada
Parohia Ortodoxă Balşa
Parohia Ortodoxă Poiana
Biserica Baptistă Voia
Comuna Beriu
Schitul Ortodox Cucuiş
Parohia Ortodoxă Orăştioara de Jos
Parohia Ortodoxă Beriu
Comuna Romos
Parhia Ortodoxă Romos
Parohia Ortodoxă Pişchinţi
Parohia Greco Catolică Romos
Parohia Evanghelică Romos
Comuna Turdaş
Parohia Ortodoxă Turdaş
Parohia Ortodoxă Spini
Parohia Greco Catolică Turdaş
Parohia Greco Catolică Spini
Parohia Greco Catolică Pricaz
Comuna Buceş
Parohia Ortodoxă Buceş
Parohia Ortodoxă Stănija
Parohia Ortodoxă Mihăileni
Parohia Ortodoxă Buceş Vulcan
Comuna Băiţa
Parohia Ortodoxă Peştera
Parohia Ortodoxă Băiţa
Parohia Ortodoxă Sălişte
Parohia Ortodoxă Ormindea
Parohia Ortodoxă Hărţăgani
Parohia Romano Catolică Băiţa
43.015.825 de lei a alocat CJ pentru modernizarea drumurilor în zona Orăştie-Geoagiu
Localităţi în care s-au efectuat lucrări la artere rutiere:
Orăştie
Geoagiu
Geoagiu Băi
Bozeş
Băcâia
Aurel Vlaicu
Gelmar
Balşa
Almaşu Mic de Munte
Lunca
Băiţa
Ormindea
Stănija
Buceş
Romoşel
Pricaz
Mada
12.417.400 de euro alocă CJ, din acest an, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare
Localităţi în care lucrările încep în 2014:
Geoagiu
Cigmău
Gelmar
Băiţa
Căinelu de Sus
Hărţăgani
Trestia
Sălişte