23.6 C
Deva
luni, iulie 15, 2024

Consiliul Judeţean Hunedoara – 10 ani în 10 zile (VIII)

Petroşaniul, alături de Deva şi Hunedoara, este una din localităţile urbane importante ale judeţului nostru, iar CJ a făcut investiţii majore în cel mai mare municipiu din Valea Jiului, dar şi în Petrila şi Aninoasa

Valea Jiului este o zonă deosebit de importantă pentru judeţul Hunedoara, compusă numai din localităţi urbane.

Deşi se află la peste 100 de kilometri de capitala de judeţ, Consiliul Judeţean Hunedoara a ţinut aproape, în ultimii zece ani, acordând importanţa cuvenită acestei regiuni.

Turismul e la putere

Principala localitate din Valea Jiului este, aşa cum cunoaşte toată lumea, municipiul Petroşani. De municipiu sunt lipite două oraşe, Petrila şi Aninoasa. Toate aceste trei oraşe, dar şi celelalte aşezări ale Văii sunt localităţi minereşti. Din păcate, şi Valea Jiului a fost lovită de fenomenul restructurării din industria extractivă, fiind, poate, cea mai afectată zonă, nu doar din judeţul Hunedoara, ci chiar din întreaga ţară, în această privinţă. În ultimii zece ani, Consiliul Judeţean Hunedoara, condus, din 2004, de liberalul Mircea Ioan Moloţ, a făcut investiţii masive în Petroşani, Petrila şi Aninoasa. „Investiţii nu au fost făcute doar în reţeaua de infrastructură care, desigur, este foarte importantă. Conform prevederilor legale privind funcţionarea Consiliului Judeţean, am propus colegilor mei alocarea de sume pentru toate domeniile”, a declarat preşedintele Mircea Ioan Moloţ. Printre domeniile de activitate în care Consiliul Judeţean Hunedoara a făcut investiţii este cel al turismului, alocând, pentru această ramură, suma de 1.786.300 de lei. Aşa cum se ştie, în această zonă, în special în Parâng, turismul se dezvoltă simţitor, acest gen de activitate fiind principala cale de redresare economică a judeţului Hunedoara. Şi, pentru a avea un turism performant este nevoie, în mod deosebit, de o infrastructură rutieră bine pusă la punct. Pentru menţinerea în bună stare a drumurilor din jurul Petroşaniului, dar şi pentru cele din Petrila şi Aninoasa, cu zonele industriale şi satele parţinătoare, cum ar fi cele spre Cabana Rusu, spre Dâlja Mică sau spre Iscroni, dar și pentru refacerea unor poduri distruse de inundații, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat, în perioada 2004 – 2014, suma de 6.579.880 de lei.

foto citat Molot„Cei 100 de kilometri dintre Deva şi Petroşani nu au s-au interpus niciodată între planurile noastre de investiţii şi realitatea din teren. Pentru că sunt un preşedinte de consiliu judeţean căruia îi place să verifice personal cum merg lucrările, Petroşaniul a fost mereu una din destinaţiile mele. Am ţinut aproape de această comunitate şi am reuşit, cred eu, să sprijim oamenii de acolo, oameni greu încercaţi de declinul mineritului”
Mircea Ioan Moloţ
Preşedinte CJ Hunedoara

Investiţii ale CJ în reţele de apă şi canalizare

Nu putem părăsi capitolul de infrastructură fără a aminti de investiţiile făcute de Consiliul Judeţean Hunedoara, sub preşedinţia lui Mircea Ioan Moloţ, în reţelele de apă şi canalizare din municipiul Petroşani şi oraşele Petrila şi Aninoasa, precum şi în satele aparţinătoare. Consiliul Judeţean, în mod direct, sau prin societatea APASERV Valea jiului, care este în subordinea sa, a alocat, pentru lucrările executate în acest domeniu, din 2004, încoace, suma de 6.779.329 de lei. Aceste lucrări au constat în extinderea reţelelor şi modernizarea celor existente, dar şi construcţii de micro hidrocentrale şi dotări a instalaţiilor de pompare, tratare sau epurare. La suma mai sus amintită mai trebuie adăugată o alta, în valoare de 9.680.000 de lei. De asemenea, tot prin intermediul Consiliului Judeţean Hunedoara şi al societăţii Apa Serv Valea jiului, pe care o are în subordine, se află în derulare un alt proiect major, de care vor beneficia toate localităţile din Valea Jiului. Acest proiect, în valoare peste 143 de milioane de lei, prevede, printre altele, pentru municipiul Petroşani şi oraşele Petrila şi Aninoasa, continuarea lucrărilor de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare, creşterea capacităţii unei staţii de epurare ori contorizare. De asemenea, din acest an va începe implementarea unui alt proiect major în ce priveşte apa şi canalizarea în Valea Jiului, în valoare de 67 de milioane de euro, Consiliul Judeţean Hunedoara fiind cel care l-a iniţiat.

Grijă de la „judeţ” pentru confortul locuitorilor din Vale

Tot pentru creşterea gradului de confort al locuitorilor din Valea Jiului, CJ Hunedoara a alocat sume pentru reţelele de termoficare, dar şi pentru alimentarea cu gaz metan a locuinţelor. Astfel, pentru acest capitol, în perioada 2004-2014, la propunerea preşedintelui Mircea Ioan Moloţ, reprezentant al PNL, Consiliul Judeţean Hunedoara a acordat, pentru localităţile Petroşani, Petrila şi Aninoasa, suma de 8.147.780 de lei. Şi, aşa cum aminteam şi mai sus, CJ alocă fonduri pentru Valea Jiului nu doar pentru investiţii, ci şi pentru alte aspecte importante ale vieţii cotidiene. Bunăoară, legislativul judeţean a dirijat sume importante pentru capitolul sănătate şi mediu. „Dacă ne dorim să dezvoltăm turismul în Valea Jiului, şi cred că mulţi sunt de acord cu mine la acest capitol, trebuie să avem grijă de mediul înconjurător. De asemenea, un spital dotat în această zonă este mai mult decât necesar”, a spus Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. Astfel, pentru rezolvarea problemelor legate de depozitarea deşeurilor, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat, pentru Petroşani, Petrila şi Aninoasa, peste 31 de milioane de lei. De asemenea, la capitolul sănătate, prin finanţări de la Consiliul Judeţean, s-au făcut achiziţii importante de aparatură modernă la Spitalul de Urgenţă din Petroşani. De asemenea, de finanţări a beneficiat şi Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Petrila, Consiliul Judeţean alocând, în perioada 2004-2014, de când este condus de Mircea Ioan Moloţ, la capitolul sănătate, suma de 3.513.540 de lei.

Sume importante pentru educaţie, cultură, culte şi sport

Iar sănătatea face casă bună cu sportul. Poate în mod surprinzător, la acest capitol nu mai domină municipiul Petroşani, ci cluburi din celelalte două oraşe, Petrila şi Aninoasa. Pentru mişcarea sportivă din aceste trei localităţi urbane ale Văii Jiului, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat circa 2 milioane de lei. Aceste finanţări s-au îndreptat, de exemplu, spre practicanţii de tir cu arcul de la Minerul Aninoasa, multipli campioni naţionali, ori spre popicarii de la Inter Petrila, şi ei cu rezultate deosebite, pe arena acestora organizându-se, în 2007, şi o finală de campionat naţional, dar şi către alte ramuri sportive, cum ar fi rugby, arte marţiale, aeromodelism, alpinism sau fotbal. La capitolul buget, sportul este, de obicei, legat de cultură. Şi nu se poate trece peste acest lucru aşa de uşor, aici, în Valea Jiului. „Una dintre cele mai mari mândrii ale mele este faptul că am repus pe picioare Teatrul ID Sârbu din Petroşani. Practic, în 2004, când am devenit preşedinte al CJ, această instituţie era mai mult cu numele. Am contribuit la refacerea clădirii, dar şi la susţinerea financiară a bunei funcţionări a instituţiei, pentru că Valea jiului trebuie să aibă un teatru”, a afirmat preşedintele CJ. Administraţia judeţeană a alocat, pentru Teatrul ID Sârbu din Petroşani, în prerioada 2004-2014, suma de 33.833.070 de lei. Foarte apropiată de domeniul culturii, dar şi al sportului, sănătăţii şi mediului, este educaţia. La acest capitol trebuie menţionat şi faptul că, atât timp cât prevederile legale au permis acest lucru, Consiliul Judeţean Hunedoara a sprijinit unităţile de învăţământ. În condiţiile mai sus amintite, CJ Hunedoara a alocat, pentru liceele, şcolile generale şi grădiniţele din municipiul Petroşani şi oraşele Petrila şi Aninoasa suma de 7.426.000 de lei. Printre aceste şcoli care au primit sprijin financiar de la Consiliul Judeţean este şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Petroşani, prestigioasă unitate de învăţământ hunedoreană şi printre cele mai apreciate din ţară. Dintre investiţiile făcute de Consiliul Judeţean Hunedoara în perioada 2004-2014 nu lipsesc nici cele legate de cultele religioase. Practic, în regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliilor Judeţene este stipulată, în mod expres, obligaţia acestor instituţii de a sprijini cultele. ” Ştim cu toţii că nu traversăm, la nivel mondial, o perioadă foarte fericită, iar credinţa este singura alinare pentru mulţi dintre noi. Prin urmare, sprijinirea lăcaşelor de cult nu este doar o obligaţie pentru mine, ci şi o datorie morală”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Ioan Moloţ. În atare condiţii, CJ a alocat, pentru lăcaşele de cult din aceste trei localităţi ale Văii Jiului, respectiv Petroşani, Petrila şi Aninoasa, indiferent de rit, un sprijin financiar de 347.000 de lei.

Peste 10 milioane de lei pentru primăriile din Petroşani, Petrila şi Aninoasa

Nu putem încheia periplul nostru de astăzi fără a mai aminti un lucru foarte important nu doar pentru locuitorii acestor trei oraşe, dar şi pentru toţi hunedorenii. Astfel, pentru buna funcţionare a administraţiilor publice locale din municipiul Petroşani şi oraşele Petrila şi Aninoasa, Consiliul Judeţean Hunedoara, a alocat, către aceste trei primării, pentru servicii publice şi cheltuieli de capital, suma de 10.929.000 de lei. Pentru mâine vă invităm să urmăriţi investiţiile realizate de Consiliul judeţean Hunedoara în celelalte trei localităţi din Valea Jiului, respectiv în municipiile Lupeni şi Vulcan şi în oraşul Uricani.

7.426.000 de lei este suma cu care a sprijinit CJ şcolile din Petroşani, Petrila şi Aninoasa
Unităţi de învăţământ beneficiare
Municipiul Petroşani:
CN M. Eminescu
Liceul de Informatică
Grup Şcolar D. Leonida
Şcoala Generală I.G. Duca
Şcoala Generală C. Sylva
Şcoala Generală A. Stanca
Şcoala Primară Dâlja Mare
Grădiniţa Program Normal 1
Grădiniţa Program Normal 2
Grădiniţa Program Prelungit 1

Oraşul Petrila
Grup Şcolar C. Brîncuşi
Şcoala Generală H. Coandă
Şcoala Generală I.D. Sârbu
Şcoala Generală 3
Şcoala Generală 6
Grădiniţa Program Normal 1
Grădiniţa Program Normal 2

Oraşul Aninoasa
Şcoala Generală Sf. Varvara

347.000 de lei a alocat Consiliul Judeţean Hunedoara pentru bisericile din Petroşani, Petrila şi Aninoasa
Lăcaşe cult care au primit finanţare
Municipiul Petroşani
Parohia Ortodoxă Sf. Ilie
Parohia Ortodoxă I
Parohia Ortodoxă II
Parohia Ortodoxă III
Parohia Ortodoxă Livezeni I
Parohia Ortodoxă Livezeni II
Parohia Greco Catolică
Parohia Romano Catolică
Parohia Reformată
Parohia Unitariană
Biserica Penticostală
Biserica Penticostală Filadelfia
Biserica Baptistă
Biserica Baptistă Golgota

Oraşul Petrila
Parohia Ortodoxă Sf. Petru şi Pavel
Parohia Ortodoxă Sf. Varvara
Parohia Ortodoxă I
Parohia Ortodoxă II
Parohia Ortodoxă Brad
Parohia Ortodoxă Jieţ
Parohia Reformată Petrila
Parohia Reformată Lonea
Biserica Penticostală Petrila
Biserica Penticostală Cimpa
Biserica Penticostală Lonea
Biserica Penticostală Muntele Sionului
Biserica Baptistă Petrila
Biserica Baptistă Emanuel
Biserica Creştină după Evanghelie

Oraşul Aninoasa
Parohia Ortodoxă I
Parohia Ortodoxă Iscroni
Parohia Romano Catolică

1.971.130 de lei reprezintă fonduri de la CJ pentru mişcarea sportivă din Petroşani, Petrila şi Aninoasa
Cluburi finanţate
Municipiul Petroşani:
Clubul Sportiv Şcolar
Universitatea
Jiul
Ştiinţa
Mashibo
Petro Aqua

Oraşul Petrila
Inter
Călăuza Carpatină
Pro Adrenaline

Oraşul Aninoasa
Minerul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Mircea Ioan Moloţ
Preşedinte CJ Hunedoara

Caseta 1
7.426.000 de lei este suma cu care a sprijinit CJ şcolile din Petroşani, Petrila şi Aninoasa
Unităţi de învăţământ beneficiare
Municipiul Petroşani:
CN M. Eminescu
Liceul de Informatică
Grup Şcolar D. Leonida
Şcoala Generală I.G. Duca
Şcoala Generală C. Sylva
Şcoala Generală A. Stanca
Şcoala Primară Dâlja Mare
Grădiniţa Program Normal 1
Grădiniţa Program Normal 2
Grădiniţa Program Prelungit 1

Oraşul Petrila
Grup Şcolar C. Brîncuşi
Şcoala Generală H. Coandă
Şcoala Generală I.D. Sârbu
Şcoala Generală 3
Şcoala Generală 6
Grădiniţa Program Normal 1
Grădiniţa Program Normal 2

Oraşul Aninoasa
Şcoala Generală Sf. Varvara

Caseta 2
347.000 de lei a alocat Consiliul Judeţean Hunedoara pentru bisericile din Petroşani, Petrila şi Aninoasa
Lăcaşe cult care au primit finanţare
Municipiul Petroşani
Parohia Ortodoxă Sf. Ilie
Parohia Ortodoxă I
Parohia Ortodoxă II
Parohia Ortodoxă III
Parohia Ortodoxă Livezeni I
Parohia Ortodoxă Livezeni II
Parohia Greco Catolică
Parohia Romano Catolică
Parohia Reformată
Parohia Unitariană
Biserica Penticostală
Biserica Penticostală Filadelfia
Biserica Baptistă
Biserica Baptistă Golgota

Oraşul Petrila
Parohia Ortodoxă Sf. Petru şi Pavel
Parohia Ortodoxă Sf. Varvara
Parohia Ortodoxă I
Parohia Ortodoxă II
Parohia Ortodoxă Brad
Parohia Ortodoxă Jieţ
Parohia Reformată Petrila
Parohia Reformată Lonea
Biserica Penticostală Petrila
Biserica Penticostală Cimpa
Biserica Penticostală Lonea
Biserica Penticostală Muntele Sionului
Biserica Baptistă Petrila
Biserica Baptistă Emanuel
Biserica Creştină după Evanghelie

Oraşul Aninoasa
Parohia Ortodoxă I
Parohia Ortodoxă Iscroni
Parohia Romano Catolică

Caseta 3
1.971.130 de lei reprezintă fonduri de la CJ pentru mişcarea sportivă din Petroşani, Petrila şi Aninoasa
Cluburi finanţate
Municipiul Petroşani:
Clubul Sportiv Şcolar
Universitatea
Jiul
Ştiinţa
Mashibo
Petro Aqua

Oraşul Petrila
Inter
Călăuza Carpatină
Pro Adrenaline

Oraşul Aninoasa
Minerul

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/