1.6 C
Deva
joi, decembrie 5, 2024

FMI e cu ochii pe noi. Restructurarea CEH nu se face în orice condiţii

Una dintre acestea este asigurarea securităţii energetice a României

ceh

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) ar urma să intre într-un amplu program de restructurare, care să ducă la redresarea lui din punct de vedere economico – financiar. Programul a  fost solicitat şi de Fondul Monetar Internaţional, care trebuie să îşi dea acceptul, dar asta nu înseamnă că restructurarea poate fi făcută în orice condiţii, a spus ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

Vorbe de ministru

Ministrul Andrei Gerea a subliniat că restructurările solicitate de partenerii financiari internaționali la complexurile energetice Hunedoara și Oltenia sunt necesare, dar ele trebuie să fie făcute ținând cont de asigurarea securității energetice a României.

„În ceea ce privește cele două complexe energetice, acolo lucrurile sunt clare, trebuia să avem o analiză finalizată, care să ne spună încotro ne îndreptăm cu restructurările. Nu a fost gata până în acest moment, noua echipă de la minister va trebui să o facă, are ca termen o lună să vină cu un calendar în care să spunem ce trebuie făcut acolo. Din punctul nostru de vedere, al echipei de la nivelul Ministerului Energiei, știm că restructurările trebuie făcute, dar nu oricum. (…) Principalul element care trebuie să ne preocupe este securitatea energetică a României”, a declarat Gerea, în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a  precizat că, deşi sunt costuri de producţie uriaşe, cele două entităţi economice au un rol important în cadrul sistemului energetic național.

„Aceste două componente ale sistemului energetic au o importanță extraordinară pentru stabilitatea furnizării de energie electrică și totodată pentru echilibrarea sistemului. (…)  Nu ne putem arunca într-o singură direcție, România are nevoie de o construcție echilibrată. Știu că sunt costuri, știu că sunt probleme foarte mari (…), dar trebuie păstrate aceste facilități, trebuie să găsim soluții optime pentru securitatea energetică a României”, a precizat ministrul Energiei.

Guvernul nu a ajuns la nicio înţelegere cu partenerii financiari internaționali în privința creșterii prețului pentru gazele naturale și a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara și Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenție, iar problemele rămase nerezolvate vor fi rediscutate în luna aprilie.

Reduceri de personal şi diminuări de cheltuieli

Potrivit programului de restructurare întocmit de echipa managerială aflată încă la conducerea CEH, nu mai puţin de 540 de salariaţi – atât de la divizia minieră, cât şi de pe partea energetică – ar urma să fie disponibilizaţi în acest an. Alţi 315 ar urma să plece în 2016, 200 în 2017, iar în 2018 încă 150, cu precizarea că reducerile de personal vizează activităţile indirect productive. Pe de altă parte, se urmăreşte reducerea cheltuielilor cu munca vie prin reducerea cu 10% a salariului de bază pentru personalul TESA cu salarii cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, diminuarea contravalorii energiei electrice acordate în lunile de iarnă cu 250 de KWh, eliminarea tichetelor de masă şi a tichetelor cadou din data de 1 august, eliminarea sporului de fidelitate, a primei jubiliare, reducerea cu 50% a adaosului acordat cu ocazia pensionării la limita de vârstă sau la cerere, tot din data de 1.08.2015, şi reducerea procentuală a cotelor de intrare în subteran pentru personalul indirect productiv.(Carmen Cosman – Preda)

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/