8.4 C
Deva
luni, septembrie 16, 2024

Guvernul construieşte locuinţe pentru rromi. Aninoasa speră să scape de colonia de pe marginea DN 66

Autorităţile locale din Aninoasa speră să scape de colonia de rromi de pe marginea DN 66 cu ajutorul unui proiect finanţat prin ANL. După trei ani de la lansarea programului, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) anunţă că are primii bani pentru construirea de locuinţe sociale special pentru comunitatea rromă.

colonieANL a anunţat că are pentru acest an 10 milioane de lei (2,2 milioane de euro) special pentru construcţia de locuinţe sociale pentru comunitatea rromă. Programul pilot trebuia demarat în 2008, atunci când a fost aprobat prin HG 1237/2008, însă până acum nu a fost finanţat. Potrivit datelor oficiale, programul prevede construcţia unui număr de300 de locuinţe pentru rromi cu venituri reduse, urmând ca repartizarea acestora să se facă de către fiecare autoritate locală, după examinarea solicitărilor, pe baza unor criterii bie stabilite. De precizat, însă, că din comisiile de examinare vor face parte şi câte un reprezentant al biroului judeţean penru rromi. Potrivit condiţiilor, persoanele care au acces la acest program trebuie să aibă un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie.

Aninoasa îşi pune speranţele în acest program

Edilii din Aninoasa speră ca, odată cu finanţarea acestui program să rezolve şi problema Coloniei Iscroni, situată pe marginea drumului naţional 66, care constituie o pata neagră pentru micuţul oraş hunedorean. Primarul Aninoasei, Nicolae Dunca, a făcut demersuri de mai multă vreme pentru a obţine finanţare  pentru blocul destinat persoanelor care locuiesc în acea colonie, veche de mai bine de 100 de ani. Edilul ar vrea să construiască un bloc social, unde să-i mute pe rromii de aici. “Este o veste bună. Proiectul este depus, avem şi promisiuni, dar până acum nu au fost bani. Vrem să construim un bloc cu 60 de aparatamente, însă valoarea proiectului este cam mare, de circa 24.000.000 de lei. Vom face, însă toate demersurile, poate vom obţine banii pentru a muta familiile care locuiesc în colonia de la stradă”, spune Dunca. Edilul este de părere că terenul astfel recuperat ar fi numai bun pentru a fi dat unor investitori, dar şi oamenii ar fi maiprotejaţi, pentru că acum riscă să le cadă acoperişurile în cap. Colonia Iscroni se gaseste la marginea oraşului Aninoasa, pe drumul naţional 66, ce leagă municipiul Petroşani de Vulcan. Rromii ocupă aceste barăci, mai vechi de 100 de ani, încă de pe vremea comuniştilor, iar localnicii işi amintesc că, iniţial, zona era împrejmuită cu un gard de patru metri. Gardul a fost însă demolat, între timp, iar priveliştea este dezolantă. Casele de colonie au fost construite pentru angajaţii de la Exploatarea Minieră Aninoasa, odată cu deschiderea acesteia, dar din 1985 majoritatea angajaţilor a părăsit zona. Unii s-au mutat la blocurile din Iscroni, alţii în alte localităţi ale Văii Jiului, iar locul lor a fost luat de rromi.

 

Şi Petroşaniul ar vrea finanţare

 

Şi rpimarul dinPetroşani şi-ar dori să primească fiannţare în cadrul acestui program al ANL. “O să fac demersuri, să văd dacă pot obţine finanţare. Este un program foarte bun”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Conform listei de priorităţi aprobată încă de al finele anului trecut, al Petroşani sunt 462 de cereri pentru locuinţe sociale. Multe dintre ele vin dinpartea comunităţii rrome, adică tocmai cei cărora li se adresează programul. Anul trecut, la Petroşani au fost repartizate fix 11 locuinţe sociale, majoritatea în blocul din Cartierul Colonie.

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/