Autorităţile publice au declanşat procedurile de curăţare a poluării cu plumb din municipiul Hunedoara, după peste un an de împins hârtii. Meritul îi aparţine subprefectului Fabius Kiszely care a reuşit să scoată birocraţia din adormire şi să sară peste jocurile de interese care au frânat – şi ele – intrarea în normalitate
Nesfârşitele discuţii din perioada comisiilor şi a comisioanelor a trecut, în afacerea cu plumb de la Hunedoara. Pentru prima dată de la declanşarea scandalului există un program coerent şi concret de recuperare a prejudiciului de la cei vinovaţi şi de reabilitare a solului otrăvit.
Păgubiţii pot sesiza APM-ul
Subprefectul Fabius Kiszely a reuşit să strângă laolaltă toate instituţiile care pot soluţiona scandalul poluării cu plumb de la Hunedoara. Meritul subprefectului (unul deloc de neglijat) este că a adat mână liberă specialiştilor, iar rezultatele au început să se vadă.
Potrivit unui comunicat de presă, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a început evaluarea prejudiciului cauzat de poluarea cu plumb şi informează „publicul interesat, care este posibil afectat sau se consideră vătămat într-un drept al său ori într-un interes legitim, că la 24.08.2015 a fost constatat prejudiciul de mediu pe amplasamentul din Hunedoara, Poarta Zgurii, Hala mecanică 3, mal stâng – Râul Cerna, determinat de depozitarea şi prelucrarea ilegală a unei cantităţi de cca 1.000 tone material cu conţinut de plumb depozitat ulterior în interiorul halei şi a unei cantităţi de cca 1.200 tone nămol cu conţinut de plumb depozitat ulterior în batalul ilegal din exteriorul halei pe o suprafaţă de cca 1500 mp, începând cu luna mai 2014”, anunţă APM Hunedoara. Astfel, orice persoană fizică sau juridică poate să transmită în scris până la data de 31.08.2015 opiniile în legătură cu măsurile reparatorii necesare pentru remedierea prejudiciului de mediu pe amplasamentul menţionat, pe adresa de email: office@apmhd.anpm.ro , fax 0254/212252 sau la secretariatul APM Hunedoara din Deva, str.Aurel Vlaicu, nr.25.
Recuperarea prejudiciului
De această dată, instituţiile statului nu vânează un ţap ispăşitor, ci aflarea adevăraţilor vinovaţi. În acest sens reapare pe tapet firma Auto Trading Corporation, societate administrată de Daniel Ioan Belder, dar controlată de Gabriel Deac, personaj implicat în dosarul „Hidra”. Ca proprietar al pulberilor de plumb, Auto Trading Corporation va intra la plata prejudiciului creat.