Cam în ce parte îi doare corpul pe unii dintre parlamentarii hunedoreni de cetățeanul care i-a ales, aflați dintr-o analiză simplă, cinstită și independentă de voința altora.
Cea mai atentă și recentă analiză asupra activității parlamentarilor români dă date serioase despre comportamentul aleșilor hunedoreni, aceștia dovedind că e bun traiul în legislativ, pe partea de salarii, bani de lucru în teritoriu, tot felul de reduceri și gratuități, dar cel mai bun lucru este că nu le cere nimeni normă sau măcar să muncească.
O interesantă și surprinzătoare analiză a activității parlamentarilor români a fost făcută recent, pe baza unui element de calcul numit Indicele Activității Parlamentare (IAP). Acest indice dă măsura în care aleșii noștri s-au implicat în datoria lor de parlamentari trimiși de cetățeni să facă legi în folosul românului.
Din județul Hunedoara, parlamentarii care s-au străduit să își achite obligațiile față de cei care i-au ales, în top, sunt deputatul PNL Carmen Hărău și senatorul UNPR Haralambie Vochițoiu. Între cei mai delăsători parlamentari hunedoreni se numără deputații Bogdan Țîmpău, Mircia Muntean (fostul primar al Devei), Cristian Resmeriță și Sorin Marica (fostul primar din Sălașul de Sus).
Au muncit de s-au rupt
Datele statistice care au condus la valoarea personalizată a indicelui IAP sunt pentru perioada 22 decembrie 2012, când s-a pornit actuala legislatură, până în 30 iunie 2015.
Media activității parlamentare în Camera Deputaților a fost stabilită la valoarea de 37,12. Adică, în medie, fiecare reprezentat al Camerei Deputaților a avut până la data de 30 iunie 2015 câte 37 de inițiative legislative, 60 luări de cuvânt, 32 declarații politice, 25 întrebări și interpelări și 5 moțiuni semnate.
La senat, indicele IAP mediu este 40,15, adică fiecare senator al României a avut în medie câte 36 inițiative legislative, 88 luări de cuvânt, 11 declarații politice, 34 întrebări și interpelări și o moțiune semnată.
Per total, senatorii au fost mai harnici decât deputații.
Liberalii și femeile combat din greu
Judecând activitatea parlamentarilor pe partide politice, la Camera Deputaților sunt în frunte aleșii PNL, cu o creștere cu 85% în prezent, față de iunie 2014, în primul an de la fuziunea dintre vechiul PNL și PDL.
Deloc surprinzător, având în vedere cam ce oameni avem în Parlament – parte bună din el -, în topul hărniciei parlamentare conduc doamnele. Astfel, cele 66 de femei din legislativ sunt în medie cu 48% mai active decât cei 488 de bărbați.
Indicele de activitate al femeilor din Parlamentul României este de aproape 55, față de cel al bărbaților, de puțin peste 33.
Unde stau cei mai harnici dintre aleșii hunedorenilor
Venind pe plaiurile Hunedoarei, la cei aleși de noi să ne reprezinte în Parlamentul României, am aflat ceea ce știam de multă vreme: parlamentarii analizați de noi și considerați harnici au rămas la fel și în analizele independente, iar cei leneși și disprețuitori de electorat, care merg de trei ani la București doar să bată Corso-ul Capitalei sau au alte ocupații decât să-și îndeplinească datoria față de cei care i-au ales, au rămas leneși și disprețuind pe cei care i-au trimis în Parlamentul României.
Revenind la gânduri mai bune, la Camera Depuraților, cu un indice IAP de 89,05, deputatul liberal Carmen Hărău este pe locul 5 în topul celor mai active 15 femei parlamentar și pe locul 37 pe întreg Parlamentul. Aleasa hunedorenilor are 69 de iniţiative legislative, 120 de luări de cuvânt, 95 declaraţii politice, 121 de interpelări şi întrebări şi 12 moţiuni semnate. Pe locul 12 la femei este Natalia Intotero (PSD), cu valoarea IAP de 58,1, ea ocupând, pe întreg Parlamentul, locul 79.
Pe locul 117, la general, se află deputatul Laurențiu Nistor (PSD) cu valoarea IAP de 46,6, cu 52 iniţiative legislative, 75 luări de cuvânt, 56 declaraţii politice, 7 interpelări şi întrebări şi 0 moţiuni semnate.
Cei mai leneși dintre aleșii hunedoreni
La codași, leneși sau cum doriți să le spuneți, îl avem pe locul 217 general pe deputatul Bogdan Țîmpău (PNL) cu valoarea IAP de 31,1, cu 36 iniţiative legislative, 40 luări de cuvânt, 12 declaraţii politice, 44 interpelări şi întrebări şi 13 moţiuni semnate.
Senatorul hunedorean invizibil, pentru că nu are treabă cu județul nostru, deși îl reprezintă, Mariana Câmpeanu (PNL) este pe poziția 295, cu valoarea IAP de 23,25, cu 14 iniţiative legislative, 75 luări de cuvânt, 0 declaraţii politice, 1 interpelări şi întrebări şi 4 moţiuni semnate.
Senatorul „melcilor”, Dorin Păran (PNL), se află pe locul 312 în clasamentul general, cu valoarea IAP de 21,45, cu 36 iniţiative legislative, 23 luări de cuvânt, 22 declaraţii politice, 0 interpelări şi întrebări şi 5 moţiuni semnate.
Urmează, în topul leneșilor, locul 373, care îi revine deputatului Mircia Muntean (PSD) cu valoarea IAP de 17,4, cu 29 iniţiative legislative, 15 luări de cuvânt, 13 declaraţii politice, 7 interpelări şi întrebări şi 13 moţiuni semnate.
Deputatul Cristian Resmeriță (PSD) se află pe locul 379 cu valoarea IAP de 16,95, cu 36 iniţiative legislative, 6 luări de cuvânt, 3 declaraţii politice, 27 interpelări şi întrebări şi 0 moţiuni semnate.
În cea mai coadă dintre cozile clasamentului, pe locul 526, se află deputatul Sorin Marica (PSD) cu valoarea IAP de 5,5, cu 15 iniţiative legislative, 1 luări de cuvânt, 0 declaraţii politice, 5 interpelări şi întrebări şi 0 moţiuni semnate.