2 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

AFACERE SCANDALOASĂ: Un preot reformat, cumnat al lui Iuliu Winkler, este acuzat de înşelăciune şi profanare de morminte

Preotul Zsargo Jonas, cumnatul deputatului european (şi preşedinte al UDMR Hunedoara) Iuliu Winkler, este implicat într-o afacere scandaloasă prin care au fost tranzacţionate „pe vorbe” două locuri de veci în cimitirul reformat din Hunedoara. Afacerea este cercetată penal sub aspectul săvârşirii faptei de înşelăciune şi instigare la profanare de morminte

Faptele s-au petrecut la un azil de bătrâni patronat de familia fostului primar Ovidiu Hada, aflat acum după gratii pentru fapte de corupţie. Acolo fusese internată Maria Pasconi, o femeie în vârstă de 76 de ani, suferind de cancer şi având grave tulburări psihice de comportament, după cum reiese dintr-o referinţă medicală din 2014. Soţul acesteia, Aurel Pasconi, era bolnav de Alzheimer într-o fază avansată şi se afla îngrijit la domiciliu. La scurt timp după internarea în azil, în jurul bătrânei roiau personaje interesate să-i „cumpere” din bunuri şi proprietăţi.

Biserica vinde şi cumpără fără acte

La începutul lunii aprilie 2015, bătrânul Pasconi Aurel a încetat din viaţă. Urma să fie înmormântat în cimitirul reformat din municipiul Hunedoara, deşi el fusese creştin ortodox. Soţia sa era de confesiune reformată şi – în 1991 –, cei doi căzuseră de acord să îşi cumpere locuri de veci în cimitirul reformat. Acolo îşi construiseră o criptă cu patru locuri de veci. La moartea bătrânului, fiica acestuia – unica moştenitoare – a cerut administratorului cimitirului să ridice o lespede de mormânt. „Păi, numai una mai şi aveţi”, a venit replica groparului. Aşa a aflat Evelin Pasconi că mama sa ar fi vândut două din cele patru locuri de veci aflate în cavoul familiei. Numai că Maria Pasconi nu avea acte de identitate asupra sa la azil, deci nu avea cum să facă o înţelegere notarială. Ulterior, preotul paroh al bisericii reformate, Zsargo Janos, i-a spus moştenitoarei că la ei merge şi pe vorbe, că n-au nevoie de documente pentru transferul locurilor de veci, nici de acordul ambilor soţi. Trebuie precizat că înţelegerea de vânzare-cumpărare „pe vorbe” s-a făcut în timp ce Aurel Pasconi era încă în viaţă.

Nechemat în ţărână

Era în martie, cu o lună înainte ca Aurel Pasconi să-şi dea obştescul sfârşit. Preotul reformat Zsargo Janos povesteşte că tocmai murise un creştin care avea loc de veci în cimitir, doar că nu era criptă. „Lucrase pe vremuri la ICSH şi avusese un accident pe când săpa un şanţ. A fost îngropat de viu şi a lăsat cu limbă de moarte familiei să nu-l astupe cu pământ – când o fi să fie. Cimitirul era îngheţat bocnă şi familia nu mai avea timp să construiască un cavou. Atunci mi-am adus aminte că aflasem de la sora doamnei Maria Pasconi că ar fi interesată să vândă un mormânt cu două locuri supraetajate din cripta sa. Am fost la azil împreună cu văduva care voia să cumpere locul şi le-am lăsat să negocieze”, ne-a relatat preotul Zsargo Janos.

Oaspete la cele veşnice

Preacuviosul părinte a povestit cu lux de amănunte tranzacţia, cum o criptă nouă costă în jur de patru mii de lei, că el a recomandat să înceapă negocierea de la 3.000, fiindcă mormântul fusese construit în urmă cu 24 de ani şi se mai stricase una-alta pe ici, pe colo. Femeile au bătut palma pentru 2.700 lei, urmând ca banii să fie plătiţi după ce îşi va fi isprăvit cumpărătoarea obligaţiile cu înmormântarea soţului cu fobie la acoperământul din pământ. Preotul susţine că – potrivit regulilor bisericii reformate – mormintele nu sunt un bun comun, chiar dacă soţii au contribuit împreună la închirierea lor. În cazul familiilor mixte, titular este doar enoriaşul reformat. În cazul nostru, mormintele aparţineau Mariei în calitatea sa de creştin reformat, în timp ce Aurel – ortodoxul, era o persoană tolerată, un fel de oaspete pentru vecie.
Pe parcursul derulării evenimentelor aveam să aflăm că nici ospitalitatea nu-i tocmai ruptă din Rai şi că mormântul ortodox din cimitirul reformat avea să fie vandalizat cu „binecuvântarea” preotului reformat.

Dă Cezarului ce-i a Cezarului

În contractul de vânzare-cumpărare „pe vorbe” al locurilor de veci din criptă, preotul Zsargo Janos a jucat rolul notarului. La câteva zile după tranzacţia de la azil, banii au ajuns pe biroul preotului paroh. A urmat altă vizită la azil, când banii au fost predaţi Mariei Pasconi de faţă cu sora sa şi fiul acesteia, rude care şi-au asumat rolul de a-i chivernisi „în interesul” bătrânei. „Nu vreau să mă amestec în treburile familiale… Am înţeles că doamna Maria nu se prea înţelegea cu fiica sa şi de aceea a dorit să lase banii surorii sale care să-i cumpere ce are nevoie. Din cei 2.700 lei, mie mi-a plătit taxa pentru închirierea criptei care i-a rămas. Trei mii de lei. Este chitanţă tăiată. Anul viitor expiră termenul contractului încheiat în 1991 şi dumneaei voia să fie sigură că nu va pierde locul de veci. La noi închirierea mormintelor se face pe 25 de ani”, a explicat preotul Zsargo Janos.

Diagnostic diferenţiat popă-medic

Nimeni nu poate şti cu exactitate de soarta banilor, cu atât mai mult cu cât există acte medicale care vorbesc de faptul că bătrâna internată la azilul privat avea perioade de amnezie parţială şi tulburări de comportament. Pe de altă parte, preotul e în stare să bage mâna-n foc că femeia era zdravănă la cap când el a intermediat tranzacţia de vânzare-cumpărare „pe vorbe”. Cuvântul preotului contra parafei medicului. Afacerea a ajuns în lucru la Poliţia Municipiului Hunedoara, printr-o plângere sub aspectul săvârşirii faptei de înşelăciune.

Vânzătoarea e ocolită de poteră

Au trecut patru luni şi ancheta Poliţiei se târâie spre o propunere de închidere a cazului fără urmă de faptă penală. Pe asta se bazează şi preotul Zsargo Janos în eventualitatea unui proces pe latură civilă. „Eu am fost învăţat că în faţa preotului oamenii nu mint. Chiar dacă nu sunt acte, mă bazez pe martorii care au fost de faţă”, spune preotul. Pe parcursul anchetei au fost audiate persoane care spun că înţelegerea verbală a existat. O singură persoană a fost omisă din investigaţia poliţiştilor: Maria Pasconi. Pe ea nu a întrebat-o nimeni dacă a vândut mormintele. Acum, bătrâna este pe moarte, în stare de inconştienţă.

Bătrâni vulnerabili în azilul privat

Azilul de bătrâni în care s-au petrecut faptele este patronat de familia Hada. Lor li se reproşează că au înlesnit înşelăciunea din neglijenţă sau cu bună ştiinţă. „Eu nu ştiu dacă a fost înşelată sau dacă e responsabilitatea noastră… deci ea a fost lăsată în îngrijire. În perioada respectivă doamna a primit mai multe vizite ca şi orişicine, dar nimeni nu stă lângă ei pentru că – şi vizitatorii şi cei care sunt internaţi – au intimitate. La spital stă cineva lângă pacienţi? Noi nu răspundem de bunurile lor. Avem un contract. Nu răspund nici de apartament, nici de casă, nici de groapă, nici de nimic. Nu stăm să tragem cu urechea la ce discută ei cu vizitatorii”, a declarat Cristian Hada, administratorul căminului de bătrâni.piatra sparta

„Căci piatra, orişicât de tare, se macină şi trece stând”

Pe la începutul lunii august, piatra funerară de la căpătâiul lui Pasconi Aurel a fost ruptă din dispoziţia preotului Zsargo Janos. Povestea devine şi mai sensibilă în împrejurările în care un mormânt ortodox din cimitirul reformat a fost vandalizat în timp ce organele de cercetare penală anchetau împrejurările tranzacţiei „pe vorbe” a acelor locuri de veci. Preotul reformat spune că e o consecinţă a înţelegerii din martie, când vânzătorul s-a angajat să mute piatra funerară peste un singur mormânt pe cheltuiala sa. Atunci toate mormintele criptei erau goale. Între timp acolo a fost înmormântat Pasconi Aurel, dar urmaşii săi nu au fost avertizaţi (sau înştiinţaţi) că cineva umblă la mormânt. La prima „strigare”, poliţiştii sunt tentaţi să creadă că nu a fost vorba de profanare. Cel puţin aşa reiese din discuţiile purtate cu reclamanta.

„O linişte deplină. Fantastică tăcere!”

În urmă cu o săptămână, am solicitat în scris punctul de vedere al euro-parlamentarului Iuliu Winkler în legătură cu acuzaţiile ce se aduc soţului surorii sale, având în vedere legătura domniei sale (una foarte strânsă) cu preotul acuzat (ceea ce e firesc şi lăudabil), notorietatea de care se bucură liderul UDMR în judeţul Hunedoara, dar şi suspiciunile că poliţiştii trag vârtos să pună batista pe ţambal. În ciuda insistenţelor, euro-parlamentarul a ales să tacă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/