13.1 C
Deva
marți, octombrie 8, 2024

Parlament. De ce deputatul Carmen Hărău nu a votat superimunitatea?

Într-un interviu acordat ZHD, deputatul Carmen Hărău explică de ce nu a participat la şedinţa parlamentară în care s-au votat controversatele modificări ale Codului Penal.

MAIN Interviu Carmen HarauRep.: Sunteţi percepută ca o persoană curajoasă, cu atitudine fermă. Cum de aţi absentat, în Cameră, la o astfel de şedinţă furtunoasă? A fost o întâmplare, un accident, o atitudine voluntară…?

C.H.: Din punctul meu de vedere, sper să putem vorbi despre împrejurarea care m-a determinat să nu particip la şedinţă ca despre un accident. Nu s-a mai întâmplat, într-un an de când mă aflu eu în Camera Deputaţilor, să nu primim ordinea de zi cu proiectele de lege care se discută cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea şedinţei. A fost, în mod cert, un accident, o situaţie care i-a scăpat de sub control domnului preşedinte Zgonea, care este, în general, foarte grijuliu şi foarte strict când este vorba despre respectarea regulamentului. Eu nu fac politică ”pe-un genunche”. Nu votez decât după ce mă documentez temeinic, pentru a putea să-mi asum răspunderea atitudinii mele faţă de hunedoreni. Cum puteam să mă documentez când, texte de lege de o asemenea importanţă, la ora 12 a.m. înca nu erau făcute publice, iar votul se cerea la ora 14 a.m.?!

Rep.: Nu aţi fi putut să votaţi cu abţinere? De ce aţi preferat să absentaţi?

C.H.: În opinia mea, votând „abţinere” transmiţi mesajul că eşti indecis, dar eşti în cunoştinţă de cauză… Ori, cu situaţia care s-a creat, mesajul de transmis era acela că pretindem asigurarea condiţiilor de informare a deputaţilor prevăzute de regulament. Dealtfel, cca. 30 de colegi liberali şi cca. 50 de colegi din PSD au adoptat aceeaşi atitudine. În plus faţă de aceasta, deşi nu eram în cea mai bună formă fizică, (gerul care s-a instalat creează probleme tuturor) am folosit timpul pentru a lămuri câteva probleme de pe agenda hunedorenilor, care nu m-au ales cu 72 %  ca să votez „în orb” sau ca să pierd timpul.

Rep.: Ce părere aveţi despre colegii care au acceptat să voteze „în orb”?

C.H.: Mă bucur că mi-aţi pus această întrebare, deoarece, şi de astă dată, se denaturează un fenomen care ar trebui tratat mai nuanţat. Sunt de acord că am şi colegi care sunt dispuşi să se transforme într-o „masă de manevră” şi care trebuie să înţeleagă că această atitudine este falimentară pentru ei, pentru profesia de parlamentar şi pentru ţară. Dar vă asigur că ei sunt o minoritate. Cei mai mulţi încearcă să-şi îndeplinească onest mandatul. Capcana în care mulţi dintre ei au căzut votând modificările din Codul Penal la capitolul „şi altele”, act normativ înaintat pentru vot de către Comisia Juridică, este greu de evitat dacă nu soliciţi opinii ale unor experţi neangajaţi politic. Eu aşa procedez, pentru legislaţia care îmi depăşeşte expertiza personală. Dar pentru documentare de acest nivel, vă asigur că nu este suficientă taxa forfetară.

Rep.: Aţi avut timp să faceţi o documentare pe această temă? Ce concluzii aveţi?

C.H.: Raportul de expertiză din partea specialiştilor cu care lucrez nu l-am primit încă. Opinia lor parţială este, însă, că reacţia preşedintelui Băsescu, care are talentul să inflameze şi colaboratorii externi, este disproporţionată. Oricum, din iniţiativa liberală, modificările de la Codul Penal se vor discuta temeinic şi transparent, lipsa acestei dezbateri fiind, practic, o greşeală gravă a noastră, speculată în modul său caracteristic de preşedintele Băsescu.

Știri Similare

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/