Mai multe primării s-au plâns în repetate rânduri că nu mai au bani pentru salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap şi că, la rectificările bugetare, au primit fonduri prea puţine. Dar, în timp ce edilii aruncă pisica la Guvern sau la Consiliul Judeţean, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, le demonstrează că este datoria administraţiilor locale să se asigure de integralitatea necesarului acestor sume.
Tiberiu Balint, vicepreşedinte al CJ Hunedoara, atrage atenţia că, pe sfârşit de an, din nou oficialii primăriilor vor da vina pe CJ Hunedoara pentru neputinţa de a achita sumele care se cuvin însoţitorilor persoanelor cu handicap sau asistaţilor social. Acesta vrea de fapt să tragă un semnal de alarmă, aşa încât primarii să înţeleagă că sunt singurii responsabili. „Potrivit prevederilor legale, Consiliul Judeţean alocă prin hotărâre comunelor, oraşelor şi municipiilor sume pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/ sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Nu alocă bani pentru salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap, aceştia au statutul de angajaţi ai acelor primării”, a subliniat Tiberiu Balint.
Consiliile locale trebuie să îşi prindă sumele în buget!
De asemenea, acesta spune că, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în acest an, Guvernul a stabilit negru pe alb o chestiune deja cunoscută, şi anume metoda de finanţare pentru personalul plătit din fonduri publice: „Finanţarea sistemului de protecţie a copilulu şi a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA în proporţie de cel mult 75% din necesarul stabilit de Ministerul Muncii în baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari, pe tipuri de servicii sociale. La aliniatul 2 şi 3 din art 20 se menţionează că finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate de TVA, în proporţie de cel mult 75% din necesarul de fonduri stabilit în numărul de beneficiari comuniact de unităţile administrativ – teritoriale”. Altfel spus, în momentul în care o primărie nu comunică sumele necesare şi toţi beneficiarii, şi sumele alocate de la bugetul de stat sunt mai mici. Iar pentru finanţarea integrală a acestor chetuieli, mai spune legea, autorităţile locale au obligaţia să aloce sume din bugetele locale, dar nu mai puţin de 25%. Adică, la construcţia bugetului, fiecare administraţie locală are obligaţia să-şi prevadă cel puţin 25% din sumele necesare plăţiib acestor drepturi în bugetul propriu. Abia apoi vine sumele pentru investiţii sau alte cheltuieli, aşa încât la jumătatea anului să nu se trezească că nu mai dispun de banii necesari pentru plata acestor drepturi.