8.8 C
Deva
sâmbătă, mai 18, 2024

RAPORT LA SFÂRŞIT DE MANDAT. Măreţele fapte ale deputaţilor întorşi la vatră

Patru deputaţi îşi încheie mandatele înainte de vreme. Laurenţiu Nistor, Sorin Marica, Mircia Muntean şi Cristian Resmeriţă pleacă de la Camera Deputaţilor, pentru a prelua fotolii în administraţia publică locală. Ce au făcut ei pentru hunedoreni, în cel mai obez parlament al României? Vă prezentăm un raport de activitate la sfârşit de mandat.

 

Dintre toţi, Mircia Muntean a avut cea mai mare indemnizaţie primită de la Camera Deputaţilor, a luat 70.128 lei pe an. Laurenţiu Nistor a a încasat 60.8706 lei, Sorin Marica – 32.891 lei pentru jumătate din anul 2014 (deputatul nu şi-a actualizat declaraţia de avere în 2016), iar Cristian Resmeriţă a obţinut 58.908 lei. De menţionat că Resmeriţă a câştigat mai mult de pe urma pruncului său nou-născut: la botez, oaspeţii au cinstit cu 6.200 de euro şi 55.200 lei. Ar mai fi de spus că, la veniturile prezentate mai sus, se adaugă diurna de deplasare şi cheltuielile de cazare, cheltuieli de protocol, sume forfetare pentru care nu trebuie să prezinte facturi (sunt crezuţi pe cuvânt), şi multe alte drepturi şi facilităţi. Ce fac ei, pentru a merita aceşti bani? Fişele de pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor prezintă un succint, dar elocvent, raport de activitate. E adevărat că mai sunt activităţi necontorizate (foarte importante), cum ar fi dezbaterile în comisii. Totuşi, cei care nu sunt activi în plen, nici la comisii nu fac mare brânză. În privinţa comisiilor, Resmeriţă a fost la Comisia de Învăţământ, Tineret şi Sport, Mircia Muntean şi Sorin Marica la Mediu şi Echilibru Ecologic, iar Laurenţiu Nistor la Administraţie Publică.

 

Deputăţia trece, minciunile rămân

 

Laurenţiu Nistor are 24 de interpelări, a susţinut 84 de proiecte, din care 13 au devenit legi. A depus 64 de declaraţii scrise, dar se ştie că deputatul are un „scrib”, care îi traduce vorbele din româneasca sa aproximativă în limba română – îi scrie textele. Dincolo de cifre (care nu înseamnă mare lucru), Nistor va rămâne cu două promisiuni mari şi late pe care nu şi le-a ţinut faţă de hunedorenii. Şeful PSD Hunedoara a fost împotriva intabulării gratuite a terenurilor un proiect cu care a defilat în campanie, în care mulţi şi-au pus toată nădejdea. Proiectul de lege a fost iniţiat de liberali, iar PSD – pe atunci aflat la guvernare – a trântit legea demagogic, să nu câştige adversarii capital de imagine. Nistor a ieşit de câteva ori în conferinţe de presă şi a explicat vehement cum va face Guvernul Ponta intabularea gratuită mult mai eficient. Iată că mandatul şefului PSD s-a încheiat şi hunedorenii au rămas tot cu foaia de avere încurcată. Cea de a doua minciună violentă a deputatului PSD este legată de salvarea Complexului Energetic Hunedoara şi, implicit, a mineritului din Valea Jiului. Laurenţiu Nistor a minţit pătimaş, cu repetiţie, în privinţa chinezilor care vin să salveze CEH-ul.

De asemenea, deputatul social-democrat a minţit şi cu privire la scoaterea cetăţilor dacice de sub tutela capricioasă a pădurarilor. Ba mai mult, din cauza deputaţilor PSD, la înţelegere cu Gheorghe Firczak, a fost repusă pe tapet o lege prin care fortificaţiile dacice urmau să fie transferate sub autoritatea guvernului.

Laurenţiu Nistor a fost ales consilier judeţean, iar sâmbătă urmează să fie confirmat ca şef al judeţului.

 

Cum se el, nu îl nimenea

 

Mandatul deputatului Mircia Muntean poate fi încadrat la categoria PAMFLET, deşi e greu de stabilit dacă primarul ales al municipiului Deva a făcut băşcălie cu bună ştiinţă sau este posesorul unui ucigător umor involuntar. Spre exemplu, Mircică l-a interpelat pe Marius Cazanciuc, ministrul Justiţiei, despre „Recuperarea creanţelor rezultate din infracţiuni”.  Deputatul îl informează pe ministru, în prealabil, că doar jumătate din sumele purtătoare de prejudiciu au fost recuperate. „Domnule ministru, vă rog să-mi precizaţi ce măsuri veţi lua pentru recuperarea totală a creanţelor (rezultate) din infracţiuni în ultimii doi ani”, scrie deputatul Devei. Asta se întâmpla fix la doi ani după ce instanţa a reţinut în sarcina lui Mircia Muntean un prejudiciu de 330.000 de dolari, bani pe care Ministerul Justiţiei nu i-a recuperat de la inculpatul care a scris interpelarea.

Apoi, deputatul a vorbit în Camera Deputaţilor despre „Noua Constituţie – legea fundamentală de apărare a penalilor” şi de „Traseismul politic sau răul devenit bun pentru PNL”. Parcă înadins a atins temele care îl vizau pe el.

Mircia Muntean a luat cuvântul de 15 ori, are 13 declaraţii politice, a susţinut 31 de proiecte, din care trei au fost promulgate legi, a formulat 7 interpelări şi a încercat de 13 ori să demoleze guvernul prin moţiuni de cenzură.

 

„Cine are părinţi, pe pământ, nu în gând”

 

Deputatul Cornel Cristian Resmeriţă a susţinut 39 de proiecte, din care şase au devenit legi. A scris trei declaraţii politice şi 36 de interpelări. Acţiunile deputatului PSD sunt legate aproape exclusiv de mineritul şi dăscălimea din Valea Jiului. (Este de notorietate permanenta răfuială a lui Cristian Resmeriţă cu directorii CEH aflaţi în zona de interese a şefului PSD Laurenţiu Nistor.) Deputatul PSD din Vale a dus, şi el, munca de parlamentar în derizoriu. Cristian Resmeriţă a înregistrat la Ministerul Educaţiei o pâră sub formă de interpelare în care cere să se ancheteze „imixtiunea politicului în şcoli”. Ce s-a întâmplat? O şcoală gimnazială din Vulcan a organizat un concurs judeţean de muzică folk în sala de nunţi a vicepreşedintelui PNL Vulcan, primarul Gheorghe Ile (PSD) s-a supărat şi nu a mai participat (dimpreună cu ai lui din administraţie), iar locurile rămase goale au fost ocupate de liberali. Statul a „dislocat resurse” (băgară bani) să cerceteze cazul. S-a constatat că festivalul „Te salut generaţie în blugi” a fost fain, cu participare numeroasă, sala era OK, nu au existat momente cu tentă politică şi, în general, toată lumea a fost mulţumită. Mai puţin ştăbărimea pesedistă.

Cristian Resmeriţă este primarul ales al municipiului Lupeni. Plecarea lui de la Casa Poporului nu va arunca parlamentul în bernă, dar intrarea deputatului PSD în Primăria Lupeni securizează „Dinastia Resmeriţă”. Învârtelile primarului-tată încap pe mâini prietenoase.

 

Decât nimic, mai bine deloc

 

Deputatul Sorin Marica a stat doi ani în Camera Deputaţilor, timp în care a susţinut 25 de proiecte, din care cinci au fost promulgate ca legi. A pus zece întrebări la guvern şi a citit două declaraţii politice: „Codul de etică şi conduită – răspunsul pe care Partidul Social Democrat îl dă societăţii civile” şi „Bugetul de stat pe anul 2016, prioritatea absolută a României”, în total aproape şase minute de „numărat oi”, Zeul Somnului – cum ar zice vedetele din presa centrală.  Deputatul a revenit la postul de primar al comunei Sălaşu de Sus.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/