38.7 C
Deva
miercuri, iulie 17, 2024

RAPORTUL CURŢII DE CONTURI (II). Primăria Geoagiu – o pagubă croită pe măsura veniturilor

Bani driblaţi la fotbal, sfaturi cumpărate la suprapreţ, servicii de contabilitate – culmea incompetenţei! – ce în contabilitate s-au dovedit a fi cumpărate nelegal, lucrări decontate fără acte justificative şi fără recepţie, sunt o parte din neregulile descoperite de auditorii Camerei de Conturi la Primăria Oraşului Geoagiu.

Raportul Camerei de Conturi Hunedoara confirmă o teorie mai veche, îndelung discutată în media hunedoreană, şi anume că gazetarii stau cu ochii pe Deva, Hunedoara şi Consiliul Judeţean, dar lucrături „măreţe” se întâmplă în micile oraşe, evenimente care în mod nedrept nu ajung în atenţia publicului larg.

Sifonul mai larg ca alimentarea

Controlul la Primăria Geoagiu a fost efectuat în perioada 1 iulie – 14 august 2015, dar auditorii Camerei de Conturi nu sunt foarte convinşi că au descoperit toate crăpăturile prin care au fost sifonaţi bani publici. La Primăria Geoagiu – potrivit auditorilor de conturi – s-au scurs pe alături de calea legală mai mult bănet decât era prevăzut să intre ca venit la categoria „Sume primite de la bugetul de stat şi alte bugete”. Raportul arată că veniturile prognozate la acest capitol erau de 519.000 lei, iar prejudiciul comis de şefii oraşului se ridică la 587.000 lei.

„Să vină banii, să vină banii la băieţi!!!”

Administraţia condusă de primarul Ioan Vălean este acuzată că ar fi tras un „tun” de 251.000 lei la visteria publică prin intermediul echipei de fotbal Gloria Prestatorul Geoagiu. În termeni contabiliceşti, „sifonarea” banilor este descrisă prin: „Angajarea şi plata unor cheltuieli fără documente justificative legale pentru activităţile sportive ale Asociaţiei ,,Gloria Proinstal” Geoagiu”. Potrivit înscrisurilor, preşedintele Asociaţiei este Vasile Cărăguţ, nimeni altul decât contracandidatul actualului primar pentru alegerile locale din iunie. Cărăguţ şi Vălean vor avea de explicat alegătorilor cum au colaborat ei doi la comiterea unui prejudiciu de peste 2,5 miliarde de lei vechi şi nu e exclus să se faulteze reciproc din orice poziţie. Până una-alta, auditorii Camerei de Conturi îi cere primarului Ioan Vălean: „Acordarea finanţărilor nerambursabile cu respectarea prevederilor legale şi efectuarea controlului asupra modului de utilizare a sumelor acordate”.

Sfaturi (consultanţă) la supra preţ

Primarul Ioan Vălean, în calitatea sa de diriguitor al banilor publici, a plătit sfătuitori (servicii „de consultanţă”) cu peste un miliard de lei vechi. Potrivit organelor de control, primarul oraşului Geoagiu a dat bani publici chiar şi pentru servicii care n-au fost executate niciodată sau evaluate în condiţii de „Supraevaluare a preţului contractelor de servicii ,,servicii de supraveghere a şantierului”, precum şi plata nelegală a unor servicii neexecutate conform contractelor, încheiate cu SC AV Construct SRL Simeria”. Conform raportului de control, Primăria Geoagiu a ieşit în pagubă cu 129.000 lei (1,29 miliarde de lei, pentru cei care încă mai socotesc dimensiunile prejudiciului pe stil vechi). Şi în acest caz, organele fiscale de control au impus măsuri reparatorii. Mai mult, din actul auditorilor reiese că „gaura” la buget ar putea fi chiar mai mare, motiv pentru care solicită: „Stabilirea exactă a întinderii prejudiciului creat prin efectuarea unor plăţi nelegale prin supraevaluarea preţului contractului, prin plata unor servicii neefectuate de prestator conform clauzelor contractuale, precum şi prin plata unor servicii de consultanţă în domeniul urbanismului şi amenajarea teritoriului, nelegale şi nejustificate; înregistrarea acestuia în evidenţa contabilă şi demararea procedurilor legale pentru recuperarea integrală a acestuia”, se arată în nota de control.

Preţuri umflate, bani daţi „pe pupe”

Şcoala rămâne o vacă bună de muls şi la Geoagiu, iar banii s-au scurs necuvenit imediat după campania electorală, după ce noua administraţie şi-a intrat „în pită”. În acest caz prejudiciul este ceva mai reţinut, de „doar” 61.000 lei, cam cât câştigă un dascăl într-un cincinal. „Plata nelegală a unor ,,lucrări de consolidare fundaţii Şcoala Primara Cigmău” la Contractul nr.4751/5.09.2012, fără existenţa documentelor justificative legale şi a proceselor verbale de recepţie a lucrărilor”, consemnează organele de control. Adică, bani daţi „în orb”, fără acte şi fără să verifice cineva dacă lucrarea s-a făcut în realitate. Şi în acest caz există „suspiciuni rezonabile” că preţurile au fost umflate şi că paguba ar putea fi mai mare. „Stabilirea exactă a întinderii prejudiciului creat prin efectuarea unor plăţi nelegale la unele articole de deviz din situaţiile de lucrări la preţuri mai mari decât cele din devizul ofertă, şi demararea procedurilor legale pentru recuperarea acestuia”, solicită auditorii.

Culmea prostiei: să apari în acte cu contabil plătit nelegal

Pagube la bugetul local s-au mai depistat prin „Angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor bugetare privind prestări de servicii cu nerespectarea prevederilor legale” – suma 122.000 lei; „Neînregistrarea în contabilitatea instituţiei a unor active patrimoniale de natura creanţelor provenite din amenzi contravenţionale – valoare 45.000 lei; „Nestabilirea şi nevirarea în contul Inspectoratului de Stat în Construcţii a cotei de 0,7% din valoarea lucrărilor executate, concomitent cu plata prestaţiilor” – 24.000 lei (în acest caz auditorii cer: Extinderea verificărilor asupra tuturor obiectivelor cuprinse în programul de investiţii, în vederea identificării şi a altor sume similare consemnate); „Nerespectarea prevederilor legale privind stabilirea, evidenţierea şi plata obligaţiilor către bugetele publice” – 46.000 lei. De asemenea, există nereguli privind finanţările nerambursabile către ONG-uri, altele decât Asociaţia Gloria Prestatorul Geoagiu. Bomboana de pe colivă rămâne, totuşi, că Primăria Geoagiu a plătit nelegal un contabil ca să pună ordine într-o contabilitate ticsită de nereguli. Şi, culmea incompetenţei, cel care avea menirea de a aranja coţcăriile din contabilitate nu a fost în stare să acopere propria prestaţie nelegală, după cum reiese din actul de control. „Stabilirea exactă a prejudiciului creat bugetului local prin decontarea nelegală a unor servicii în domeniul contabilităţii”, cer auditorii. Faptele prezentate sunt doar o succintă sinteză a raportului întocmit de Camera de

Știri Similare

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/