8.4 C
Deva
joi, mai 2, 2024

ŞEDINŢĂ CU NĂBĂDĂI ÎN CL DEVA. Aleşii locali erau cât pe ce să nu se înţeleagă cu privire la fondurile eureopene

Şedinţa de îndată a Consiliului Local Deva, convocată pentru marţi după masă, era să aibă un final neaşteptat şi cu urmări greu de anticipat.

Consilierii locali din Deva, convocaţi în şedinţă de îndată, aveau de decis asupra a cinci proiecte de hotărâre. Patru dintre acestea vizau contractele de finanţare pentru proiecte pe ponduri europene, iar al cincilea viza o rectificare bugetară. Primul punct dezbătut viza contractul de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea bulevardului Dacia, iar aici lucrurile au luat o turnură neaşteptată. Consilierii Ioan David, Francisc Kovacs şi Tiberiu Borca au ridicat diverse chestiuni legate de oportunitatea prelungirii termenului de finalizare al investiţiei, prevăzut pentru 31 decembrie anul curent şi angajarea unor alte cheltuieli suplimentare, care ar împovăra bugetul Devei, plus faptul că firma executantă este în insolvenţă. Reprezentanţii primăriei, în replică, susţineau că nu se pune problema unor cheltuieli în plus, banii ce ar trebui investiţi urmând a fi recuperaţi de la constructor prin neplata respectivei sume,, iar firmele aflate în insolvenţă, conform legislaţiei actuale, dar care se va schimba de la 1 ianuarie 2016, nu interzice participarea la licitaţii a firmelor aflate în insolvenţă. S-a trecut la vot fiind doar 14 consilieri prezenţi din cei 23, iar pentru trecerea proiectului erau nevoie de 12 voturi. La numărătoare au ieşit doar 10 voturi pentru şi patru abţineri, celor trei consilieri anterior menţionaţi alăturându-se şi Ferdinand Pogocsan. Juriştii primăriei au explicat că sunt contracte ferme încheiate cu constructorii, care ştiu de penalităţi, menţionând şi faptul că aceştia au fost puşi, deja, în întârziere, făcându-se, astfel, presiuni asupra lor pentru urgentarea terminării lucrărilor, dar subliniind şi faptul că, deşi le-au fost puse la dispoziţie toate actele, consilierii locali nu s-au prea arătat interesaţi să le studieze.

A trecut la revotare
S-a solicitat, apoi, o pauză de consultări de 15 minute, în care consilierii să studieze câteva contracte şi s-a propus revotarea articolului. La revotare, apărând, între timp, încă un consilier local, s-au obţinut 13 voturi pentru şi, astfel, hotărârea a trecut, rămânând pe poziţii doar Ioan David şi Vasile Ţonea. De altfel, li celelalte trei proiecte de hotărâre, vizând prelungirea termenelor de execuţie şi, implicit, al plăţilor, pentru zona urbană a Dealului Cetăţii, la reabilitarea Colegiului Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” şi a avelopării termice a unui bloc de pe bulevardul Maniu, au trecut cu 13 voturi pentru şi două abţineri. Ce înseamnă acest lucru a fost explicat de un reprezentant al Primăriei municipiului Deva. „O parte din lucrări se vor mai deconta până la 31 decembrie şi vor fi recuperate din fonduri europene, dar va mai rămâne un rest de plată pentru anul viitor. Deci noi suntem obligaţi de către minister la momentul semnării contractului de finanţare să îndeplinim obiectivele şi indicatorii asumaţi prin proiect. Pentru acestea trebuie să îndeplinim toate activităţile, absolut tot ce am trecut acolo, inclusiv execuţia. Avem nevoie de termenul necesar asumat. Prelungirea era vitală pentru încheierea proiectului”, a declarat Daniela Pârvu, şef serviciu Programe – Dezvoltare de la Primăria Deva.

Fără probleme la celelalte
Practic, perioada de execuţie se prelungeşte până la 30 iunie 2016, iar documentaţiile necesare pentru efectuare plăţilor, care conţin rapoartele de activitate efectivă, pentru care se dau bani europeni, se pot depune până pe 28 februarie anul viitor. Reprezentanţii primăriei au mai susţinut că penalităţile pentru constructori se calculează, conform contractelor, la sfârşitul lucrărilor, reiterând faptul că banii, proveniţi din fonduri europene, în valoare de maxim nouă milioane de lei, se vor recupera prin neplata constructorilor şi vor rămâne în bugetul local. La rândul său, Francisc Kovacs a explicat de ce şi-a schimbat votul, spunând că, în urma studierii contractelor, a realizat că există riscuri minime ca respectivele contracte să nu poată fi duse la bun sfârşit. În fine, rectificarea bugetară, care a cuprins plata salariilor întârziate pentru profesori, a fost aprobată în unanimitate.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/