9.3 C
Deva
joi, mai 2, 2024

Povestea minerului care a supravieţuit cu arsuri pe 85 la sută din corp

Nicolae Iordache, unul dintre minerii accidentaţi în catastrofa din Mina Petrila, soldată cu 13 morţi şi 15 răniţi, a supravieţuit miraculos exploziilor din subteran, în urma cărora a suferit arsuri pe mai mult de 80 la sută din suprafaţa corpului. Potrivit statisticilor, doar patru la sută dintre cei aflaţi în situaţia lui aveau şanse de a mai trăi. Totuşi, minerul în vârstă de 44 de ani a fost puternic. A zăcut timp de peste două luni la pat, în Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, iar în primele trei săptămâni de la accidentul de muncă a fost în comă. Nici medicii nu îi mai dădeau şanse de a-şi reveni, povesteşte el, însă în prezent, la şapte ani de la dezastrul minier, bărbatul s-a refăcut aproape complet. “A fost un adevărat miracol”, spune Nicolae Iordache, încă angajat la Exploatarea Minieră Petrila.

Nicolae avea 120 de kilograme înainte de a suferi accidentul. Lucra în subteran şi jucase fotbal la mai multe echipe din Valea Jiului. În primele luni de la explozie, în spital, a slăbit peste 50 de kilograme. A suferit mai multe intervenţii chirurgicale, unele pe trahee, şi a stat sub tratament aproape un an. Apoi s-a întors la aceşi mină în care a muncise de mai bine de un deceniu.

“Îmi amintesc cu groază clipele exploziei ne-a surprins în abataj şi cum am ieşit la suprafaţă, mai mult morţi decît vii, cei care am scăpat cu viaţă din acel infern. Ştiu apoi că am fost învelit într-o folie de protecţie şi apoi urcat în ambulaţă, iar din acel moment, firul mi s-a tăiat. Săptămâni întregi am stat în spital, sedat, pentru a putea rămâne în viaţă. Am suferit mai multe intervenţii chirurgicale, mi s-au pus o mulţime de grefe de piele, traheea mi-a fost distrusă de arsuri, dar cu timpul mi-am revenit, chiar dacă am încă unele probleme de sănătate, în special când este frig. A fost un adevărat miracol. Mă uit la acei copii din club, care au trecut prin aceleaşi momente ca noi şi le doresc să aibă dorinţa mea de a mă face bine”, spune minerul.

Nicolae Florin Iordache îşi aminteşte că în Mina Petrila ortacii se puteau aştepta oricând la o tragedie. “Cărbunele care ardea mocnit a luat foc şi în câteva secunde ne-a surprins. Dar ştiam la ce riscuri ne expunem. Nu a fost ca în club, unde nimeni nu îşi putea imagina că ar putea trece printr-o asemenea catastrofă”, a relatat minerul. Întors la Mina Petrila, Nicolae Iordache este unul dintre ortacii care vor pune lacătul pe exploatarea din Valea Jiului. “Mai am câteva săptămâni de lucru. De la 1 noiembrie, activitatea minei s-a oprit, iar noi, cei care am rămas, mai ne ocupăm de activităţile de închidere ale minei”, a spus Iordache.IMG_0392

No toţi minerii răniţi în explozia de la Petrila au avut şansa lui. Constantin Loghin a suferit arsuri pe şapte la sută din suprafaţa corpului şi fracturi, după ce un perete din abataj s-a prăbuşit peste el. După un an şi jumătate de chinuri, a murit. “El a suferit arsuri grave, atât pe căile respiratori, cât şi pe piele. Dar şi o fractură deschisă la mână, pentru care a stat şase luni în în tratament. De când a fost dus la spital, medicii mi-au spus că are şanse mici să îşi revină. Noi am sperat că se va reîntoarce pentru a munci în subteran, pentru că aveam patru copii, iar el îşi dorea să muncească din nou, pentru a ne întreţine. Însă, treptat, starea lui s-a tot înrăutăţit, iar după un an şi jumătate, a decedat în spital”, a povestit Adriana Loghin, fosta soţie a minerului Constantin Loghin, angajată ca miner, la Lonea.

Mina Petrila a fost locul celei mai mari tragedii miniere din ultimul deceniu. Aici, în ziua de sâmbătă, 15 noiembrie 2008, în jurul orei 15:00, o explozie produsă într-un abataj minier, în urma acumulărilor în exces de gaz metan, a provocat moartea a opt mineri. Alţi opt salvatori minieri aflaţi în subteran în acel moment au suferit arsuri grave, în urma deflagraţiei. Patru ore mai târziu, o altă explozie avea să curme viaţa altor cinci mineri şi salvatori din mină şi rănirea altor oameni. Cele două deflagraţii, soldate cu moartea a 13 mineri şi rănirea altor 15, au avut loc la o adâncime de aproape 1.000 de metri, ambele fiind cauzate de acumularea gazelor toxice în mină.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/