15.5 C
Deva
vineri, mai 24, 2024

Povestea Râușorului, micul paradis al schiorilor din Retezat

Zona de agrement Râuşor din Masivul Retezat le oferă turiştilor care se îndreaptă spre ea, în aceste zile, privelişti impresionante. Ultimele ninsori au adus o mulţime de iubitori de munte la Râuşor, iar covorul gros de zăpadă care acoperă muntele a dat micii staţiuni un farmec aparte.

Zona turistică Râuşor din Masivul Retezat a fost înfiinţată la mijlocul anilor 1970, în vremea în care în Retezat se derula unul din cele mai mari proiecte hidroenergetice din România comunistă, amenajarea hidroenergetică Râului Mare şi construcţia barajului de la Gura Apelor. În acei ani, a fost ridicat primul motel, în zona în care iniţial au fost amplasate cantoanele unde erau cazaţi muncitorii care construiau barajul. Tot atunci, a fost înfiinţat şi Serviciul Salvamont Hunedoara, iar voluntarii care făceau parte din el au amenajat în Râuşor pârtia şi primul teleschi. În anii 1980, Râuşorul era una dintre destinaţiile favorite ale angajaţilor marilor uzine ale Hunedoarei, iar în fiecare sfârşit de săptămână, complexul turistic era aglomerat. După 1990, clădirile vechi din zona de agrement au fost lăsate să se degradeze, în schimb s-au înmulţit casele de vacanţă, cabanele şi pensiunile construite de privaţi, ajungând la aproape 80.

În Râuşor sunt amenajate două pârtii, cu grade diferite de dificultate, singurele din Masivul Retezat. Acestea au teleschi pe distanţe de 350 de metri şi o diferenţă de nivel de 92 de metri, respectiv de 450 de metri şi o diferenţă de nivel de 140 de metri. Din Râuşor pornesc mai multe trasee turistice spre vârfurile, lacurile şi cascadele Retezatului, însă în această perioadă majoritatea sunt închise

Râuşor se află la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul spre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg-Caransebeş, prin comuna Râu de Mori.

Ultimii zece kilometri ai drumului spre Râuşor încep de sub Cetatea Colţ, locul care l-a inspirat pe Jules Verne în celebra poveste a Castelului din Carpaţi. De la Castelul din Carpaţi până în Râuşor, şoseaua străbate un defileu şi urcă apoi abrupt prin pădure, ultima parte a traseului fiind şi cea mai dificilă.

Pe o rază de 60 de kilometri de la Râuşor se află Cetatea Colţ, ruinele cetăţii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Barajul Gura Apelor, Parcul Naţional Retezat, Biserica Medievală de la Densuş, Mănăstirea Prislop, Cetatea Mălăieşti şi Castelul Corvinilor. (FOTO: Salvamont Hunedoara).

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/