2.4 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

Procesul dintre foştii şefi ai CNH şi Curtea de Conturi. Ce a decis Curtea de Apel Alba Iulia

Instanţa ar fi trebuit să pronunţe o soluţie luni, 21 septembrie, aşa cum a anunţat la ultimul termen de judecată, însă mai are nevoie de cel puţin încă o săptămână pentru deliberare. „Se amână pronunţarea pentru săptămâna viitoare”, ne-a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.

De precizat că fostei echipe de conducere de la Compania Naţională a Hulei i se impută, în principal, preţul mult prea mic de vânzare a huilei, care era însă controlat de ministerul de resort, precum şi un contract încheiat pentru serviciile de spălătorie, prejudiciul calculat de inspectorii de control fiind considerabil. Au mai fost constatate şi alte nereguli, însă sumele ce trebuiau recuperate au fost mult mai mici şi, în parte, deja achitate, potrivit unor informaţii. Numai că preţul de vânzare, mult sub cel de producţie a fost mereu o problemă ridicată de şefii minerilor din CNH, iar la vremea respectivă fostul director Constantin Jujan arăta că: „Nu este nicio notate, CNH vinde din 1990 sub costurile de producţie, huilă. Am explicat mereu că a fost o perioadă, până în 2006, când preţul era reglementat de Consiliul Concurenţei. Eu am preluat pe perioadă mandatului meu un preţ de 58 de lei la gigacalorie şi am ajuns la 67 de lei, asta în condiţiile în care în februarie am avut un preţ de 75 de lei pe Gcal, după ce am semnat un protocol cu sindicatele şi ministerul. Toate negocierile pentru preţ au fost purtate la minister, în prezenţa celor de acolo şi a Agenţiei de Reglementare a Preţului în Energie. Preţul e acceptat de minister, nu poate să crească prea mult, pentru că altfel se reflectă în preţul MWatt-ului de energie”. Cât priveşte diferenţele mari de preţ pentru serviciile de spălătorie, calculate la aproape 500.000 de lei, fosta conducere a CNH a precizat la momentul respectiv că există diferenţe clare între salopetele curate şi cele murdare. “Raportul se referă strict la cantităţile de echipament care a fost acceptat. Ce considerati echipament care se spală: cel care intră murdar, noroit şi ud la spălat, ori cel care iese uscat de la spălat, pentru că aici e diferenţa de cantitate”, a explicat la momentul respectiv Constantin Jujan.
Potrvit unor informaţii, în dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia în care fosta conducere a CNH contestă raportul şi suma caculată ca prejudiciu a fost solicitată şi întocmită şi o expertiză de specialitate, prin care o parte a sumelor imputate fostei conduceri de inspectorii Curţii de Conturi nu s-ar mai regăsi.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/