18.9 C
Deva
sâmbătă, mai 18, 2024

Cum arată Parcul Dendrologic Simeria, la venirea primăverii

Imaginile realizate de Ovidiu Manoilescu şi publicate pe pagina de Facebook „Parcul Dendrologic Simeria” arată frumuseţea priveliştilor oferite de rezervaţia de la marginea oraşului Simeria. Magnoliile înflorite şi nenumăratele flori împodobesc pădurea cu specii de arbori provenite din toate colţurile lumii.

Parcul poate fi vizitat în fiecare zi până la ora 20, preţul unui bilet fiind de 4 lei, pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Accesul cu bicicleta în Arboretum, în orice mod, este interzis. Accesul cu unelte de pescuit în Arboretum este interzis. Animalele de companie pot vizita parcul doar în lesă. Recoltarea de plante, sau părţi de plante din Arboretum este interzisă.

Parcul dendrologic din Simeria deţine, nu doar cea mai bogată colecţie de magnolii, dar şi cea mai valoroasă colecţie de plante lemnoase exotice din România, rezervaţia fiind unică în ţară. Arboretumul Simeria a fost creat la începutul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zăvoaielor naturale din lunca Mureşului, în stil peisager. Primele specii exotice au fost introduse pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. În decursul istoriei, parcul a aparţinut succesiv familiilor nobiliare de origine maghiară (Gyulay, Kun, Fay şi Ocskay), şi s-a transmis pe linie feminină.

După naţionalizarea din 1949, parcul dendrologic a intrat în administrarea Ocolului Silvic Simeria, în 1952 acesta fiind declarat ocol silvic experimental. În 1954 a fost înfiinţată Staţiunea de Cercetări şi Experimentări Forestiere Simeria, care ulterior a preluat că bază materială Parcul Dendrologic. Măsura a avut ca scop protejarea zonei, care era vizată de tăierile de pădure efectuate de localnici. La propunerea Comisiei Monumentelor Naturii, parcul dendrologic este ocrotit de lege, primind atributul de „Monument al Naturii” – rezervaţie dendrologică. După 1990, timp de 15 ani, urmaşii famililor grofilor maghiari Fay şi Ocksay s-au judecat cu statul român pentru dreptul de proprietate asupra terenurilor şi fostului conac Bela Fay, din secolul al XIX-lea, confiscate de regimul comunist. Magistraţii au decis în final că proprietar al parcului dendrologic este statul român.

FOTO: Ovidiu Manoilescu. Parcul Dendrologic Simeria

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/