Un licean de la „Iancu de Hunedoara” – cel mai bine cotat olimpic internaţional din judeţ. Pentru prima oară în istoria judeţului, 2 elevi de la aceeaşi şcoală – şi chiar din aceeaşi clasă s-au calificat în Lotul Naţional Lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Fizică. O astfel de performanţă poate apărea o dată la 50 de ani! – spun dascălii

Un elev de la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” a adus judeţului cele mai mari distincţii obţinute de hunedoreni la olimpiadele internaţionale.
Raul-Alex Pipis a câştigat Argintul la Fizică, la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada”, din Rusia, şi Premiul Special pentru cea mai bună lucrare experimentală din concurs. Hunedoreanul a obţinut 24 de puncte dintre cele 30 acordate probei care a avut loc în cea de-a doua zi a competiţiei.
„Olimpiada s-a desfăşurat timp de două zile şi a inclus două probe a câte 5 ore – una teoretică şi una experimentală. De asemenea, a fost organizată pe două secţiuni – juniori (până în clasa a X-a inclusiv) şi seniori (clasele a XI-a şi a XII-a). Eu am participat la secţiunea seniori – unde au fost aproape 30 de concurenţi din 10 ţări”, explică liceanul care participă la olimpiade din clasa a V-a, dar spune că primul rezultat demn de luat în seamă l-a obţinut abia în anul următor – o Menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică.
Mii de probleme rezolvate
Fiul unui lăcătuş mecanic şi al unei economiste, Raul-Alex Pipis este primul olimpic internaţional la Fizică de la „Iancu de Hunedoara”. În spatele distincţiilor câştigate la olimpiada din localitatea rusă Yakutsk se află însă câteva mii de probleme şi experimente pe care liceanul le-a făcut în ani buni de pregătire, împreună cu profesorul său de fizică, Daniel Lazăr.
„M-am pregătit pentru olimpiadă în fiecare an şcolar, din 1 august. În fiecare zi de vineri, sâmbătă şi duminică rezolvam probleme şi făceam experimente. Am muncit serios pentru acest rezultat şi mă bucur că am avut cea mai bună lucrare experimentală din competiţie. Subiectul probei practice a fost ‘Magnitudinea exploziei unui balon’. Trebuie să ai ‘mână de lucru‘, să ştii cum să faci măsurători şi, mai ales, să ştii cum să le interpretezi. Pe de altă parte, la olimpiadă am constatat că se pot face experimente extraordinare cu costuri foarte mici”, explică Raul, povestind că s-a simţit atras încă din copilărie de ştiinţa care studiază proprietăţile şi structura materiei.
A găsit prin casă câteva cărţi de fizică şi le-a răsfoit. La început, s-a uitat la poze, iar când a învăţat să citească, a descoperit şi alte informaţii.
„Mă uitam foarte mult şi la emisiunile difuzate pe ‘Discovery‘ şi îmi plăcea ceea ce vedeam. Toate acestea mi-au deschis setea de cunoaştere”, îşi aminteşte liceanul, convins că fizica este, poate, cea mai importantă ştiinţă a naturii – pentru că explică, în principiu, orice alte fenomene întâlnite în alte ştiinţe ale naturii, ca biologia sau chimia.
Croazieră pe Lena
În săptămâna petrecută în Rusia, organizatorii Olimpiadei Internaţionale „Tuymaada” le-au oferit participanţilor şi o croazieră pe fluviul Lena.
„Am petrecut 36 de ore pe vas şi am avut ocazia să văd Pădurea de Piloni de pe valea fluviului Lena – un parc natural din taigaua siberiană, înscris în patrimoniul mondial UNESCO. Zona este unică prin formaţiunile geologice spectaculoase – coloane şi faleze înalte de peste 100 de metri”, povesteşte Raul despre pilonii care au apărut din cauza climatului continental excesiv din Republica Yakutia din Federaţia Rusă.
Fascinat de sălbăticia Siberiei, olimpicul s-a întors acasă cu planuri mari. Anul viitor, vrea să câştige aurul la „Tuymaada”. Nu şi-a făcut cine ştie ce planuri de vacanţă şi spune că va începe, cât de curând, pregătirea la fizică. Iar despre viitor, e convins că-i va fi „undeva, în Vest”.
„Îmi doresc să lucrez în cercetare, dar nu m-am decis încă ce facultate voi urma. Voi alege între Fizică şi Inginerie”, încheie olimpicul de la „Iancu de Hunedoara”.
La Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada 2013”, elevii români au obţinut 13 medalii, dintre care 9 de aur – cel mai bun palmares din ultimii trei ani la această competiţie de matematică, fizică, informatică şi chimie.
–––––––––––––––––––––
„Este esenţial faptul că evoluăm împreună – eu şi Raul – prin prisma fizicii”
Daniel Lazăr, profesor de fizică la CN „Iancu de Hunedoara”
–––––––––––––––––––
Palmares olimpic
Raul-Alex Pipis are o adevărată colecţie de diplome şi medalii câştigate, de-a lungul anilor, la olimpiade şi concursuri şcolare. Hunedoreanul a participat la prima olimpiadă în clasa a V-a, iar în anul următor se întorcea deja cu o menţiune de la faza naţională a Olimpiadei de Educaţie Tehnologică. Palmaresul său olimpic include, printre altele:
*Menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică – clasa a VII-a;
*Premiul III la Olimpiada Naţională de Fizică şi Menţiune la Concursul Naţional de Fizică „Evrika” – clasa a VIII-a;
*Menţiune la Olimpiada Naţională de Fizică şi Menţiune la Concursul Naţional de Fizică „Evrika” – clasa a IX-a;
*Argint la Olimpiada Naţíonală de Fizică şi Menţiune la Concursul Naţional de Fizică „Evrika” – clasa a X-a;
*Menţiune şi Medalie de Argint la Olimpiada Naţională de Fizică, Premiul II la Concursul Naţional de Fizică „Evrika” şi Argint şi Premiul Special la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada 2013” – clasa a XI-a.
––––––––––––––––––
PREMIERĂ. O dată la 50 de ani
Nu toţi olimpicii premiaţi la etapa naţională ajung la faza internaţională. Ca să ajungă în Lotul Naţional Lărgit pentru etapa internaţională, Raul-Alex Pipis a susţinut o probă de baraj, de 5 ore – cu subiecte la nivel universitar, în urma căreia au fost selectaţi cei mai buni 20 de concurenţi. A urmat un stagiu de pregătire specială, cu profesori universitari, la Institutul de Fizică Atomică şi Nucleară Măgurele – Bucureşti, după care cei 20 au trecut prin alte patru probe de baraj. Primii 8 s-au calificat în Lotul Naţional Restrâns pentru etapa internaţională.
„Pentru prima dată în istoria învăţământului hunedorean, anul acesta, la Fizică, am avut 2 elevi de la aceeaşi şcoală în Lotul Naţional Lărgit pentru etapa internaţională – Raul-Alex Pipis şi colegul său de clasă, Teofil Zaharia. O astfel de performanţă se întâmplă o dată la 50 de ani – cel puţin, la Fizică”, explică profesorul Daniel Lazăr.
–––––––––––––––––-
Cei mai buni dintre cei buni
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara, alţi doi elevi ai liceelor teoretice din judeţ au fost premiaţi la faza internaţională a olimpiadelor şcolare. Cosmin Petru Vraciu (clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Decebal”) a obţinut Menţiune la Olimpiada Internaţională de Filosofie – desfăşurată în Danemarca, la Odense, iar Diana Francesca Dubariu (clasa a VIII-a, CN „Decebal”) a câştigat Premiul Special la Olimpiada Internaţională de Limbă, Literatură şi Spiritualitate Românească – Minorităţi, desfăşurată la Oradea.