Are afacerea ei într-o zonă exclusivistă din capitala Ungariei – un salon de optică medicală prin care trece lumea bună a Europei.
Pacienţii ei se bucură de un tratament special. Îi atrage oferindu-le nu doar consultaţii oftalmologice şi ochelari, ci şi de concerte live la pian

Politicieni, diplomaţi, artişti din Ungaria, şi nu numai, văd mai bine lumea în care trăiesc datorită unei hunedorence stabilită de 23 de ani la Budapesta.
Klara Simo este proprietara unui salon de oftalmologie situat într-o zonă rezidenţială din capitala ungară. Fostă elevă a unui liceu de muzică şi optometrist de profesie, românca îşi atrage pacienţii cu concerte live la pian. Salonul ei este al doilea de pe continent unde poţi asculta live partituri celebre, pe lângă consultaţii de specialitate.
Hunedoreanca munceşte 7 zile din 7, la una cu alţi doi medici şi doi opticieni, şi îşi întâmpină pacienţii cu zâmbetul pe buze şi cu cafea, ceai, biscuiţi şi ciocolată adusă din România. În doi ani de când şi-a pus pe picioare afacerea, sute de europeni au trecut pragul salonului din „Dealul Trandafirilor”.
„Am inclusiv pacienţi din Ardeal”, e încântată românca.
Pian, religie şi franceză
Klara Simo a locuit în Hunedoara din 1982, după ce a absolvit o şcoală postliceală de optică medicală. Fiică a unei profesoare şi a unui fiu de moşieri din Satu-Mare, a studiat pian şi canto clasic la Liceul de Arte din Satu-Mare.
„După căsătorie, mama a cumpărat un pian vienez de concert şi a hotărât că, dacă va avea copii, toţi vor cânta la pian. Aşa că şi eu, şi cele două surori ale mele am luat lecţii de pian de la 5 ani. Mai târziu, mama ne-a obligat să luăm şi ore de religie şi de limba franceză. Acestea din urmă ne-au fost predate de două prietene de-ale ei care au studiat la Sorbona. Sora mea cea mare a fost, ani buni, pianista lotului olimpic de gimnastică al României – pe vremea când fetele erau antrenate de Bela şi Marta Karoly, iar sora cea mică este profesoară de balet. Nici eu nu m-am lăsat mai prejos. La Hunedoara, am făcut parte 5 ani dintr-un ansamblu de dansuri populare maghiare, iar la începutul anilor ’80, eram pianist corepetitor la Clubul Siderugistul – în cadrul unui curs de dansuri latino-americane. Un coregraf din Braşov i-a învăţat pe cursanţi 21 de dansuri. Îmi amintesc că, la vremea aceea, câştigam, ca pianist, de 4 ori mai mult decât ca şi optician”, povesteşte hunedoreanca.
Între Salzburg, Viena şi Budapesta
După ce s-a căsătorit, Klara Simo s-a mutat la Deva, iar în martie 1990, a plecat definitiv din România.
„Prima mea ieşire în străinătate a fost la Salzburg, la câteva zile după evenimentele din decembrie ’89. Asta, după ce mi-a fost refuzată o excursie în Germania, pe care am planificat-o în ‘luna de miere’. Aveam de gând să părăsesc România şi am făcut mai multe drumuri la Salzburg şi la Viena, împreună cu soţul meu – fost angajat al Oficiului Judeţean de Turism, să vedem dacă ne putem adapta în altă ţară. Plecarea definitivă a fost în martie – cu destinaţia Budapesta”, rememorează hunedoreanca.
Trei săptămâni, Klara a dormit pe jos, în apartamentul unor prieteni stabiliţi în Ungaria. Zile în şir, şi-a aşteptat rândul la un birou al refugiaţilor din Ardeal, ca să obţină un loc de muncă. Norocul i-a surâs în final şi a fost angajată de „Ofotert”.
„Pe atunci, era singura firmă de optică medicală din Ungaria. Avea 1.500 de angajaţi, un lanţ de 200 de magazine în toată ţara, laborator de lentile de contact şi un salon de lux cu mobilă modernă, candelabre scumpe, oglinzi de cristal şi aer condiţionat. Trei luni, am fost angajată de probă. Făceam curăţenie şi tot ce era nevoie, până când am reuşit să mă integrez în acel colectiv select. Am ajuns optician după ce am învăţat singură să lucrez cu aparatura şi am avut un avantaj extraordinar pentru că vorbeam 4 limbi străine – un atu serios, având în vedere că 99 la sută dintre pacienţii salonului erau străini veniţi din toată Europa”, explică hunedoreanca.
Românii muncesc pe brânci
În trei ani, Klara Simo avea să ajungă şefa salonului de lux al „Ofotert”. Dar privatizarea acestuia a redus drastic numărul angajaţilor, în 1994 – 80 la sută dintre ei au fost concediaţi. Românca însă a fost prima pe lista celor rămaşi în firmă.
„Munceam pe brânci – ca tot românul care vrea să-şi facă un rost în străinătate. Dar tot mă temeam că voi fi dată afară, mai ales că eram singurul angajat străin din firmă. Şase luni am fost monitorizată la sânge de directorul economic. Comportamentul faţă de pacienţi conta la fel de mult ca şi încasările. Într-o zi, directorul le-a spus tuturor: ‘Ar trebui să munciţi toţi aşa cum munceşte Klara’. Mi-am amintit atunci ce învăţasem la Hunedoara, la începutul carierei de optician. Am avut o şefă severă, dar stricteţea ei a însemnat mult pentru viitorul meu profesional. Se numea Elena Fleisz şi astăzi i-aş mulţumi din tot sufletul, dacă ar mai fi printre noi”, spune Klara Simo.
Şcoală între două trenuri
O idee neispirată a noului proprietar a falimentat salonul după aproape un an de la privatizare.
„A pus o motocicletă în centrul stabilimentului şi a decis să vindem doar ochelari de soare. Afacerea n-a mers, aşa că am plecat la altă firmă – ‘Optirex’, care şi-a deschis un salon asemănător vizavi de Teatrul de Comedie din Budapesta. Timp de 15 ani, am deţinut conducerea acestui salon”, povesteşte românca.
Între timp, Klara Simo s-a specializat în optometrie şi de acum, putea oferi şi consultaţii pacienţilor cu probleme oftalmologice.
„Am aflat că s-a înfiinţat un institut de profil la Bucureşti şi m-am înscris la cursuri. Doi ani şi jumătate am făcut naveta săptămânal între Budapesta şi Bucureşti – ca să vin la şcoală. Făceam 15 ore cu trenul, dar a meritat. Am obţinut o diplomă de optometrist, iar aceasta îmi oferea noi perspective în carieră”, explică hunedoreanca.
Afacere în cartierul milionarilor
În 2011, Klara Simo a dat lovitura. Şi-a pus pe picioare propria afacere – un salon de optică medicală, „Optistyle”, situat în cel mai select cartier din Budapesta.
„Am cumpărat un imobil în ‘Dealul Trandafirilor’ – un cartier exclusivist din regiunea Buda, pe malul drept al Dunării. Aici funcţiona un magazin de optică, dar proprietarul a lăsat clădirea în paragină. A fost nevoie să o reconstruiesc, înainte de a-mi deschide salonul. Am cheltuit sute de mii de euro cu lucrările – de două ori mai mult decât preţul cu care am cumpărat imobilul. Investiţia am făcut-o cu o parte din banii primiţi de la tata, care şi-a împărţit averea moştenită celor trei fiice. După inaugurare, l-am adus la Budapesta, să vadă ce-am făcut cu banii lui. A fost mulţumit. Mi-a spus că poate să închidă ochii liniştit şi, după câteva luni, s-a dus”, rememorează Klara Simo.
Salonul hunedorencei ocupă o clădire cu trei nivele – plină cu mobilier elegant şi aparatură de ultimă generaţie. Într-o încăpere, şi-a găsit locul şi un pian. Şi nu doar de ochii lumii. În timpul petrecut la salon, pacienţii au parte şi de concerte de muzică clasică – în interpretarea Klarei.
„Am găsit interesantă combinaţia dintre muzică şi oftalmologie, iar pacienţii sunt atraşi de acest lucru. Este al doilea salon din Europa unde găseşti aşa ceva. Primul se află la Londra şi în el cântă un violonist. De-a lungul timpului, am învăţat să respect nu doar meseria, ci şi oamenii care intră în salonul meu. Nu sunt de principiul că trebuie să aştept ca pacientul să vină la mine. Eu sunt cea care face totul pentru ca el să ajungă în cabinet şi să petreacă aici cât mai mult timp. Aşa că îmi aştept pacienţii zâmbind şi le stau la dispoziţie oricând doresc, indiferent de zi sau de oră”, explică optometristul care face bani cu zâmbetul pe buze.
Hunedoara de la Budapesta

Oricine intră în salonul din „Dealul Trandafirilor” este aşteptat cu cafea, ceai, biscuiţi şi ciocolată adusă din România – toate, aşezate pe o tavă de argint, în sala de aşteptare.
„Aduc două porbagaje de ciocolată pe an de la o fabrică din Baia Mare, iar pentru cafea, le ofer zahăr brun adus din Slovacia. Iarna, pacienţii mei primesc un ceai cald, de fructe – au de ales între 10 sortimente. Cât timp îşi beau cafeaua sau ceaiul, le cânt la pian şi le povestesc despre România şi despre Hunedoara”, mai spune hunedoreanca, încântată că unii dintre pacienţi au vizitat ţara lui Dracula după ce au trecut prin salonul ei. Şi mai ales după ce au văzut pe perete un tablou cu Castelul Corvinilor. Copia celebrului monument este realizată din paie colorate, printr-o tehnică inedită, tot de o hunedoreancă – Anna Bako, o prietenă de-a Klarei, de mai bine de 30 de ani.

Pacienţi din Ardeal
Klara Simo munceşte pe brânci 7 zile din 7, la una cu ceilalţi angajaţi – doi medici şi doi opticieni. Salonul ei e deja cunoscut în toată Europa. Politicieni, diplomaţi şi artişti din mai multe ţări i-au devenit pacienţi, iar unii şi-au scris numele şi gândurile de bine în cartea de oaspeţi. Hunedoreanca e mulţumită că-i trec pragul inclusiv românii ei din Ardeal, dar şi români stabiliţi în Ungaria.
În doi ani, Klara Simo şi-a făcut un nume în lumea afacerilor. Şi nu este doar un om pasionat de meserie ori o femeie care ştie să facă bani cu zâmbetul pe buze. Este şi un român care n-a uitat de unde a plecat. Ca dovadă, a înfiinţat de curând o asociaţie a românilor din bussines şi artă stabiliţi în Ungaria, pe care a numit-o „Transilvanum”.
–––––––––––––––––
Consultaţii gratuite pentru copiii din Hunedoara
Klara Simo vizitează des Hunedoara pentru că legătura ei cu România nu se va pierde niciodată – după cum spune. Vine în judeţ nu doar ca să-şi revadă prietenii, ci şi în scop caritabil. Acum doi ani, de pildă, 300 de copii orfani din Deva, Orăştie şi Petroşani – îngrijiţi la Mănăstirea Franciscană – au fost consultaţi oftalmologic de hunedoreancă. Gratuit! Iar cei care au avut deficienţe de vedere au primit ochelari de la salonul Klarei, din Budapesta. Românca nu a venit întâmplător aici. După mai bine de două decenii de la plecarea din ţară, şi-a amintit că a cântat ani buni la orgă în corul Mănăstirii Franciscane.