A plecat din România să studieze.
Florenţa a ajutat-o să se descopere ca artist şi să arate lumii de ce e în stare

Pictează de copil. Are şi câteva modele în familie – pictoriţa Angela Paşca, o maestră a portretului, şi surorile Ana şi Irina Wagner, care fac zeci de mii de euro dintr-un business de obiecte de lux pictate manual.
A absolvit Liceul de Arte din Deva, apoi designul interior la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. A lucrat un an ca designer şi s-a întors la pictură.
A mizat pe talent şi a plecat la Florenţa. Un master în capitala italiană a artei i-a schimbat şi stilul, şi tehnica. Lumea, natura şi oamenii intră altfel între ramele tablourilor ei. La fel de firesc, dar într-un mister care le învăluie – construit nu doar din culoare, ci şi din nisip, pământ, foiţă de aur sau argint şi, mai ales, din macrameurile bunicii.
La 29 de ani, deveanca Miruna Almăşan îşi expune lucrările în galerii din Europa şi Asia. Tablourile ei şi-au găsit locul în colecţii particulare din Europa. Cea mai scumpă lucrare i-a fost cumpărată de o contesă. În iulie, românca va avea prima expoziţie personală – acasă, la Deva, în locul de unde a plecat spre lume.
Şcoala italiană
„Şcoala de la Florenţa mi-a deschis ochii şi sufletul spre un alt stil. Până atunci, în tablourile mele apăreau forme geometrice şi culori puternice, vii ori întunecoase. Acum amestec culorile şi îmi creez propriile nuanţe – pastelate. În perioada masterului, am studiat stilul şi tehnicile de lucru ale marilor artişti. Am început prin a face copii după lucrările lor pentru că doar aşa puteam descoperi anumite linii ori tehnici care să mă ajute să mă dezvolt. Am ales lucrările lui Picasso – nu cele cunoscute, ci studii pe care nu le-au văzut prea mulţi. M-au atras formele imaginate de el şi modul în care a folosit culoarea”, detaliază Miruna.
În Italia, a descoperit şi colajul pe hârtie. Acum foloseşte colajul de material pe pânză. Concret: macrame-ul – adică, vechile mileuri din casa bunicii.
„Pot spune că e o tehnică inventată de mine. Ideea mi-a venit după ce am primit câteva mileuri de la o prietenă. Ea le folosea la confecţionarea bijuteriilor – eu m-am gândit să le folosesc în tablouri, iar efectul a fost extraordinar”, explică artista.
[wzslider autoplay=”true”]
Atelierul din seră
Cea mai recentă colecţie a Mirunei Almăşan surprinde şi încântă. A intitulat-o „Impresie, sentiment” şi o va expune pentru prima dată la Deva. Laseta face minuni pe pânză, iar din culori descoperi trăirea şi emoţia artistei.
Inspiraţia îi vine din lucrurile care i se întâmplă zilnic şi le imaginează din pensulă după dispoziţia de moment. Persoanejele ciudate sunt decupate din basmele copilăriei şi tot ce simte şi ce îşi închipuie are loc în picturile ei, care nu fac decât să exprime linişte, bucurie ori mister.
„Niciodată, nu ‘văd’ un tablou de la început. Nu ştiu ce va ieşi la final. Îmi las imaginaţia să-şi facă treaba”, mai spune deveanca, povestind că petrece cam jumătate din timp în atelierul său de pe colinele Florenţei.
„Este, de fapt, o seră pe care eu am transformat-o în atelier. E situată în Bango a Ripoli. Peisajul e foarte potrivit pentru creaţie. Nu văd în jur decât coline de măslini”, explică Miruna.
Cel mai scump tablou
În doi ani de când trăieşte la Florenţa, hunedoreanca a reuşit să-şi expună lucrările în galerii din Italia, Austria şi China.
„Nu-i destul să ai talent ori să te duci la o galerie cu tablourile sub braţ. E foarte important să ştii să te promovezi. Eu îmi împart timpul în două – jumătate pictez, jumătate mă promovez. Tablourile mele pot fi văzute în majoritatea galeriilor virtuale de pictură. De aici, orice iubitor de artă din lume le poate inclusiv cumpăra. După masterat, am făcut două cursuri la care am învăţat cum să mă prezint la o galerie şi cum să-mi organizez propria expoziţie. Teoretic, toate acestea intră în sarcina managerului, dar nu orice artist îşi poate permite unul”, explică pictoriţa.
Lucrările Mirunei Almăşan se află astăzi în colecţii particulare din Europa.
„Cel mai scump tablou mi-a fost cumpărat de o contesă din Florenţa, dar am fost surprinsă să constat că arta se vinde bine şi în România”, spune artista, care e de părere că arta nu trebuie să fie un privilegiu doar pentru anumite persoane, tocmai pentru că toţi avem nevoie de frumos în viaţa noastră, în jurul nostru.
Când vorbeşte despre viitor, şi-l vede departe de casă. Nu şi-a propus asta din capul locului. Florenţa a însemnat, la început, doar locul unde avea de gând să studieze. Acum înseamnă mai mult decât atât. Este locul unde s-a descoperit ca artist, dar şi locul unde s-a îndrăgostit.
Deocamdată, nu poate trăi doar din ce pictează – câştigă mai mult din Network Marketing, dar pentru că voinţa, munca şi pasiunea n-au părăsit-o niciodată, românca e convinsă că lucrurile se vor schimba într-o bună zi.