11.4 C
Deva
marți, octombrie 8, 2024

STUDENT EUROPEAN. O hunedoreancă din Simeria – studentă de top la Lyon

O fostă „decebalistă” povesteşte despre studenţia într-una dintre cele mai renumite universităţi de ştiinţă şi tehnologie de Europa. Hunedoreanca studiază de doi ani în oraşul lui Rabelais şi al lui Saint-Exupery, al Rezistenţei şi-al fraţilor Lumiere

 

AI CARTE, AI PARTE! „În Franţa, ai şanse să-ţi vezi visele împlinite doar dacă înveţi pe brânci. Acolo nu interesează pe nimeni dacă eşti copilul unor părinţi bogaţi – aşa cum se întâmplă în România”, s-a convins hunedoreanca Alexandra Siladie, o studentă de top de la INSA Lyon / FOTO: CRISTI VATAVU
AI CARTE, AI PARTE! „În Franţa, ai şanse să-ţi vezi visele împlinite doar dacă înveţi pe brânci. Acolo nu interesează pe nimeni dacă eşti copilul unor părinţi bogaţi – aşa cum se întâmplă în România”, s-a convins hunedoreanca Alexandra Siladie, o studentă de top de la INSA Lyon / FOTO: CRISTI VATAVU

Alexandra Mădălina Siladie are 20 de ani. Olimpică naţională şi fostă „decebalistă”, hunedoreanca este studentă de doi ani în Franţa – la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate (INSA) din Lyon.

A exclus din start înscrierea la o universitate din România şi povesteşte că a ales INSA influenţată de un coleg de liceu, dar şi de profesorul de fizică, al cărui fiu s-a şcolit la acelaşi institut.

 

Criterii de admitere

Alexandra studiază într-o secţiune specială a INSA – „Scan” (Ştiinţe şi Engleză, în traducere) – cu doar 24 de locuri scoase la admitere. Jumătate revin francezilor, iar restul, studenţilor din celelalte ţări ale lumii.

„Nu-i uşor să ajungi student la Filiera Scan, deşi condiţiile de admitere nu sunt imposibil de atins – nivel bun de cunoaştere a limbii engleze, medie peste 9 la Bacalaureat şi rezultate foarte bune la olimpiade şi concursuri şcolare. În anul în care am intrat eu, s-au înscris peste 100 de candidaţi pe cele 12 locuri alocate străinilor. Pe de altă parte, trebuie să obţii rezultate bune în facultate, ca să poţi trece în anul următor. Am destui colegi care n-au reuşit să promoveze. După doi ani de studiu, am rămas 16 din 24”, explică românca.

80% dintre cursuri sunt predate în limba engleză şi 20% în franceză. În al doilea an, studenţii au posibilitatea să petreacă o perioadă de timp la universităţi partenere din Europa, cu predare în limba engleză.

 

colegi2Românii au burse sociale

Alexandra este studentă în anul III. A ales ingineria de dragul matematicii şi al fizicii şi este singura româncă din anul ei.

Studiile sunt gratuite pentru studenţii din Uniunea Europeană. Bursele de merit sunt doar pentru francezi, iar pentru studenţii străini, Guvernul acordă anual burse Crous. Sunt burse pe criterii sociale şi sunt acordate tuturor studenţilor UE ale căror familii au venituri sub 20.000 de euro pe an.

„Toţi românii de la INSA au burse sociale. Eu beneficiez de o bursă Crous în eşalon cantinamaxim. Adică, 470 de euro pe lună – plus un ajutor lunar de întreţinere, în valoare de 140 de euro. Acestea mă ajută să-mi plătesc cazarea la cămin şi mâncarea la cantină. Costul cazării creşte în fiecare an pentru că locuim în condiţii din ce în ce mai bune, iar mâncarea costă 180 de euro pe lună. Accesul la cantină e de luni până vineri, iar la prânz avem patru feluri de mâncare – obligatorii”, detaliază Alexandra.

 

Cea mai bună studentă

La INSA, cursurile se desfăşoară pe durata a 8-10 ore, zilnic, cu pauză de masă de două ore, iar principalele discipline de studiu sunt Matematica, Fizica şi Chimia. La acestea se adaugă Termodinamica, Desenul tehnic şi foarte multe ore de laborator, mai spune hunedoreanca.

„De timp liber nu prea poate fi vorba. Avem foarte mult de studiat. La finele anului ne permitem o întâlnire între colegi, la care vin şi profesorii. În rest – prea puţine ieşiri. În doi ani de când sunt în Franţa, nici n-am apucat să vizitez Lyon-ul. Am fost doar o zi la Paris”, povesteşte studenta.

studentiAnul universitar este împărţit în două semestre – ca şi în România, iar studenţii susţin între 6 şi 10 examene scrise pe semestru, timp de o săptămână.

Sistemul de notare e diferit de cel românesc. Notele sunt de la 1 la 20, dar nimeni nu reuşeşte să ia 20. De obicei, 16 e nota maximă, dar şi de aceasta au parte extrem de puţini. Dacă reuşeşti să obţii de la 14 în sus, eşti cotat drept student foarte bun. Notele Alexandrei sunt peste 14, iar românca a avut cea mai mare medie din an.

„Mulţi dintre ai noştri pleacă în străinătate cu un oarecare handicap – handicapul de-a fi român şi de-a fi studiat la un liceu din România. Dar acum pot spune că sistemul de învăţământ românesc este un avantaj pentru noi. Am colegi din alte ţări care sunt mai puţin pregătiţi decât românii”, e de părere Alexandra.

La INSA Lyon învaţă în jur de 50 de studenţi români, printre care şi trei hunedoreni – toţi, foşti elevi ai Colegiului Naţional „Decebal” din Deva.

 

Despre colegi şi profesori colegi1

Alexandra Siladie are colegi de pe tot globul – din Coreea, Bahrain, Liban, Maroc, SUA, Spania, Belgia, Republica Moldova, Kosovo. A reuşit să-şi facă şi câţiva prieteni – din România, Moldova şi Maroc.

„M-am apropiat şi de francezi. Am fost surprinsă să constat cât sunt de prietenoşi. În primul an, am comunicat mai greu, pentru că ei nu ştiu engleză, iar cunoştinţele mele de limbă franceză nu erau foarte bune”, explică studenta.

Cât despre relaţia student-profesor, hunedoreanca spune că e complet diferită de cea din România: „E o relaţie strict profesională. Profesorii nu se implică în viaţa studenţilor – cum e la noi. Am profesori de toate vârstele. Majoritatea sunt francezi şi arabi, dar în universitate predă şi un profesor român. Se numeşte Liviu Militaru, este profesor de fizică şi fost director al Filierei EURINSA a universităţii. Anul viitor, va preda şi la clasa mea”, se bucură Alexandra.

 

Viitorul? Departe de România!atelier

Studenţia la INSA este împărţită în două cicluri. De la 1 octombrie, românca are de ales între 12 domenii de specializare.

„Din anul III, intrăm în ciclul al doilea de studiu – specializarea. Eu am ales Ştiinţa şi ingineria materialelor. Visez ca, într-o bună zi, să lucrez în domeniul nanotehnologiei”, explică studenta.

Alexandra vine acasă doar în vacanţe. Iar asta e ultima vacanţă de vară pe care şi-o petrece în România. De anul viitor, începe stagiile de practică. Va lucra, câteva luni pe an, într-o firmă din Franţa.

„Acesta e încă un avantaj al studenţilor europeni. Când termini facultatea, ai deja o experienţă – câştigată în stagiile de practică. Nu eşti şomer cu diplomă – ca absolventul din România. INSA este în topul primelor 5 şcoli de inginerie preferate de firmele recrutoare. Am colegi care sunt recrutaţi de companii mari chiar din timpul facultăţii”, detaliază tânăra, care abia aşteaptă să se întoarcă în estul Franţei.

Lyon e un Paris mai mic şi mai burghez. Locul ideal pentru turistul care vrea să fotografieze în aceeaşi zi un amfiteatru roman, un pasaj secret medieval, o catedrală renascentistă şi o mostră de arhitectură din secolul XXI. Pentru Alexandra Siladie, Lyon e speranţa de mai bine. Speranţa care, odată cu studenţia, începe să se transforme în certitudine.

În 2016, hunedoreanca termină facultatea, iar viitorul şi-l vede cât mai departe de ţară. Dacă nu în Franţa, atunci în Canada. Alexandra este încă unul dintre studenţii care nu se mai întorc acasă. Pentru că, în Europa, lumea i se deschide şi are ambiţia să schimbe imaginea românilor – din hoţi şi cerşetori. România rămâne ţara ei doar când se gândeşte la părinţi, la sora studentă la Medicină şi la prieteni. Atât!

aniversare

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/