0.7 C
Deva
miercuri, noiembrie 6, 2024

Un hunedorean l-a arestat pe celebrul Michael Madsen. Într-un film! Află povestea figuranţilor care au stat la doi paşi de vedetele Hollywoodului! FOTOGALERIE

Are 41 de ani şi a apărut în pelicule vestite ale cinematografului american, francez şi românesc.

A împins-o cât colo pe partenera lui Schwarzenegger din „Terminator 3”, i-a pus cătuşele lui Michael Madsen şi a învăţat câteva tehnici de luptă de la texana Michelle Rodriguez

Zeci de hunedoreni intră adesea în pielea şi în costumele unor actori de ocazie. Ei sunt primii care află când cineaştii caută figuranţi pentru turnarea vreunui film şi vin cu noaptea-n cap la preselecţie.

De cele mai multe ori, sunt admişi – pentru că au plete şi barbă, spun ei.

Câţiva dintre figuranţi au povestit pentru ZIARUL HUNEDOREANULUI amintiri de pe platoul de filmare. Unul dintre ei a avut chiar şansa să rostească o replică în faţa camerei de filmat

 

Ţăran şi nobil, contra cost

Când a trebuit s-o împingă pe Kristanna Locken, a făcut-o. Când a trebuit să-l aresteze pe Michael Madsen, nici n-a clipit.

„Am făcut tot ce-mi cereau regizorii. Contra cost”, povesteşte Dan Bera.

Nopţi la rând, hunedoreanul a fost când ţăran, când valet, când nobil. Ziua a fost ba oţelar, ba ospătar, ba vânzător de telefoane sau farmacist. În filme, a slujit întâi Răul, apoi Binelui. Pentru câteva zeci de lei pe zi şi două mese calde, face tot ce i se spune.

Pe platou, n-a rostit niciodată vreun cuvânt. Pentru el, regulile au fost puţine, dar stricte. Cea mai importantă dintre ele – nici măcar o privire spre aparatul de filmat. L-a ajutat şi înfăţişarea – părul mai lung şi barba nerasă de câteva zile. Este convins că aspectul îi asigură succesul la preselecţie. Lui şi altor zeci de hunedoreni care fac figuraţie în peliculele turnate, de-a lungul anilor, la Castelul Corvinilor.

„Madsen e un tip popular”bera

Dan Bera (foto) a ajuns pe platoul de filmare din pură întâmplare. O experienţă în plus nu strică nimănui – spune hunedoreanul. A jucat până acum în două producţii artistice şi într-un documentar – „Jacqou le Croquat”, „Michelangelo” şi „BloodRayne – Prinţesa vampirilor”. Şi chiar dacă a fost doar un figurant, a stat la un pas de celebrităţi ale cinematografului american, francez şi românesc.

Povesteşte cu amănunte care i-a fost rostul pe platou – cum a ajutat-o pe Kristanna Locken să coboare de pe cal şi cum a împins-o pe actriţă în „BloodRayne”, pelicula regizată de Uwe Boll şi turnată în mare parte la Castelul de la Hunedoara.

„La început, n-am prea avut curaj să fac asta cu putere, dar actriţa mi-a strigat să fiu mai energic. Şi am fost!”, povesteşte figurantul din horror-ul care a făcut furori în Statele Unite.

Rolul interpretat de Bera, în 2004, i-a cerut la un moment dat să-l aresteze pe Michael Madsen, venit la Hunedoara direct de la filmările pentru „Kill Bill 2”. Şi a făcut-o.

„Madsen este un tip tare popular, dar îi cam plăcea să tragă la măsea. M-a surprins totuşi. Chiar dacă trăsnea a alcool de la o poştă, toate scenele i-au ieşit excelent. Şi culmea! N-a uitat nicio replică”, îşi aminteşte hunedoreanul.

Hunedoreni pe post de cadavre

În timpul unor filmări, Bera a învăţat şi câteva tactici de luptă. Profesor i-a fost nimeni alta decât Michelle Rodriguez.

„Este o adevărată profesionistă”, spune hunedoreanul despre actriţa cunoscută mai ales pentru rolurile din serialele „SWAT” şi „Lost”.

Singurul lui regret este că nu s-a fotografiat alături de vedetele cu care a filmat.

„Figuranţii nu se puteau apropia de actori decât în timpul filmării. În pauză, fiecare avea locul lui. Mâncam la mese diferite, la zeci de metri distanţă de ei. Regulile astea le afli din capul locului”, mai spune Bera.

 

carpRăni din silicon şi sânge din sirop de zmeură

În „BloodRayne” au făcut figuraţie câteva zeci de hunedoreni. Cei mai mulţi, în rolul unor cadavre. Trupurile lor au umplut curtea Castelului într-o secvenţă din film. Aşa a aflat Bera cum reuşesc cineaştii să păcălească spectatorul – sângele care impresionează pe ecran este, în realitate, un sirop cleios de zmeură, explică hunedoreanul.

Cu rănile se întâmplă la fel, spune un alt figurant.

„Se foloseşte silicon, care e modelat într-un fel anume şi vopsit apoi în cafeniu sau roşu. Trucajul te duce de nas chiar dacă eşti la doi paşi de ‘rănit’”, explică Sebastian Carp (foto), care a jucat în patru pelicule filmate la Castel.

A fost ţăran în „Regii blestemaţi” şi în „Jacqou le Croquat”, nobil în „Michelangelo” şi unul dintre „băieţii buni” în „BloodRayne”. La acesta din urmă a avut parte şi de cea mai lungă filmare – cinci zile a câte 12 ore. A repetat o scenă de vreo 7 ori, pentru că un coleg de platou, tot figurant, nu se putea abţine să nu-şi îndrepte ochii spre camera de filmat.

„M-am luptat cu Kristanna Locken – eu şi alţi trei figuranţi. La început, ne-au filmat cu încetinitorul, până când actriţa a reţinut mişcările noastre, aşa încât să nu o rănim. Apoi, am luptat de-a binelea”, mai spune Carp.

 

O replică de 100 de leifilm_bloodrayne

Poţi face figuranţie la orice vârstă – explică actorii din umbra vedetelor. Copiii sunt în avantaj. Câştigă de două ori mai mult decât un adult. Tinerii vin la filmări mai mult pentru distracţie, dar pentru un pensionar de pildă, banii câştigaţi din figuraţie sunt mană cerească. Plus cele două mese calde pe zi pe care le primeşte fiecare – chiar dacă ei mănâncă hamburgeri, iar masa vedetelor geme de friptane, fructe şi băuturi scumpe.

În oraşul de pe Cerna există deja un aşa-zis „club al figuranţilor” – oameni pe care-i întâlneşti la orice filmare.

„Înfăţişarea ne ajută să nu avem nevoie de prea mult machiaj”, explică ei.

Unul dintre membrii „clubului” povesteşte că a avut chiar şansa să rostească o replică în faţa camerei de filmat, tot în „BloodRayne”.

„Am primit replica pentru că am ajuns la rând înaintea altora. Şapte cuvinte pentru 100 de lei. Atât am avut de spus: ‘Niciun străin nu trece de bariera asta!’”, îşi aminteşte Gabriel Demeny.

Filmările se încheie întotdeauna cu o petrecere, la care iau parte şi figuranţii. Cine-i mai descurcăreţ, poate pleca acasă şi cu ceva „recuzită”, povesteşte Dan Bera.

„Am filmat, o dată, lângă o masă plină cu iepuri prăjiţi şi fructe de tot felul. Simţeai mirosul de la cinci metri. Un figurant a întrebat dacă n-ar putea lua şi el măcar un iepure, la sfârşitul filmării. Ba da – i s-a răspuns, şi n-a mai stat pe gânduri. L-a apucat pe cel mai mare şi l-a îndesat într-o pungă pentru gunoi”, îşi aminteşte hunedoreanul.

Castelul Corvinilor n-a fost decor doar pentru Hollywood. La vestitul monument au fost turnate, pe lângă numeroase spoturi publicitare, şi producţii ale cinematografului românesc, printre cele mai importante numărându-se „Mihai Viteazul”, „Vlad Ţepeş” şi „Alexandru Lăpuşneanu”.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/