38.7 C
Deva
miercuri, iulie 17, 2024

Restaurarea Cetății Orăștiei, scoasă la licitație publică

Primăria Orăștie a scos la licitație publică lucrările de restaurare a Cetății medievale Orăștie, o investiție finanțată de Uniunea Europeană, cu o valoare de 14,3 milioane de lei.

„Proiectul Restaurare, Conservare și Consolidare Cetatea Orăștiei propune realizarea unei investiții locale care generează un impact regional, național și european, prin punerea în valoare a unui monument arhitectural. Principalele lucrări ce vor fi executate în cadrul contractului sunt: lucrări pentru revenirea la nivelul inițial de călcare; cercetarea arheologică; lucrări de reîntregire și reconstituire a zidurilor și turnurilor cetății; reîntregirea și reconstituirea turnului de la mijlocul curtinei de est a cetății; reintregirea, reconstituirea și consolidarea turnului de la mijlocul curtinei de sud; reintregirea, reconstituirea și consolidarea turnului și bastionului de la mijlocul curtinei de vest; restaurarea, consolidarea sși reîntregirea zidurilor Cetății Orăștiei; Amenajari exterioare și mobilier urban; achiziție dotări și active necorporale”, se arată în documentația investiției. Lucrările vor fi finanțate de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional și se vor derula pe o perioadă de 17 luni.

Cetatea Orăştiei datează din secolul al XII-lea, potrivit istoricilor și a fost construită pe amplasamentului unei alte cetăţi, de pământ, înconjurată de mlaştini, care a fost datată în secolele X – XI. Cetatea ar fi fost, iniţial, reşedinţa unor greavi (lideri ai cmunităţii săseşti), pentru ca apoi să fie preluată de comunitate şi dezvoltată în următoarele două secole. Două biserici „gemene” şi o rotondă sunt „bijuteriile” cetăţii medievale.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/