Sarmizegetusa Regia și-a primit oaspeții, veniți în număr mare, din toate colțurile țării, la Ziua Porților Deschise, pe șantierul arheologic din situl UNESCO.
Sute de oameni au venit duminică la Sarmizegetusa Regia, la Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic al cetății dacice. Arheologii le-au prezentat rezultatele săpăturilor efectuate în această vară. Au fost găsite rămășițele unui edificiu de mari dimensiuni, despre care se bănuiește că ar fi funcționat, în Antichitate, ca templu. Deocamdată, însă, arheologii mai au nevoie de timp pentru a emite concluzii asupra rolului clădirii misterioase de pe terasa a IX-a.
„Suntem către sfârșitul campaniei de săpături arheologice din această vară, iar rezultatele acesteia sunt îmbucurătoare. Am continuat cercetarea terasei a IX-a începută în urmă cu doi ani. Au ieșit în continuare părți dintr-un edificiu monumental, al cărui plan urmează să fie completat, iar funcționalitatea lui să fie stabilită. Este vorba de părți din fundați, gropi de fundații ale unor stâlpi și coloane. A fost dezvelită o nouă parte a drumului pavat. Căutam joncțiunea cu aleea pavată cercetată în anii trecuți, însă deocamdată nu am găsit-o, dar sunt aspecte interesante legate de structura lui, de modul de construcție. Au fost găsite artefacte diverse și interesante, astfel încât ne bucurăm de acest final de campanie”, a declarat prof.univ. dr. Gelu Florea, coordonatorul șantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.
La săpăturile arheologice din această vară au fost participat specialiști ai Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca, de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, de la muzeul din Târgul Mureș, arheologi și studenți la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și voluntari.
Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Sarmizegetusa Regia a fost devastată la sfârşitul războaielor de cucerire a Daciei.