12.7 C
Deva
sâmbătă, mai 18, 2024

Școala de Vară de Astronomie – ediția 2017

 

Săptămânile trecute scriam  că marea majoritate părinților  fac parte din categoria oamenilor care nu au… Nu au rude la țară (unde să „arunce” plodu’ pe perioada verii, cât sunt închise școlile și grădinițele), nu au un neam mare (ca să paseze copilul vreunei rude, până vin ei de la serviciu), nu au un buget care să le permită angajarea unei bone, nu au vecini/vecine disponibili/disponibile să aibă grijă de plod 8-9 ore zilnic (chiar şi duminicile), până vin părinții prea ocupați de la serviciile lor istovitoare. Dar au: PC-ul și toate tentațiile media, zona verde din fața blocului și vecinii, barurile și toate tentațiile lor.

 

Așa că am început să studiez „piața”. Să găsesc ceva, fie de stat fie privat deschis vara, un afterschool, ceva, care să fie pe lângă casă, să ne inspire încredere, de care să auzim numai vorbe bune de la alți părinți, ceva cu pre’uri care să nu ne ducă la sapă de lemn.

Atunci, nu găsisem mai nimic care să mă facă să-mi trimit copilul din fața calculatorului. Ieri însă am simțit o firavă boare de altceva, zic firavă că-i singulară, scriu altceva fiindcă nu-i bar sau PC.

Colegiul Național „Aurel Vlaicu din Orăștie organizează „Curs de orientare pe cer” în perioada 7-14 august 2017.

Iată despre ce este vorba:

„…Un atelier de astronomie, susținut de prof. Margareta Giurgiu, având ca și colaboratori voluntari elevii seniori ai cercului de astronomie O fereastră spre cer – Horia Moldovan, Radu Anton Dan.

Vom afla  împreună  ce înseamnă de fapt o constelație: cine, când și cum a stabilit aceste importante repere pe harta cerului, vom învăța cum să urmărim mișcarea corpurilor cerești și ne vom familiariza cu instrumentele astronomice.

Temele ședințelor acestui curs de astronomie vor fi abordate zilnic, în intervalul orar 18-23.

Ședința 1 și ședința 2: Cerul și podoabele sale – incursiune vizuală pe cerul care se vede cu ochiul liber. Subiecte principale: cerul de zi, cerul de noapte, cerul văzut de pe alte planete, coordonatele cerești, constelații, istoria observării cerului; astrologie vs. astronomie.

Ședința 3: Obiecte cosmice aflate în afara sistemului solar – călătorie vizuală printre stele, nebuloase, roiuri și galaxii. Subiecte principale: stelele și funcționarea lor; nori de gaz, roiuri stelare, galaxii; durata de viață a Soarelui; stele duble, exponente; distanțe în Univers; cerul în mai multe lungimi de undă.

Ședința 4: Sistemul solar – incursiune în sistemul solar. Subiecte principale: planetele telurice; planetele joviene; asteroizi geo-intersectori; comete; vântul solar; Universul la scară largă; Big-Bang.

Ședința 5: Fenomene astronomice observabile – descriere a fenomenelor care se pot vedea ușor pe cer. Subiecte principale: stele căzătoare, apropieri între planete; fazele Lunii și a planetelor; eclipse în sistemul solar; sateliți artificiali; ocultații Lună-stele și Lună-planete.”

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/