10.7 C
Deva
vineri, mai 3, 2024

Soarta tristă a Curții nobiliare a Cândeștilor

Curtea cnezială a familiei Cândea a fost construită în secolul al XV-lea, pe ruinele unor vechi edificii romane și era formată dintr-un ansamblu de construcţii care cuprindea o clădire rezidenţială, capela de curte, un grajd, anexe, moara şi o biserică.

„După datele istorice de care dispunem, ea s-a ridicat deja, într-o prima formă, cu elemente de piatră, în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Pe atunci, familia nobililor locali era cea mai de frunte din ținut, remarcându-se prin avere și ambițiile sociale ale membrilor ei. Din secolul al XVI-lea ei sunt cunoscuți consecvent numai sub numele de Kendeffy. Clădirea din colțul de sud-vest al complexului a servit drept capela calvină familiei și slujbașilor ei. De amintirea ei se leagă numele unor păstori care au făcut încercări de traducere a unor texte sfinte, în limba română, dar cu ortografie maghiară”, informează reprezentanții primăriei Râu de Mori. În apropierea ruinelor fostului conac se află biserica parohială a Râului de Mori. Menționată la 1526, ea a suferit metamorfoze repetate care i-au făcut pierdut aspectul inițial. „Aproape de intrare, la stânga, se află prinsă la pământ una dintre cele mai interesante pietre de mormânt ale Hațegului, inscripționată pe o marmură romană reutilizată, datată pe la 1505 și adusă de la Mănăstirea Colț”, informează primăria.

Din fostul conac boieresc al nobililor Kendeffy şi din anexele lui nu au mai rămas decât temelia şi câteva ziduri acoperite de buruieni. În ultimele decenii, construcţia a fost devalizată de hoţi şi de săteni, care au luat chiar şi cărămizile fostului castel pentru a le folosi în construcţii. Monumentul istoric a fost inclus în Programul Național de Restaurare însă, după o serie de reparații, proiectul a fost abandonat. Și primăria Râu de Mori a plănuit în ultimii ani punerea în valoare a vestigiilor, însă inițiativele nu s-au mai concretizat. Părăsit în mijlocul satului, monumentul istoric abandonat a ajuns să fie înconjurat în ultimii ani de mai multe palate țigănești și nu mai reprezintă de mult o atracție pentru vizitatori.
„Turiștii mai opresc mașinile în vecinătatea ruinelor, coboară pentru a-și face poze și pornesc apoi pe drumurile spre Retezat, fie la Râușor, pe lângă Cetatea Colț și biserica de la poalele ei, fie la Barajul de la Gura Apei”, povestește Mariana, o localnică din Rîu de Mori. Oamenii din sat își amintesc de vremurile în care Curtea nobiliară a Cândeștilor se înfățișa străinilor în splendoarea ei. Acum, soarta monumentului medieval pare pecetluită.

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/