21.7 C
Deva
sâmbătă, mai 18, 2024

Statuia Regelui Ferdinand I, de la Orăștie

Începerea strângerii de fonduri pentru ridicarea Statuii Regelui Ferdinand în Orăștie, a început „în anul 1926, la străduința domnului colonel Ariton Aritonovici, comandantul centrului de recrutare. Un comitet local compus din reprezentanții autorităților și alți intelectuali, au decis ridicarea unui monument Regelui Ferdinand I, fapt care s’a și realizat, la stăruințele oamenilor de inimă, în frunte cu dl. colonel, veșnic la lucru. Au contribuit cu sume frumoase la aceasta, pe lângă Banca „Ardeleana”, primăria orașului și o seamă de intelectuali din oraș, cum și colecta de la reprezentațiile date de d-șoarele Jilli și Doina, fiicele medicului R. Dodo.”, se menționează în Ziarul „UNIVERSUL” (1929).

Punerea pietrii fundamentale a monumentului
„În ziua înălțării Sf. Cruci, la orele 11 și jumate, în fața autorităților civile și militare, s’a celebrat «Serviciul punerii petrii» fundamentale” de către dl protopop Domșa înconjurat de cler, iar răspunsurile au fost date de «corul mixt» al Orăștiei, de sub conducerea d-lui prof. Prația.
Actul comemorativ și al donatorilor, a fost cetit de dl Aron Demian, dir. liceului „Aurel Vlaicu”.
Punerea pietrii fundamentale s’a făcut într’un cadru modest și fără zgomot, dar ridicarea Monumentului Celui dintâi Rege al tuturor Românilor este o faptă cât se poate de instructivă, lăudabilă și, pentru înfăptuirea ei, meritele se reduc la inimosul Colonel Aritonovici și a celor foarte puțini, cari i-au dat ajutor. Laudă deci lor.”(Clujul Românesc, 1927)

Dezvelirea monumentului a avut loc la 17 Noiembrie 1929
Monumentul executat de maestrul Ionescu– Varo din București, fiind așezat în piața „Regina Maria” (actual loc unde este construită „Catedrala”) fiind dezvelit cu solemnitate.
„Ardealul și țara întreagă a sărbătorit în Dumineca trecută desvelirea monumentului desrobitorului Rege Ferdinand I ridicat la Orăștie.
Statuia de la Orăștie este încă o dovadă de recunoștință a românilor descătușați de dincoace de munți, față de Dinastia liberatoare. Ridicat la inițiativa unui ofițer din Vechiul Regat – colonelul A. Aritonovici – și cu contribuția materială a orăștienilor și hunedorenilor în fruntea cărora stă dl ministru Aurel Vlad, monumentul marelui Rege cimentează desăvârșit solidaritatea de sânge dintre frații liberi de ieri cu frații liberați de astăzi.
Sculptorul Ionescu-Varo a izbutit să transpue perfect în bronz caracteristicile Suveranului, care în 1926 a pozat însuș, încât statuia îți dă impresia vie a regelui Ferdinand I.
La sărbătoarea măreață și senină de Duminecă au luat parte oaspeții cei mai iluștri: M. Sa Regina Maria, Elisabeta a Greciei, A. A. L. L. R. R. principesele Elena-mamă și Ileana, principele regent Nicolae, Înaltul Regent C. Sărățeanu, d. general Presan, dd prim ministru Iuliu Maniu, miniștrii Aurel Vlad, Pan. Halippa, general Cihoski, subsecretar de Stat A. Dobrescu, Șt. Cicio Pop președintele Adunării Deputaților, Traian Bratu președintele Senatului, I. P. S S. Mitropolitul Nicolae Bălan de la Sibiu, Cimponeriu prefectul jud. Hunedoara, numeroși parlamentari dintra cari amintim pe Gh. Grișan, Vl. Ghidionescu, Băran, Bogos, Iacobescu, Breban, Popescu Gruia, Popescu Zorica.
La ora 10 a.m. a sosit trenu regal întâmpinat fiind la gară de toți cei mai sus amintiți.
Au urmat o serie de discursuri prin care s-au preamărit personalitatea Regelui Ferdinand I, rolul său de liberator și s’a subliniat durabilitatea pentru eternitatea a moștenirii lăsate de El.
După acestea urmează defilările școlilor satelor cu fanfare, călușeri, banderii de călăreți, țărance frumoase, țărani voinici în portul lor sărbătoresc și național nealterat, carele alegorice ce reprezentau toate îndeletnicirile de pe întinsul județ al Hunedoarei.Festivitățile de Duminică au lăsat o neuitată impresie între participanți și poporul din aceste părți.” (Chemarea, 1929)

Unde este acum?
Odată cu începerea lucrărilor la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (catedrala), statuia și tunurile au fost mutate în curtea Unității Militare din Orăștie, ca la sfârșitul acestora să fie reașezată, se presupune, în parcul de lângă aceasta.
Venirea la conducerea țării a regimului comunist a făcut ca acest lucru să nu se mai întâmple, iar opera maestrului Varo să dispară, ca multe alte valori umane, culturale, materiale.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/