2.2 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

Termocentrala Mintia. Muncitorii au protestat spontan

Câteva zeci de angajați ai Termocentralei Mintia au protestat, miercuri dimineața, întrucât nu le este respectat contractul colectiv de muncă, nu au mai primit niciun leu  în plus la salariu de mai mulți ani, pe când personalul TESA are venituri incomparabil mai mari decât muncitorii, iar angajările și creșterile salariale se fac pe criterii politice. De asemenea, oamenii sunt indignați de faptul că unele persoane au plecat din firmă cu ordonanță, după care, spun ei, au fost reangajati pe salarii mai mari.  Azi s-au purtat discuții între liderii sindicali și directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.

protest mintia

Disponibilizați, cu bani în „traistă”, și reangajați după câteva luni

 Angajați ai Termocentralei Mintia sunt nemulțumiți și de faptul că unele angajări s-au făcut peste noapte, iar acele persoane au salarii mult mai mari, comparativ cu cei care lucrează aici de 20-30 de ani. „Problema este că unele persoane care au fost disponibilizate și au primit și ordonanță, în urmă cu un an, de exemplu, acum au fost reangajate la birouri cu salarii nesimțite. Nu sunt bani de salopete, de echipamente corespunzătoare, dar în același timp apar fețe noi la termocentrală. Așa ceva nu este normal”, a spus unul dintre protestatari. De asemenea, oamenii se mai plâng de faptul că mulți au făcut împrumuturi la bănci pentru a-și putea plăti cheltuielile și pentru a-și putea crește copiii, iar acum se tem pentru pentru că își pot pierde și locul de muncă, dacă lucrurile nu se vor schimba.

 

„Complexul Energetic moare în fiecare zi, câte puțin”

 După aproape două ore de discuții și negocieri între liderii Sindicatului „Muntele” și directorul Complexului Energetic Hunedoara, Aurel Niculescu s-a ajuns la concluzia că luni, în data de 26 mai vor merge la București. „Un lucru este cert. Luni dimineață ne vom întâlni cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan-Eugen Nicolescu. Problemele care ard, pe lângă cele expuse de angajați mai sunt și cele referitoare la mixtul energetic, adică la producția de energie pe bază de huilă să apară producția de energie pe bază de apă și să se alipească de CEH o hidrocentrală. Este singura șansă ca oamenii să își păstreze locurile de muncă. Problema este că acest Complex Energetic moare în fiecare zi, câte puțin”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului „Muntele”.

 

Protestele vor continua dacă lucrurile nu se vor schimba

După ce au auzit ce s-a discutat între liderii sindicali și conducerea Complexului, angajații au spus că vor ieși din nou în stradă, dar atunci o vor face în număr mai mare. Vicepreședintele Sindicatului a mulțumit celor care au protestat. „Vedem luni care sunt rezultatele întâlnirii cu ministrul și ce se poate face. Le mulțumesc colegilor care au ieșit astăzi (ieri-n.red.) și susțin fărmarea acestui concept de mixt energetic, dar și colegilor din minerit care ne-au susținut demersul. Aș fi vrut ca și colegi din celelalte sindicate ale CEH să fie alături de noi, pentru că doar așa ne putem păstra locurile de muncă”, a precizat Cristian Iștoc, vicepreședinte al Sindicatului „Muntele”.

Știri Similare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/