31.5 C
Deva
joi, iunie 20, 2024

Toamnă arheologică la Ardeu

Cercetările arheologice organizate de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara la Ardeu continuă.

Vremea nefavorabilă a trecut, iar echipa a putut să desfășoare activitățile proiectate în condiții bune. Structura cercetată în acest an pare să aibă caracter funerar, iar oasele incinerate au început să apară.

Sursa:  https://www.facebook.com/iosifvasile.ferencz

Să amintim comunității că la Ardeu se găsește un monument plin de semnificații:

Unul dintre monumentele mai puţin cunoscute din judeţul Hunedoara este „Cetăţuia” de la Ardeu, un deal calcaros, situat într-o zonă binecuvântată cu peisaje decupate parcă din ilustraţiile unei cărţi cu poveşti, cu abrupturi şi chei, cu ape termale şi minerale. Istoria locuirii în zonă, dar şi pe culme, pe terasele şi la poalele dealului „Cetaţuie” se întinde pe mai multe milenii.

Uneori istoria a fost scrisă cu dalta, ciocanul şi securea, alteori cu spada şi cu lancea şi cel puţin în două mo­mente cronologice distincte, înălţimea a servit ca punct fortificat. Este vorba despre EPOCA REGATULUI DAC şi de EVUL MEDIU.

Timpul care s-a scurs a făcut ca urmele locuirilor succesive să se acopere de vege­taţie şi uitare şi poate că numai numele dealului – „Cetaţuie” sau „Cetăţeaua” mai aminteşte de gloria vremurilor trecute. În acelaşi timp, poate că poveştile despre comori şi urieşi spuse la gura sobei, iarna, de către bătrâni au mai păstrat câte ce­va din firul istoriei acestor locuri.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/