19.6 C
Deva
sâmbătă, iulie 13, 2024

Un sfert dintre hunedoreni au inima bolnavă

Medicii avertizează că fie şi numai o creştere moderată a tensiunii arteriale este asociată cu o speranţă de viaţă redusă.

Datele Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP) arată că aproape 62.000 de mii de hunedoreni, dintr-un total de 390.000 de persoane suferă de hipertensiune arterială. Alte 33 de mii de persoane din judeţ au fost diagnosticate cu boli cardiovasculare, afecţiuni responsabile de 18 milioane decese pe an. Mai îngrijorător este faptul că estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, până în 2030, numărul victimelor va ajunge la 23 de milioane în fiecare an. Pe de altă parte, medicii ne spun că cel puţin 80 la sută din decesele premature din cauza bolilor cardio-vasculare ar putea fi evitate cu uşurinţă, dacă am decide să înlăturăm factorii de risc.

Mâncarea proastă ne „omoară” inima

Primul duşman al inimii este mâncarea. Mai exact, mâncare proastă, nesănătoasă, la care se adaugă consumul de tutun, lipsa activităților fizice și consumul de alcool fără măsură, ne reaminteşte coordonatoarea activităţilor de promovare şi educaţie în sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara Hunedoara, Cecilia Birău. Potrivit acesteia, hipertensiunea este o boală perfidă, prin evoluţia ei lentă, fără pusee acute şi o simptomatologie precisă. Totuşi, bolile de inimă sunt simplu de diagnosticat: prin măsurarea tensiunii arteriale, care nu durează mai mult de câteva minute. Mai mult, bolile de inimă pot fi chiar prevenite. Medicul Cecilia Birău adaugă, însă, că majoritatea româniilor nu sunt suficient de conştiincioşi pentru a-şi verifica regulat valorile tensionale, decât după ce află că sunt bolnavi. Asta în condiţiile în care hipertensiunea arterială este cel mai răspândit factor de risc cardiovascular de pe glob. Statisticile arată că, până la vârsta de 50 de ani, unul din cinci oameni are hipertensiune, după vârsta de 50 de ani, raportul ajunge la unu din trei, iar după vârsta de 65 de ani, doi din trei oameni din întreaga lume ajung să sufere de această boală. În România Ministerul Sănătăţii estimează că sunt cinci milioane de hipertensivi.

Hipertensiunea vine cu zeci boli conexe

Tensiunea arterială mare este una dintre primele cauze de atac de cord sau infarct miocardic, insuficienţă cardiacă, anevrisme, dar şi cauza bolilor renale cronice. Pe de altă parte, hipertensiunea creşte riscul de cardiopatie ischemică, apoplexie, boli vasculare periferice, alte boli cardiace şi insuficienţă cardiacă, anevrisme, embolii pulmonare, dar este un factor de risc şi pentru demenţă, şi insuficienţă renală cronică. De altfel, medicii ne spun că fie şi numai o creştere moderată a tensiunii arteriale este asociată cu o speranţă de viaţă mai redusă. Din fericire, trecerea la un stil de viaţă sănătos, cu o alimentaţie sănătoasă, poate duce la ameliorări, ținând sub control presiunea arterială, și pot reduce riscurile asociate cu complicațiile hipertensiunii. În cazurile mai grave tratamentul medicamentos este necesar şi se adaugă nevoii de schimbare a alimentaţiei şi a stilului de viaţă.

Ce este tensiunea „mare” şi tensiunea „mică”

Valoarea ridicată a tensiunii înseamnă că inima pompează sânge într-un ritm mai accelerat față de ritmul normal pentru a trimite sângele în vasele sangvine. Medicii ne explică resiunea arterială este de două tipuri: presiunea arterială sistolică (adică presiunea sângelui în artere în timpul contacției mușchiului cardiac) și presiunea arterială diastolică (care reprezintă presiunea sângelui în perioada de relaxare a mușchiului cardiac). În perioada de repaus, presiunea arterială normală se încadrează între 100–140 mmHg, în cazul presiunii arteriale sistolice, și 60–90 mmHg, în cazul presiunii arteriale diastolice. Aproximativ 90–95% dintre pacienţi suferă de „hipertensiune arteriale primară”, ceea ce înseamnă presiune arterială crescută, fără a avea o cauză medicală evidentă. Restul de 5-10 la sută dintre cazurile de hipertensiune sunt cauzate de boli ale rinichilor, arterelor, inimii sau sistemului endocrin.

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/