Furtuna violentă din noaptea Sânzienelor a scos la iveală o comoară arheologică, ascunsă timp de două milenii în situl cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia.
Vijelia a smuls din rădăcini un fag aflat în incinta vechii cetăţi a dacilor şi a dezvăluit o matriţă de bronz, despre care specialiştii susţin că a fost folosită la fabricarea bijuteriilor dacice. Piesa cântăreşte aproape opt kilograme şi are un diametru de circa 30 de centimetri. Bronzul de formă hexagonală este încrustat cu sculpturi ale unor animale mitice, provenite din zona mediteraneeană: inorogi, hipopotami, bouri, lei, dragoni, care par să se lupte unele cu celelalte. Cel care a descoperit piesa este chiar Vladimir Briilinsky, coordonatorul Administraţiei Sitului Sarmizegetusa Regia, din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.
„Este vorba de o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute”, a precizat Vladimir Brilinsky.
În timp ce zona a fost izolată, matriţa antică a fost preluată de arheologi pentru a fi expertizată şi predată la Muzeul Civilizaţiei Dacice si Romane din Deva.