Urşii dau târcoale cadavrelor sutelor de oi rămase pe munte, în Retezat, după ce în urmă cu trei săptămâni o turmă s-a prăvălit într-o prăpastie, alungată de un urs, iar oile dintr-o altă turmă au murit trăznite.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit la acea vreme şi a luat măsuri pentru ca turiştii care ajung în Retezat să fie în siguranţă.
Urmare a celor sesizate de Administraţia Parcului Naţional Retezat în data de 10.07.2014, cu privire la situaţia din zona Scocul Drăgşanului – Albele din Retezatul Calcaros precum şi în zona stânei Pleşa din masivul Retezat unde au fost semnalate numeroase cadavre de oi (peste 400 în zona Scocul Drăgşanului şi aproximativ 215 în zona Pleşa) şi a măsurilor stabilite în şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă desfăşurată în data de 12.07.2014 ora 14.00, la Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara, suntem în măsură să prezentăm următoarele informații:
În perioada 12.07 – 27.07.2014 lucrători din cadrul Postului Jandarmi Montan OP Rîu de Mori şi cei ai Postului Jandarmi Montan OP Cîmpul lui Neag au constituit un număr de 34 echipe mixte, formate din jandarmi, reprezentanţi ai Ocolului silvic Haţeg şi Lupeni, reprezentanţi APNR şi Salvamont Hunedoara în zonele mai sus menţionate pentru avertizarea turiştilor şi a localnicilor cu privire la situţia creată şi riscurile afrente. În această perioadă au fost montate panouri de atenţionare şi au fost informaţi un număr de aproximativ 1.300 turişti, iniţial pentru a evita traseul Pârâul Pleşii – Vf. Pleşa – Vf. Piule – Cabana Buta, iar începând cu data de 13.07.2014 li s-a pus în vedere faptul că traseul respectiv este închis circulaţiei, în baza hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Informarea turiştilor se execută şi cu ajutorul afişelor informative montate de reprezentantii APNR montate în locurile de pornire ale traseelor turistice şi în locurile unde aceste trasee se intersectează.
În urma activităţilor desfăşurate de lucrătorii Postului Jandarmi Montan OP Cîmpul lui Neag în ultimele zile, s-a constatat faptul că gradul de descompunere a celor 215 cadavre de oi este de aproximativ 80%-85%, iar cadavrele sunt dispersate pe o suprafaţă de 0,70 hectare. În zonă au fost identificate urme de urs şi au fost observate vulpi precum şi alte animale mici, dar nu au mai fost identificate turme de oi sau urme ale acestora. În ceeea ce priveşte situaţia din zona Drăgşanu în urma activităţilor desfăşurate de lucrătorii Postului Jandarmi Montan OP Rîu de Mori în ultimele zile, rezultă faptul că în această zonă încă mai sunt observaţi un număr de șapte-opt urşi, care pe timpul nopţii au început să atace oile şi de la stîna din apropiere aflată la aproximativ 300 metri de râpa unde au murit cele 400 de oi. În momentul de faţă, leşurile prezintă un grad avansat de descompunere ţinând cont de faptul că au trecut aproximativ 25-30 de zile de când acestea sunt moarte. Leşurile nu se pot observa cu ochiul liber din cauza jnepenilor foarte înalţi, iar în râpa respectivă accesul echipelor mixte este aproape imposibil, având în vedere terenul accidentat dar şi posibilitatea staţionării în zonă a urşilor mascaţi de jneapăn, fapt ce poate pune în pericol viaţa membrilor echipelor mixte. SURSA: Secretariat CJSU Hunedoara.