16.3 C
Deva
sâmbătă, mai 25, 2024

(VIDEO) Cioclovina, tărâmul plin de mistere al Hunedoarei

  • Drumul până în apropierea Peșterii Cioclovina din Hunedoara traversează valea râului Luncani, începând din Valea Streiului, din orașul Călan.

 

Un traseu mai spectaculos spre Peștera Cioclovina din Hunedoara urcă de-a dreptul, de la drumul forestier, pe lângă și prin pârâul Luncani (Valea Morii), care iese din peșteră.

Pe o distanță de circa un kilometru de la gura acesteia, pârâul de munte oferă o priveliște ieșită din comun.

Apele sale se strecoară printre bolovani mari și pereți abrupți de stâncă, formând în unele locuri șiruri de praguri de diverse dimensiuni, de câțiva centimetri, la doi-trei metri. Ropotul pârâului de munte sparge neîncetat liniștea pădurii, crescând în intensitate pe măsură ce călătorii se apropie de intrarea în peșteră.

Râul Luncani (Valea Morii) izvorăşte din Munţii Şureanu, traversează lunca Ponorici din Hunedoara și apoi complexul de peşteri Ponorici-Cioclovina cu apă şi se varsă, la circa 30 de kilometri de la izvoarele lui în râul Strei. De la ieşirea din peşteră, râul trece prin satele Luncani, Boşorod, Chitid, Ohaba Streiului şi Streosângeorgiu şi primeşte ca afluenţi mai multe pâraie de munte.

Cel mai spectaculos sector al râului Luncani se află de la ieşirea din Peştera Cioclovina din Hunedoara până în apropiere de intersecţia de la poalele cetăţii dacice Piatra Roşie, în Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.
Accesul în peșteri este interzis cu o excepție

Peștera Cioclovina din Hunedoara se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, la vreo 20 de kilometri de centrul comunei Boșorod.

Este una dintre cele mai lungi din România, galeriile sistemului carstic Ponorici – Cioclovina de apă având peste opt kilometri.

Peștera este dificil de explorat, iar turiștilor le este interzis să se aventureze prin cele două intrări ale sale Ponorici și Cioclovina, aflate de-o parte și de cealaltă a dealului Cioclovinei.

Ei o pot admira doar de la intrarea dăltuite de ape în marele perete de calcar al Cioclovinei. În Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, doar Peștera Bolii poate fi explorată în interior.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/