19.2 C
Deva
joi, mai 2, 2024

(VIDEO) Drumurile de munte din Hunedoara, rupte de torenți. Abia au fost modernizate

  • Torenții și alunecările de pământ și stânci au afectat mai multe drumuri de munte din Hunedoara, construite recent.

Ruta numită și Transalpina pădurenilor, un drum local modernizat în perioada 2019 – 2022 pentru a lega satele comunei Bunila din Ținutul Pădurenilor, a fost și ea distrusă în zona localității Cernișoara Florese, de unde urcă abrupt spre așezările de culme Poienița Voinii și Bunila.

În mai multe locuri, torenții au săpat adânc în terasamentul șoselei și al șanțurilor de beton de pe marginea ei. Pantele abrupte și solul moale fac ca drumul căutat de tot mai mulți turiști să fie afectat frecvent de alunecări de teren.

Lucrările de modernizare a DC 103A Vălari – Cernişoara Florese – Vadu Dobrii, în lungime de 13 kilometri, au început în 2019, iar doi ani mai târziu asfaltul a ajuns pentru prima dată satul Cernișoara Florese. Noua șosea din valea Cernișoarei a adus o mulțime de turiști în zonă, însă ploile torențiale din urmă cu o săptămână au făcut-o aproape impracticabilă.

Drumul care leagă Hunedoara de Poiana Răchițelii, un sat pitoresc din Ținutul Pădurenilor, aflat la 1.000 de metri altitudine în Munţii Poiana Ruscă şi la 40 de kilometri de Hunedoara, a fost modernizat în ultimii ani. Furtuna din ziua de Sânziene (24 iunie) a „pulverizat” peste doi kilometri din șoseaua Hunedoara – Cerbăl – Poiana Răchițelii (DJ 687 J), la intrarea în satul Cerbăl. Două poduri din valea Zlaștiului, traversată de acest drum, au fost luate de ape, însă autoritățile s-au mobilizat în următoarele zile pentru a repara construcțiile afectate.

Drumul judeţean 687D Toplița – Lunca Cernii de sus a fost construit cu fonduri de la Uniunea Europeană, pentru a scoate din izolare mai multe sate din judeţul Hunedoara: Topliţa, Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus, Hăşdău, Dăbâca, locuri greu accesibile. În ultimii ani, alunecările de teren au afectat adesea șoseaua de pe valea Cernei, iar ploile torențiale din iunie au făcut-o impracticabilă în anumite locuri.

Au rupt podețe și au adus valuri de pământ pe șosea, care au putut fi îndepărtate doar cu ajutorul volei.
Urmele alunecărilor de teren și de stânci se văd la tot pasul și pe „drumul fierului din Hunedoara”, care leagă satele Ghelari și Govâjdia, foste centre metalurgice importante din România, aflate în vecinătatea Hunedoarei.

https://www.youtube.com/channel/UCAh2Z0ZCjz08B4jU-2Is87Aî

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/