23.7 C
Deva
luni, iulie 15, 2024

(VIDEO) Gara Hunedoarei, mai verde decât oricând. A rămas, însă, închisă de patru ani

Închisă din 2018, staţia CFR din Hunedoara a trecut prin transformări dictate de timp şi natură. Peroanele, ocupate în trecut de sute de muncitori ai combinatului siderurgic, sunt acoperite pe suprafeţe mari de iarbă. Vegetaţia a crescut peste pavajele pe care călătorii nu le-au mai călcat de mai mulţi ani.

Zidurile clădirii principale a gării sunt şi ele acoperite, dar de grafitti, iar în holul gării, praful şi mucegaiul au cuprins frescele de dimensiuni mari, care îl împodobesc încă din anii ´50.

În faţa peroanelor, vegetaţia abundentă ascunde vechile linii ferate şi terasamentele rămase după dezafectarea fostelor căi de rulare. În afara perimetrului gării, calea ferată a fost înghiţită complet de natură. Iar pe distanţă de peste 400 de metri, cablurile instalaţiilor de mare tensiune au dispărut, smulse de pe stâlpi.

În toamna anului trecut, Primăria Hunedoara a transmis Sucursalei Regionale Căile Ferate Timişoara o adresă prin care îşi manifesta dorinţa de a prelua în administrare clădirea staţiei CFR din municipiu, cu scopul de a opri degradarea acesteia.

„Gara din Hunedoara a fost închisă şi trecută în conservare la începutul anului 2018. Imobilul, proiectat în 1951 şi inaugurat în 1953, are o importantă valoare cultural – istorică, dar reprezintă şi o inestimabilă valoare simbolică pentru locuitorii municipiului Hunedoara şi nu numai. Din păcate, de la momentul trecerii gării în conservare, pe zi ce trece, clădirea se deteriorează, fiind şi victima unor acte de vandalism”, informa Primăria Hunedoara.

Potrivit primarului Hunedoarei, Dan Bobouţanu, solicitarea de transfer a clădirii gării în administrarea primăriei, nu a primit încă un răspuns din partea CFR. Dacă ea se materializa, autorităţile din Hunedoara plănuiau reabilitarea clădirii şi punerea ei în valoare, cel mai probabil ca muzeu al căilor ferate.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/