Luna decembrie va fi una istorică pentru judeţele Hunedoara, Alba şi Sibiu. Trei loturi ale autostrăzii Orăştie – Sibiu vor fi inaugurate cu mare fast.
Hunedorenii au de aşteptat mai puţin de o lună pentru a circula pe autostradă între Deva şi municipiul Sebeş. Surse oficiale susţin că inaugurarea loturilor 1, 2 şi 4 de pe autostrada Orăştie -Sibiu se va realiza în prima jumătate a lunii decembrie. Primul lot al autostrăzii A1, între Orăştie şi Vinţişoara este finalizat. În următoarele zile, constructorii tronsonului de 24 de kilometri îi aşteaptă pe reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru a face recepţia lucrării. Loturile 2 şi 4 ale autostrăzii, aflate în judeţele Alba şi Sibiu, sunt finalizate în aproape în totalitate. Doar lotul al treilea al autostrăzii A1, care leagă judeţele Alba şi Sibiu, va fi finalizat până la sfârşitul anului viitor.
Trei tronsoane gata în trei judeţe
Primul lot al autostrăzii Orăştie – Sibiu a fost executat de Strabag. În zilele trecute a fost rezolvată şi ultima problemă tehnică înaintea finalizării tronsonului, respectiv mutarea reţelelor electrice ale Transelectrica şi Enel. O altă problemă a fost descărcarea arheologică de pe şantiere, care a durat 8 luni, faţă de 3 luni prognozate iniţial. Autostrada Orăştie – Vinţul de Jos are legături cu DN7 la Şibot şi la Vinţişoara, iar valoarea lucrărilor executate se ridică la 551 milioane de lei, fără TVA. Au fost construite 28 de poduri şi pasaje şi 37 de podeţe. Pentru realizarea acestui lot au fost excavaţi 9 milioane de metri cubi de pământ şi au fost turnaţi 330.000 de tone de asfalt.
Al doilea lor al autostrăzii, care va fi dat în folosinţă în luna decembrie, are circa 20 de kilometric şi se întinde între Vinţişoara şi Cunţa. Cuprinde şi centura Sebeşului, iar la ieşirea de pe autostradă, în Cunţa, a fost construit un sens giratoriu pentru a asigura ieşirea pe DN1, în condiţiile în care lotul 3 nu va fi gata decât în primăvara anului viitor. Valoarea lucrărilor la lorul doi al autostrăzii Orăştie – Sibiu a fost de circa 380 de milioane de lei, fără TVA, acestea fiind realizate de Straco Grup SRL şi Studio Corona SRL Civil Engineering.
Lotul patru al autostrăzii Orăştie – Sibiu, care va fi de asemenea inaugurat până la sfârşitul acestui an, leagă localităţile Sălişte şi Sibiu, având o lungime de 17 kilometri. Este realizat de asocierea Astaldi SpA – Euro Construct Trading 98 SRL (Romania) – Astalrom SA, în baza unui contract de circa 480 de milioane de lei, fără TVA.