11.6 C
Deva
duminică, aprilie 20, 2025

(VIDEO) Noile poduri feroviare peste Mureș, în șantier de aproape trei ani

Lucrările de modernizare a tronsonului feroviar Gurasada – Simeria au demarat la începutul anului 2018, după ce în 30 august 2017 a fost semnat contractul în valoare de 2,63 miliarde de lei între Compania Naţională „CFR”şi Asocierea FCC – Astaldi – Contratas y Ventas.

Tronsonul feroviar de 41 de kilometri de pe valea Mureşului (judeţul Hunedoara) face parte din noua magistrală de cale ferată din vestul ţării (141 de kilometri de cale ferată între KM 614 din judeţul Arad şi Simeria, împăţiţi în patru loturi) proiectată pentru ca trenurile de călători să poată circula pe ea cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele cu până la 120 de kilometri pe oră.

Proiectul tronsonului Gurasada – Simeria prevede lucrări de terasamente şi consolidări pe întreaga distanţă, construirea a 17 poduri feroviare 27 de podeţe, 4 pasaje superioare, 3 pasaje inferioare şi realizarea de lucrări civile în 9 staţii de cale ferată.

De asemenea, pentru a creşte viteza de rulare a trenurilor, traseul vechi a fost modificat, eliminându-se mai multe curbe şi ocolişuri din vechea rută. Trenurile vor circula pe un traseu complet nou între localităţile Mintia şi Bretea Mureşană, pe o distanţă de circa 10 kilometri şi vor ocoli satul Brănişca, trecând de trei ori peste râul Mureş.

În zona Brănişca, de aproape trei ani constructorii magistralei feroviare lucrează la ridicarea a trei poduri uriaşe peste Mureş, aflate pe o distanţă de patru kilometri. Primul pod peste Mureş, aflat la intrare în Brănişca dinspre Deva, în imediata vecinătate a vechiului pod feroviar, va avea o lungime de 384 de metri. Pilonii de susţinere ai acestuia au fost realizaţi, fără suprastructuri. Al doilea pod se află în zona castelului Josika şi va avea o lungime de 435 de metri.

Fundaţiile au fost realizate, iar o parte a suprastructurii metalice a fost montată. Al treilea pod peste Mureş, aflat la ieşire din Brănişca spre Bretea Mureşană va avea o lungime totală de 486 de metri. Şi aici au fost realizaţi pilonii, iar o parte din suprastructura sa a fost montată.

În zona Brănişca, a fost realizat terasamentul noului traseu, protejat de aroncamente, fără a fi montate elementele de cale ferată. Pe lângă realizarea podurilor peste râul Mureş, constructorilor le-au fost impuse consiţii stricte de lucru, pentru a reduce impactul asupra mediului şi faunei.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/