- Au trecut doi ani de la începerea restaurării amfiteatrului antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa . Lucrările au ajuns la final, iar în această toamnă, monumentul va fi redeschis publicului, pe care îl va primi cu o înfățișare complet schimbată.
Noile tribune metalice, cu bănci de lemn, și scena rotundă din mijlocul amfiteatrului, amenajate recent, îi oferă monumentului antic din fosta colonie romană o înfățișare fantezistă.
Așezarea civilă antică din Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost inclusă recent în patrimoniul mondial cultural UNESCO, care cuprinde siturile romane de frontierele (Limesul) provinciei Dacia.
Cei care vizitează județul Hunedoara vor avea, din toamna acestui an, încă un motiv să se îndrepte spre Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Cel mai important monument al fostului oraș al Daciei romane va fi redeschis turiștilor.
Amfiteatrul antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa Regia se află în șantier din vara anului 2022. De atunci monumentul a fost închis publicului, pe durata lucrărilor de restaurare, estimate la 17 milioane de lei.
Acestea trebuiau finalizate până în decembrie 2023, însă investiția finanțată din fonduri europene a demarat cu întârziere, astfel că a fost „fazată”, iar lucrările nefinalizate anul trecut au putut fi continuate și în 2024, tot cu finanțare europeană, prin Programul Regional Vest 2021-2027.
Investiția trebuie finalizată până la sfârșitul anului 2024, însă reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, instituția care a lansat proiectul de restaurare, susțin că amfiteatrul roman ar putea fi redeschis mai devreme publicului.
„Lucrările sunt la final, iar probabil în luna septembrie ele vor fi încheiate”, spune Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Amfiteatrul construit în primii ani ai secolului al doilea, odată cu înființarea coloniei romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a fost restaurat și dotat cu tribune metalice și din lemn, care vor putea găzdui până la 500 de spectatori.
Proiectul a vizat atât reabilitarea monumentului antic, dar și amenajarea sa pentru a putea găzdui evenimente artistice și culturale. O mică scenă a fost amplasată în arenă, iar tribunele sunt acoperite parțial cu gradene de lemn, pe structuri metalice, care pot fi detașate.
Soluția acoperirii tribunelor cu structurile ușoare a fost aleasă de proiectanți în defavoarea propunerii de reconstituire din piatră și marmură a unor componente din tribune – a doua variantă fiind considerată mai dăunătoare monumentului.