31 C
Deva
marți, iulie 16, 2024

(VIDEO) Ursici. Cum trăiesc localnicii din ținutul dacilor

Ultimii zece kilometri ai drumului care porneşte de pe valea Luncanilor (comuna Boşorod) spre Ursici, cel mai izolat sat din Munţii Orăştiei, sunt aproape inaccesibili cu autoturismul.

Sus, pe creasta muntelui, se dezvăluie una dintre cele mai pitoreşti aşezări din România, a cărei înfăţişare nu a fost „alterată” de modernitate. 15 case vechi, de lemn, care ocupă câte o culme înconjurată de păşuni şi de întinderile de pădure, au mai rămas în Ursici, însă doar câteva dintre ele sunt locuite. Clădirea veche a unei şcoli aminteşte şi ea de anii în care la Ursici trăiau familii de tineri cu copii.

„Mai sunt vreo 12 oameni aici, majoritatea vârstnici, care trăiesc ca pe vremuri. Unele gospodării nu au curent electric şi doar câteva au panouri solare, dar sunt mici şi ajung pentru puţină lumină şi să îşi încarce oamenii telefoanele, să poată ţine legătura cu copiii de la oraş. Apă luăm de la izvoare, iar pâine şi alimente de la Boşorod, ne aduc vecinii când coboară cu maşina”, povesteşte Ioana Urşici, de 72 de ani.

 

Oamenii din Ursici s-au obişnuit cu izolarea, însă iarna le este greu şi lipsa utilităţilor şi a unui drum accesibil îi fac să se simtă abandonaţi de autorităţi. Cătunul din Munţii Orăştiei s-a depopulat în ultimele decenii, din cauza condiţiilor aspre de trai şi ale izolării sale. De pe culmile sale se dezvăluie privelişti spectaculoase ale munţilor pe care dacii şi-au ridicat cetăţile, ale Ţării Haţegului, la orizontul căreia se văd Retezatul înzăpezit şi văile Streiului şi Mureşului, conturate de Munţii Metaliferi. Abia de şapte ani, curentul electric a ajuns pentru prima dată în câteva dintre casele din Ursici, dotate cu panouri solare.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/