Institutul Național de Arheologie „Vasile Pârvan” și o firmă din București vor realiza proiectarea și asistența tehnică pentru primul proiect de anvergură realizat în ultimele patru decenii în Sarmizegetusa Regia. Investiția vizează, în principal, refacerea incintei militare și amenajarea traseelor de vizitare din situl UNESCO și este estimată la circa trei milioane de euro.
Valoarea contractului pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului se ridică la 612.850 de lei (inclusiv TVA), a informat Consiliul Județean Hunedoara.
Aproape un kilometru de ziduri antice din Sarmizegteusa Regia va fi restaurat, potrivit unui proiect derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului, Consiliul Judeţean Hunedoara – administrator al sitului UNESCO, în colaborare cu o fundaţie românească şi un partener norvegian. Proiectul a fost lansat în 2020 şi va dura 43 de luni, iar lucrările sunt estimate la 2,75 de milioane de euro şi vor fi finanţate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, al Ministerului Culturii şi de CJ Hunedoara (30 la sută).
„Etapele de restaurare includ: cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa 1 km lungime, și a porților de acces, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, signalectică, amenajare lapidariu și adăpost pentru vizitatori, precum și amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetație și finisarea suprafețelor de teren.
Cât privește revitalizarea cetății, se are în vedere digitizarea monumentului patrimoniu UNESCO. Pe baza digitizării, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locații din Cetate din perioada daco-romană”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.
- (VIDEO) Ursici. Cum trăiesc localnicii din ținutul dacilor
- (VIDEO) Sezon estival început cu stângul pe Lacul Cinciș, din cauza drumului dezastruos
- Ce se întâmplă cu „șoselele turistice” din județul Hunedoara