Astăzi descoperim un mic dejun de toată minunea, finuț, savuros, elegant și plin de el, respectiv ouă à la dijonnaise.
INGREDIENTE, pentru patru persoane: 8 ouă, muștar „tare” (Dijon, de preferință), câteva fire de tarhon, 2-3 eșalote (un soi de ceapă mai finuță, mai apoasă și mai gustoasă, dar merge și cu ceapă normală), pătrunjel verde, 50 de grame de unt, smântână, un pahar de vin alb sec, sare și piper.
Operațiunea „măi Dijon, Dijon!” începe cu tăiatul eșalotei cum vă pică mai bine: mărunțel, peștișor sau altcumva, dar finuță să iasă. Într-o tigaie mai sănătoasă (adică nu din cea cu tabla subțire și proastă de-ți arde și privirea) punem cu grijă vinul din pahar (nu înainte de a ne asigura, prin degustare, că e vinul care trebuie!) peste eșalota flendurită și fierbem ușurel până conținutul scade cam la jumătate.
Între timp, nu stăm cu gura căscată, ci fierbem tovarășele ouă în așa fel încât nici să nu rămână moi de stropit, nici tari să sară ca mingiuțele de ping-pong – operațiunea dă rezultate la o fierbere de aproximativ 3 minute jumătate – 4 minute, dar e bine să experimentați până descoperiți singurei timpul perfect.
Decojim cu blândețe ouăle și le punem la păstrare, deocamdată, în apă caldă, să nu-și piardă vesela structură internă.
Când fiertura de vin cu eșalote ajunge redusă la jumătate, cum spuneam, adăugăm patru linguri vesele de smântână și fierbem ușur până iar se reduce cantitatea la jumătate, după care asamblăm acest sos delicat cu tigaia luată de pe foc, amestecând continuu cu un tel sau ceva asemănător.
Asamblarea cu tigaia luată de pe foc va cuprinde și încorporarea untului, pe care îl tăiem, înainte de a-l arunca în tigaie, în bucătele micuțe pe care le adăugăm treptat și tot amestecăm. Nu uităm să adăugăm și mușchiulosul muștar (Dijon sau altul, numai să nu fie pentru bebeluși), patru lingurițe, una după alta. La sfârșit, potrivim de sare și piper, după gustul fiecăruia.
Ca să le punem sub nas mesenilor așa minunăție, încălzim castronele, punem sos în fiecare și așezăm cu grijă câte două ouă fierte în fiecare castronel, tăind un căpăcel la fiecare ou, să iasă la iveală pârdalnicul de gălbenuș
Pentru decorare, dar și pentru o tușă aromată cu totul specială, folosim frunzulițe de tarhon și de pătrunjel.
Cu pâine proaspătă sau prăjită alături, e un mic dejun de vis.
Poftă mare!