După trei absenţe consecutive la turneele finale, toată suflarea microbistă din România spera la o prezenţă la competiţia supremă din Mexic 1986
După înfrângerea din primul joc al preliminariilor pentru Campionatul Mondial (CM) de fotbal din Mexic 1986, 2-3, în deplasare, cu Irlanda de Nord, şi o victorie logică, acasă, 3-0 cu Turcia, România urma să întâlnească, pe propriul teren, Anglia.
Din nou fără înfrângere în faţa Angliei
În ltimele două jocuri cu englezii, disputate în preliminariile anterioare, “tricolorii” obţinuseră o victorie, prima din istorie, şi un egal cu Anglia, dar, cu toate acestea nu obţinuseră calificarea la turneul final din Spania. Întâlnirea din drumul spre Mexic s-a disputat la Bucureşti, pe fostul stadion “23 August”, pe data de 1 Mai 1985. Rezultatul final, o remiză albă, 0-0, nu era considerat un rezultat rău, mai ales că Anglia, orice s-ar fi întâmplat, şi atunci, dar şi acum, era o fostă campioană mondială. În respectivul joc, disputant în faţa a 60.000 de spectatori, au evoluat Michael Klein, legitimat la Corvinul, Mircea Rednic, fostul hunedorean ce juca atunci la Dinamo, şi Nicolae Negrilă, cel care avea să-şi încheie cariera la Jiul Petroşani.
Ce punct s-a pierdut…
După jocul cu Anglia, urma partida din deplasare, cu Finlanda, un adversari considerat facil la începutul preliminariilor, dar fotbaliştii din “Ţara celor 1.000 de lacuri” au încurcat pe mulţi. Din păcate, şi România a fost fost încurcată de scandinavi, reuşind doar un egal, 1-1, în jocul care s-a desfăşurat la Helsinki, pe 6 iunie 1985, în respectivul meci evoluând Mircea Rednic şi Michael Klein. Punctul pierdut la Helsinki va conta, din păcate, foarte mult în ecuaţia finală a grupei de calificare.
Pe loc calificant
Următorul joc al preliminariilor “tricolorii” l-au disputant tot împotriva Finlandei, la Timişoara, pe 28 august 1985, pe stadionul “1 Mai”, aşa cum se numea, pe atunci actual arenă “Dan Păltinişanu”. România a învins cu 2-0 (1-0), cel de-al doilea gol fiind înscris de corvinistul Dorin Mateuţ, cel care avea, nu peste mult timp, să devină “Gheata de aur” a Europei, după ce Gheorghe Hagi deschisese scorul. În acest meci au mai evoluat, ca titular, Michael Klein şi Mircea Rednic, iar la pauză a intrat pe teren, în locul lui Marcel Coraş, Romulus Gabor, cel mai bun fotbalist al CM de tineret din Australia 1981. În urma acestei victorii, dar şi a celorlalte rezultate în grupă, România urca în clasamentul grupei pe poziţia secundă, locul doi fiind unul echivalent cu calificarea la “mondialul” de pe tărâm aztec.
Egal pe Wembley
Pentru România venea, apoi, un meci extrem de dificil, în deplsare, pe legendarul “Wembley”, cu Anglia şi, dacă nu pierdeau, pentru “tricolori” Mexicul se apropia foarte mult. Partida, una memorabilă, de povestit nepoţilor, s-a disputat în ziua de 11 septembrie 1985, şi s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, gazdele conducând la pauză, românii egalând prin Rodion Cămătaru, după o oră de joc. În meciul respectiv au evoluat, ca titular, ca de obicei, Michael Klein, acesta fiind înlocuit, spre finalul meciului, de colegul său de echipă de la Corvinul, Dorin Mateuţ, şi Mircea Rednic, revenind, de asemenea, în primul 11 şi Nicolae Negrilă. Totodată, către sfârşitul partidei, după minutul 80, a intrat pe teren, în locul lui Marcel Coraş, alt corvinist, Romulus Gabor.
O altă clacare în jocul decisiv
După partida de la Londra, Anglia rămânea liderul grupei, cu 9 puncte, din şase jocuri, şi era ca şi calificată, deja, la turneul final. Pentru poziţia secundă luptau România şi Irlanda de Nord, ambele echipe având 7 puncte, tot din şase jocuri, “tricolorii” având un golaveraj mai bun, în vreme ce Finlanda şi Turcia ieşiseră din cursa pentru calificare. Mai mult, pe ai noştri îi avantaja şi programul, urmând să întâlnească, acasă, Irlanda de Nord şi să evolueze apoi, în ultimul joc în deplasare, la modesta, pe atunci, Turcie. În plus, nord-irlandezii evoluau, în ultimul joc la Londra, cu Anglia, iar o victorie a lor pe Wembley era greu de anticipat. Aşadar, având în vedere cele prezentate mai sus, un egal ar fi propulsat România la CM din 1986. Dar presiunea imensă pusă pe Mircea Lucescu, directorul tehnic al echipei naţionale, venit în această funcţie din postura de antrenor – jucător al Corvinului Hunedoara, a făcut să se meragă la victorie. În fine, cei trecuţi de o vârstă au şi acum coşmaruri când aud numele Irlandei de Nord sau asociază această ţară cu jocul desfăşurat, pe 16 octombrie 1985, pe stadionul “23 August” din Bucureşti. Într-un meci dominat copios de români, nord-irlandezii s-au impus cu 1-0 şi îăşi acontaseră, în proporţie covârşitoare biletele de avion pentru America de Nord. În respectivul joc de pomină au evoluat, pe toată durata partidei, Michael Klein, Mircea Rednic şi Dorin Mateuţ, în vreme ce Nicolae Negrilă a fost înlocuit la pauză de Ion Geolgău, fostul antrenor al Jiului Petroşani din urmă cu două decenii.
N-a fost să fie
În ultimele jocuri ale grupei, pe 13 noiembrie 1985, se întâlneau Anglia cu Irlanda de Nord şi Turcia cu România, cea din urmă partidă disputându-se la Izmir. Pentru a se califica, românii aveau nevoie de victorie, pe care şi obţinut-o, cu scorul de 3-1 (2-0), dar acest rezultat trebuia coroborat şi cu un success al Angliei, dar n-a fost să fie, deoarece jocul de la Londra s-a încheiat cu un egal fără goluri şi nord-irlandezii îşi însoţeau vecinii din arhipelag în Mexic. S-a spus că la Londra a fost “blat”, dar au fost şi voci limpezi care au realizat că România nu a câştigat niciun punct din meciurile cu Irlanda de Nord sau că s-a irosit un alt punct cu Finlanda. În acel joc Mircea Lucescu i-a folosit, ca titulari, pe Mircea Rednic şi Michael Klein, iar Ion Geolgău a intrat, spre final, în locul lui Marcel Coraş.