Auzim peste tot de astenie, acea stare de slăbiciune generalizată cauzată de schimbările de temperatură şi de lumina în exces, pe care le aduce cu ea primăvara. Ceea ce puţini dintre noi ştiu însă este că, de multe ori, în locul asteniei se instalează depresia, o afecţiune mult mai serioasă.
Câtă lume nu se plânge de lipsa tonusului, de scăderea formei fizice, de o stare de rău care nu poate fi definită? Iar asta se-ntamplă chiar dacă ne supunem unor examene medicale şi obţinem rezultate perfect normale. În ochii tuturor, suntem într-o stare bună de sănătate, sau, mai degrabă nu avem nicio boală care să justifice necesitatea unui tratament medical. Şi totuşi, ne simţim obosiţi şi nu ne aflăm deloc în cea mai bună stare psihică. Motivul este unul cât se poate de simplu: el se cheamă astenie de primăvară, şi apare la trecerea dintre iarnă şi primăvară, atunci când creşte brusc luminozitatea în timpul zilei. „Ne-am aştepta ca o dată cu venirea primăverii, lumea să fie foarte energică şi plină de veselie, dar, de multe ori apare astenia de primăvară, o stare care se întâlneşte atât la copii cât şi la adulţi. Este o stare de oboseală manifestată ca urmare a trecerii de la anotimpul rece la cel cald. Creşte luminozitatea din timpul zilei şi atunci în organismul nostru se produc modificări hormonale, metabolice, care au un impact negativ asupra stării noastre de generale”, a declarat Alina Adina Noja, psiholog.
SCHIMBAREA BRUSCĂ, DE LA UN SEZON RECE, LA UNUL CALD AFECTEAZĂ SISTEMUL NERVOS CENTRAL
Astenia se manifestă prin cefalee, palpitaţii, nervozitate, scăderea memoriei şi comportament labil – semne fiziologice datorate eforturilor de adaptare ale organismului la noile condiţii meteorologice. De cele mai multe ori însă, astenia nu vine singură. O dată cu ea se instalează adesea şi depresia uşoară, care se caracterizează printr-o continuă stare de tristeţe. „Ne confruntăm deseori cu stări de oboseală, atât fizică cât şi psihică. Astenia este de natură fizică atunci când apare slăbiciunea fizică, atunci când efectuăm activităţi fizice, dar, în acelaşi timp apare şi astenia psihică, de care ne lovim la activităţile intelectuale – ne apar tulburări de atenţie, de memorie, iritabilitate, nervozitate, tulburări de somn”, a precizat psihologul Alina Adina Noja.
CUM APARE ASTENIA DE PRIMĂVARĂ LA COPII?
Stările specfice asteniei de primăvară se instalează comod şi în rândul copiilor. Chiar dacă sunt mai mici ca vârstă, ei nu sunt scutiţi de efectele trecerii bruşte de la un anotimp la altul. Efectele sunt cauzate nu doar de gradul de luminozitate crescut şi din cauza soarelui din ce în ce mai prezent, dar şi din cauza faptului că zilele şi temperaturile încep să crească, iar ritmul biologic este dat peste cap. Psihologul Alina Adina Noja precizează că „la copii, simptomele sunt la fel ca la adulţi. Astenia de primăvară la copii se manifestă prin apatie, oboseală, somnolenţă, plâns fără un motiv plauzibil, din bun senin, copiii sunt trişti, nu se mai joacă, concentrarea şi atenţia sunt scăzute. Şi atunci este foarte important să dăm atenţie acestor stări pentru că, dacă ele persistă în timp şi se accentuează pot să ducă la depresie. În această situaţie, părinţii trebuie să se asigure că micuţul are un stil de viaţă echilibrat, odihna este foarte importantă. Totodată, trebuie să ne asigurăm că cel mic are momente de relaxare în rutina sa zilnică şi că nu este suprasolicitat. De asemenea, sportul sau mişcarea fizică pune pe fugă orice stare letargică şi dau energie şi un tonus foarte bun atât fizic cât şi psihic copilului”.
PREVENIM ASTENIA PRINTR-O ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ
Putem preveni apariţia asteniei printr-o alimentaţie sănătoasă. Se recomandă consumul de fructe şi legume proaspete care aduc organismului un aport crescut de vitamine şi minerale. Sucurile naturale de fructe şi ceaiurile sunt de asemenea benefice în această perioadă. Consumul de fructe, legume proaspete pe tot parcursul anului sunt metode foarte indicate pentru prevenirea apariţiei asteniei de primăvară. Metodele naturiste pentru reducerea simptomelor asteniei sunt lăptişorul de matcă, polenul, suplimentele de fier şi, bineînţeles, alimentaţia cât mai naturală şi procesarea cât mai mică a alimentelor, conservând astfel valorile nutritive ale acestora. Se recomandă reducerea consumului de cafea sau ceai negru şi înlocuirea acestora cu ceai verde sau ceai din plante medicinale sau din fructe.
Dacă aveţi anumite probleme de sănătate sau curiozităţi la care doriţi să vă răspundă specialiştii în domeniu, trimiteţi-ne mesajele dumneavoastră pe adresa de e-mail redactie.hdtv@gmail.com, sau ne puteţi contacta la numărul de telefon 0354. 738. 999.