Am fost contrariat faţă de ce poate face administraţia locală a Hunedoarei cu banii mei. Sau, mă rog, cu o parte din banii mei şi ai cetăţenilor care îşi plătesc impozitele în oraşul ăsta, câţi mai suntem, cei care stăm sau nu la cozi pentru a ne achita de datoriile calculate în birourile primăriei.
Anul trecut, spre exemplu, Primăria Hunedoara a acordat finanţări nerambursabile în valoare totală de circa 150.000 de lei pentru proiecte în domeniul culturii, protecţiei mediului, tineretului, cultelor… O intenţie bună care s-a materializat prost, spun eu, pentru că în realitate o parte din fondurile de la bugetul local au acoperit lansări de carte şi de albume muzicale, tabere şi activităţi de voluntariat, împărţiri de pliante şi alte astfel de acţiuni care nu aduc niciun beneficiu oraşului. Multe dintre aceste proiecte sunt făcute de faţadă şi nici măcar atât, dar nu am nimic împotriva lor atâta timp cât nu sunt realizate din fondurile publice. În schimb, eu nu înţeleg ce aş avea de câştigat dacă taxele mele ajung să devină sponorizări pentru cartea sau albumul muzical al vreunui concetăţean, probabil mai inspirat ca mine. Sau pentru vreun festival menit să ne „culturalizeze”. Anul acesta potul finanţărilor nerambursabile a crescut de aproape zece ori. Mă întreb ce proiecte vor câştiga bunăvoinţa administraţiei locale din Hunedoara. Mai ales ce proiecte culturale, pentru că în domeniul acesta primăria pune la bătaie 750.000 de lei. Da, sigur, nu avem casă de cultură funcţională, nu avem cinematograf încă şi poate de aceasta se crede că am avea nevoie de infuzie de cultură.
Plătim taxe şi impozite statului pentru că se consideră că reprezentanţii instituţiilor lui pot face mai multe lucruri în beneficiul nostru cu acei bani, că statul ştie să îi cheltuie mai cu folos. Sper ca, măcar în cazul finanţărilor acordate anul acesta de Primăria Hunedoara, de 1,1 milioane de lei, teoria bunei administrări a bugetului public să se confirme.