Sunt tot mai mulţi şi mai…agitaţi cei care spun că trăim în mijlocul celui de-al treilea război mondial, fără să ne dăm seama! Un război fără bombardamente, fără tancuri şi avioane. Dar, chiar mai distrugător şi cuceritor! Războiul economic! De subjugare economică a ţărilor neputincioase.Ca România.Termeni economici, precum deficitul balanţei de plăţi, atragerea de capital şi investiţii străine, împrumuturi de la FMI, Banca Mondială, UE, BEI etc.ţin agenda politico-economică a Lumii. Dar, îndeosebi, a României! Aportul de capital străin înseamnă, de pildă, cumpărări de terenuri. Şi mai pierzi o bucăţică de ţară… Cumpărări de resurse si zăcăminte minerale…. Şi mai pierzi altă bucaţică de ţară… Fără tancuri, fără bombardamente… Mai înseamna şi fabrici care creează profituri. Bani. Care, însă, pleacă din ţară la sfârşitzul anului. Practic, sunt cel mai mare rău care i se poate face unei ţări!
China si Germania au inteles aceste lucruri de mult. Şi şi-au făcut o prioritate naţională din politica de excedent al balanţei comerciale si investiţii în ţări străine. Astfel, au acumulat, de la an la an, tot mai multe valori, pe măsura globalizarii.
Dacă o ţară are deficit bugetar înseamnă că practic cheltuieşte mai mult decât câştigă. Ca România. Abonată la FMI. Şi la scandaluri pe seama venirii delegaţiilor FMI, negocierilor cu acestea, condiţiilor impuse pentru a accepta împrumuturile şi termenii de restituire, aprobării programelor de îndatorare… Şi alte o mie de scandaluri… Între Băsesecu, nu cel care promitea că România nu va accepta vreodată împrumuturi de la FMI, ci, din contră, cel care spune că nu a zis aşa, şi, de-acum, Ponta, vinovatul universal, paratrăznetul tuturor trăznăilor abătute asupra României de la Iliescu încoace…
Fără să se observe că la sfârşitul acestui an încetează concesiunea PETROM către OMV, se anunţă o nouă accizare a produselor petroliere. Aşa că, domnule Ponta,cu… flori de spirit ieftine, de cafenea, de gang nu se dezvoltă economia.Poate era mai viabilă opţiunea personală din 2011… Conform căreia nu ar mai trebui să împrumutăm bani de la FMI, ci de la Rusia şi China. Unii au acţionat. Preşedinţii Chinei, Hu Jintao, şi Poloniei, Bronislaw Komorowski, au semnat la Beijing un parteneriat strategic…Dar noi tot cu China ne salvăm…
De unde au bani FMI, Banca Mondială ? Din ţările care au mai mult decât le trebuie… În mod direct, sau indirect, şi din China! Al treilea contribuabil la FMI! Mă rog, contributor, cum se zice pe hobăr-nobăr…După SUA şi Japonia. China, care şi-a făcut intrarea în Europa prin Budapesta, dar l-a sancţionat pe Viktor Orban când s-a dat mare şi a denunţat parteneriatul cu FMI, obligându-l să-şi reprime orgoliile…