16.9 C
Deva
joi, octombrie 10, 2024

Administraţia din Peştişu Mic vrea să îşi promoveze obiectivele turistice

Din păcate, bugetul mic al comunei nu prea permite modernizarea căilor de acces spre acestea

pestis primar

Pe raza comunei Peştişu Mic, localitate care nu se află amplasată la “drumul mare”, aşa cum se mai spune, sunt câteva obiective demne de vizitat.

Locuri ce trebuie văzute

3 dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Peştişu Mic fiind Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă. Comuna oferăşi puncte de atracţie pentru turişti. Astfel, în Almaşu Mic se pot vedea ruinele unei biserici din lemn, ridicată la 1634, lăcaşul de cult fiind deosebit de altele construite în Transilvania în acea perioadă prin faptul că avea doar un naos alungit şi o absidă pătrată pentru altar, iar pronaosul lipsea. „Un alt loc de atracţie pentru turişti este şi Valea Roatei, cunoscută mai mult prin concursurile de motociclism care se desfăşoară aici. Din păcate, din cauza lipsei de civilizaţie a unora, am interzis picnicurile în zonă. La fiecare sfârşit de săptămână rămâneau munţi de gunoaie în urma aşa-zişilor turişti. Am făcut o amplă acţiune de ecologizare în zonă, iar aceasta poate fi vizitată de amatorii de drumeţii, într-un mod civilizat, însă. De asemenea, la noi în comună putem întâlni cea mai mare densitate de apicultori din toată ţara. În multe dintre curţi, în special în Josani, pe lângă tradiţionala agricultură de subzistenţă şi creşterea animalelor, de la păsări la cornute, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, găsim o mulţime de stupi. Important este şi faptul că toţi crescătorii de albine din comuna Peştişu Mic sunt apicultori cu acte în regulă, fiind membri ai asociaţiilor de profil din judeţ şi din ţară. Şi, poate lucrul cel mai important, mierea produsă în stupii de aici este, cu siguranţă, una „bio”, fără adaosuri şi alte „îmbunătăţiri”, aşa cum, din păcate, se mai întâmplă. Ar mai fi de văzut, în comuna noastră, Peştera Curată şi Peştera Spurcată, din Nandru”, a spus Leorean Casian Voina, primarul comunei Peştişu Mic.

Există voinţă, dar nu ajunge doar atât

Fără îndoială, cel mai atractiv loc al comunei a devenit, nu de mult timp, schitul cu hramul „Sfântul Nectarie”, de pe Valea Roatei, din satul Nandru. Moaşte de-ale sfântului, considerat ocrotitorul celor bolnavi de cancer, pot fi găsite la acest schit, care mai este în construcţie. “Construcția a început anul trecut, pe 1 februarie, și este una deosebită. Noi, primăria, am donat terenul pentru acest lăcaș de cult și, cu sprijinul Episcopiei Devei și Hunedoarei și a unor oameni inimoși, am reușit să finalizăm lucrările. Aşa cum am promis încă de anul trecut, din această lună au început lucrările la ridicarea clopotniţei şi a altarului exterior. Noi lucrăm, în prezent, la întocmirea la întocmirea documentaţiei pentru asfaltarea drumului spre schit, dar, din păcate, sunt puţine speranţe să începem lucrările în curând, din cauza bugetului mic al comunei ”, a declarat Leorean Casian Voina, primarul din Peștișu Mic. Cu toate acestea, schitul de pe Valea Roatei este foarte vizitat, acest lucru petrecându-se nu doar duminica sau de sărbători, ci în fiecare zi. Aici se săvârşesc zilnic două slujbe, Sfânta Liturghie, de dimineață, de la 8.00, iar spre seară, de la ora 17.00, Vecernia. În România, moaște ale Sfântului Nectarie se mai găsesc în doar alte trei locuri, la Patriarhie și alte două mănăstiri, din București și Brașov.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/