4.7 C
Deva
marți, decembrie 10, 2024

Centru de Informare Turistică la Luncoiu de Jos

Comuna din Ţara Zarandului este una dintre cele mai „bogate” din judeţul Hunedoara în ceea ce priveşte obiectivele de vizitat şi meşterii populari

primar luncoi

Punerea în valoare a obiectivelor turistice din judeţ este, de mai multă vreme, o prioritate pentru autorităţile hunedorene, la acest capitol fiind incluşi şi primarii.

Lucruri deosebite

Comuna zărăndeană Luncoiu de Jos este printre primele localităţi hunedorene într-un clasament sui-generis în ceea ce priveşte atractivitatea. Astfel, pe raza acestei localităţi, care are în componenţă cinci sate, respectiv Luncoiu de Jos, Luncoiu de Sus, Dudeşti, Podele şi Stejărel, turiştii au ce vedea. Bunăoară, aici întâlnim singura rezervaţie cinegetică din judeţ, cea de la Valea Lungă, bogat populată cu mistreţi şi cerbi, organizându-se vânători în condiţiile prevăzute de lege, arealul mai cuprinzând şi o mare varietate de esenţe lemnoase, inclusiv cireş şi gorun, fructe de pădure sau ciuperci comestibile, existând şi posibilităţi de cazare într-o cabană. În satele comunei mai găsim şi trei platouri, la Muncel, Islaz şi Valea Mare, locuri propice pentru drumeţii şi ieşiri la iarbă verde. În comună mai avem şi Dealul Fetii, care oferă o privelişte superbă, având, totodată, şi o poveste interesantă, pe care o ştiu toţi localnicii. De asemenea, este şi un viaduct, apreciat de practicanţii de escaladă sau parapantă, dar şi pensiuni agroturistice ori biserica de lemn de la Stejărel, din secolul XIX.. Pentru a pune cât mai bine în valoare potenţialul comunei, am aplicat pentru un proiect cu finanţare europeană, pe măsura 313, în vederea înfiinţării unui Centru de Informare Turistică. După ce am parcurs toate etapele necesare, am început lucrările efective la amenajarea acestui centru, care îşi va avea sediul în imediata apropiere a Primăriei comunei Luncoiu de Jos. Pe lângă toate acestea, mai doresc să precizez şi că în comună avem mai mulţi meşteri şi rapsozi populari. Şi, ca să exemplific, vă pot spune că în satele comunei găsim dogari, rotari, potcovari, împletitori de coşuri de nuiele, pictori de icoane, realizatori de miniaturi, cusătorese de costume populare, instrumentişti cunoscuţi sau solişti de folclor ce au apărut şi pe posturile naţionale de televiziune. De asemenea, a fost reactivat şi Ansamblul „Stejărelul”, care a participat şi festivaluri internaţionale de folclor, şi sperăm să revină acolo unde a fost odinioară. La toate acestea îmi permit să mai amintesc şi de ţuica de la noi, premiată la un concurs internaţional, dar şi de bucatele care se pregătesc în mod tradiţional. Sunt convins că acest Centru de Informare Turistică va fi benefic pentru comunitatea locală”, a declarat Călin Dorin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos.

Lucrări de sezon

Dar Luncoiu de Jos nu înseamnă numai turism. Aici se fac şi investiţii, dar şi lucrări de sezon. „În această perioadă suntem în plină derulare a campaniei de curăţenie de primăvară, aşa cum facem în toţi anii. Tot în aceste zile am pregătit pentru asfaltare drumul care duce spre cimitirul din centrul de comună, lucrare care sperăm să fie finalizată până de Paşti. De asemenea, continuăm şi investiţiile începute anul trecut, fiind vorba despre modernizarea căminului cultural din Podele, reamenajarea bisericilor din Stejărel şi din satul de reşedinţă sau reabilitarea şcolii gimnaziale din centrul de comună”, a mai spus Călin Dorin Dud, primarul din Luncoiu de Jos.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/