La manifestare au participat reprezentanți ai Academiei Române, dar și oaspeți din Cehia, Polonia, Ucraina, Moldova, Austria, Ungaria și Slovacia
Centrul de cercetări al Academiei Române din comuna General Berthelot a fost gazdă, joi și vineri, a unei întruniri ce s-a desfășurat în premieră în județul nostru. Cât de temeinic au gândit Guvernele României de până acum politicile naționale agricole și care sunt consecințele acestora sau cât de profesioniști sunt cei care se ocupă de viitorul acestui sector economic ori care ar trebui să fie prioritățile și cât ne-a ajutat sau nu Uniunea Europeană, în comparație cu alte state membre, au fost doar câteva dintre temele dezbătute la General Berthelot.
PNDR 2007-2013, total eronat
Conferinta internaţională a avut ca teme analiza transformărilor şi a rezultatelor exerciţiului financiar 2007-2013 în agricultura europeană, precum şi proiecte pentru următorii 7 ani, 2014-2020. La conferinţa organizată de Academia Română au participat specialişti ai institutelor de ştiinţe agricole şi alimentare din Cehia, Polonia, Ucraina, Moldova, Austria, Ungaria, Slovacia. Analiza prezentată de Păun Ion Otiman, directorul Institutului de Economie Agrară din cadrul Academiei Române nu a fost prea încurajatoare pentru agricultura românească. Tragem ponoasele lipsei de profesionalism a fostelor guverne care au realizat un Plan Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) total eronat, care nu a ţinut cont de realităţile şi nevoile agriculturii româneşti. Tocmai de aceea s-a cerut implicarea Academiei Române pentru proiectele de viitor. Problema este cât de pregătită se prezintă România să susţină un Plan Naţional de Dezvoltare Rurală complex şi profesionist. „O întrebare capitală pentru România este dacă nivelul actual de dezvoltare economică a țării poate să susțină un nivel ridicat de dezvoltare al agriculturii având, în vedere marile discrepanțe ori divergențe ale agriculturii românești cu cea europeană, mai cu seamă cu grupul UE 15”, a declarat academicianul Păun Ion Otiman, la ȘTIRILE HUNEDOARA TV.
Scepticismul localnicilor față de București
Specialiştii din cadrul Academiei Române au elaborat deja un nou P.N.D.R. pentru perioada 2014-2020, şi au identificat şi prioritatea pe care ar trebui să pună accent Guvernul Ponta. Sisteme de irigaţii pe bani europeni, însă localnicii implicaţi în dezvoltarea sectorului agricol sunt sceptici că, la Bucureşti, cineva va ţine cont de recomandările academicienilor. „E o problemă strigentă și trebuie, în primul rând, noi, românii, să luăm măsuri, adică să producem cât mai mult și cât mai bine, la calitate superioară, ca să contrabalansăm efectele negative ale programelor europene, care defavorizează foarte mult România. Bine ar fi ca propunerile academicienilor să fie analizate de ministerul de resort, dar eu, sincer, mă îndoiesc de acest lucru. Cred că între minister și institutele de cercetare agricolă ar trebui să fie o mai bună colaborare”, a spus Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot, la ȘTIRILE HUNEDOARA TV. La conferinţă au mai participat Tiberiu Balint, vicepreședintele Consiliului Județean, Tatiana Rovinar, fondator al Asociației Producătorilor de Produse Tradiționale și Ecologice Hunedoara, ori Călin Marian, directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Hunedoara.