20.6 C
Deva
miercuri, aprilie 30, 2025

Eveniment: „Dovleacul năzdrăvan” de la Ribița

Manifestarea, desfășurată pe 5 octombrie, în cadrul acțiunii naționale „Noaptea bibliotecilor”, face parte dintr-un program mai amplu, care se va încheia la sfârșitul luniiprimar-ribita

„Noaptea bibliotecilor”, acțiune desfășurată la nivel național, pare să fi fost o activitate de succes în unele localități rurale din județul Hunedoara. O așezare unde manifestarea a avut priză la public este comuna Ribița.

„Toamnă mândră, darnică”

Căminul cultural din Ribița a fost arhiplin, numeroși localnici, de la preșcolari până la bunici, ținând să participe, vineri seara, la una dintre acțiunile amplului proiect educativ „Toamnă mândră, darnică”. Atunci a avut loc prima acțiune din cadrul proiectului mai sus amintit, intitulată „Dovleacul năzdrăvan”. Activitatea, aflată la cea de-a doua ediție, se dorește a fi reînvierea unei mai vechi tradiții din această frumoasă comună zărăndeană. Legenda spune că, odată cu sosirea toamnei, pe ulițele satelor din zonă începeau să se perinde copii și tineri cu dovleci în brațe. Dovlecii, bine „prelucrați” de aceștia, căptătând aspecte cât mai înfricoșătoare, aveau menirea de a speria locuitorii, exploatând credința acestora în vâlve, moroi, duhuri și strigoi. Dovlecii se așezau pe stâlpii porților, la ferestre sau la răscruci de drumuri, pentru a speria trecătorii, iar copiii urmăreau cu multă satisfacție reacția acestora. Într-o formă puțin schimbată, și acum dovlecii au produs rumoare, atât la prezentarea lor la căminul cultural din Ribița, cât și la marșul copiilor pe ulițele satului. Peste 50 de copii, de la unitățile de învățământ din Ribița și din Crișan, și-au expus dovlecii, cele mai reușite exponate fiind premiate. Astfel, laureații de la „Dovleacul năzdrăvan” au fost Silviu Dan (cel mai tânăr participant), Cătălin Avram, Eduard Jurca (cu cele mai reușite exponate din Crișan și, respectiv, Ribița) și Răzvan Cimpoaie (pentru originalitate). Această acțiune cultural-educativă va continua în această lună, finalul ei urmând a avea loc pe 31 octombrie, când, în satul Crișan, se va desfășura un carnaval de Halloween.

Lansări de carte

Activitatea de la Ribița s-a desfășurat în cadrul acțiunii naționale „Noaptea bibliotecilor”. Cu această ocazie a avut loc și o lansare de carte, purtând semnătura scriitoarei locale Ioana Cornelia Neaga. Lucrarea, o carte pentru copii, intitulată „Ceartă la bibliotecă”, redă întîmplări ale căror eroi sunt copii de la unitățile de învățământ din comuna Ribița. Mai mult, ilustrația cărții a fost făcută după desene ale copiilor din comună, fiind vorba despre Bianca Raț și Maria Diniș, ambele eleve de clasa a doua, și Eduard Jurca, cu un an mai mare. Mai trebuie menționat că, zilele trecute, înaintea acestei acțiuni, și bibliotecara din Ribița, Monica Dușan, și-a prezentat o nouă carte, intitulată “Plai de dor”, lucrarea fiind una de reportaj litarar și eseuri. „Mă bucur că se ]ncearcă, la nivel de comună, reînvierea unor vechi tradiții, dar și faptul că astfel de acțiuni au un real succes. Țin să le mulțumesc celor care și-au adus aportul pentru buna desfășurare a acestei activități, fiind vorba despre directorul școlii, Ramona Clej, consilierul educativ Eugen Marinoff și inimoșii dascăli Elena Pavel, Letiția Trifa, Olguța Stânga și Mirela Ghilea, la care se adaugă și bibliotecarul Monica Dușan. Sper ca și carnavalul de la Crișan, din ultima zi a lunii, să se bucure de același succes”, a spus Ioan Faur, părimarul comunei Ribița.


Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/