Luna trecută biserica- monument istoric din satul Vălişoara trebuia să fie vizitată de reprezentanţii unei organizaţii continentale de protejare a patrimoniului, dar aceştia nu au mai ajuns
Comuna hunedoreană Balşa, situată în zona Munţilor Orăştiei, este printre aşezările rurale mici ale judeţului Hunedoara, numărul populaţiei fiind de sub 1.000 de locuitori.
Uitaţi de mai toată lumea
Localitatea are în componenţă 14 sate, respectiv Balşa, reşedinţa de comună, Almașu Mic de Munte, Ardeu, Bunești, Galbina, Mada, Oprișești, Poiana, Poienița, Roșia, Stăuini, Techereu, Vălișoara -Balșa și Voia. Pe raza comunei sunt câteva obiective interesante de văzut, cum ar fi cele trei rezervaţii naturale, fiind vorba despre Cheile Madei, Cheile Ardeului şi Cheile Glodului, sau Strâmtura, cum mai numesc localnicii ultima zonă menţionată. De asemenea, amatorii de turism pot vizita peştera Dosul Dobârlesei precum şi fortificaţia “Peşterea zidită”, datată din secolul al XVII-lea, dar şi alte obiective datând din vremuri străvechi, cum ar fi aşezarea din epoca bronzului de la Balşa sau situl arheologic de la Ardeu. Dar poate cele mai cunoscute obiective ale comunei Balşa sunt bisericile. “Avem câteva biserici deosebite în comună. Cea din Almaşu Mic de Munte este monument istoric, dar foarte interesante sunt şi lăcaşele de cult ortodox din Buneşti, Poiana, Poieniţa şi Vălişoara-Balşa. Biserica de lemn din Vălişoara –Balşa , construită în 1785 şi care poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, a intrat, în luna iulie, în atenţia unei organizaţii de protejare a patrimoniului de pe Vechiul Continent, Europa Nostra. Acest lucru s-a petrecut la Congresul Patrimoniului European de la Viena, pe lista lăcaşelor de cult ce se doresc a fi protejate figurând 13 biserici din judeţul Hunedoara, inclusiv cea din Vălişoara-Balşa. Din câte ştiam, această comisie ar fi trebuit să vină luna trecută pe la noi, dar experţii europeni nu au mai ajuns. Din câte am auzit, biserica – monument istoric ar fi trebuit să fie evaluată de respectivii specialişti, urmând ca, apoi, aceştia să întocmească documentaţia necesară în vederea obţinerii de fonduri europene nerambursabile pentru renovarea construcţiei. Din păcate, alte detalii nu cunosc. Mai mult, cu ani în urmă, au venit să vadă biserica şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi există un proiect de renovare, inclusiv cu refacerea picturii, dar, din lipsă de fonduri, lucrurile s-au împotmolit la acest nivel. Doar Consiliul Judeţean ne-a mai ajutat cu ceva fonduri pentru biserici, bugetul nostru fiind unul foarte mic”, a declarat Simion Meteşan, primarul comunei Balşa. Legat de bisericile din comuna Balşa, mai exact tot din satul Vălişoara, trebuie reamintit faptul că, în luna iulie a anului curent, noul lăcaş de cult ortodox din aşezare a fost sfinţit în cadrul unei slujbe religioase oficiate de un impresionant sobor de preoţi.