Comuna din Ţara Zarandului este cunoscută, în special, pentru ţuica făcută din „fructele moacre”, un produs ecologic, care se găseşte în prea puţine părţi ale ţării
Ca toate localităţile rurale din partea hunedoreană a Ţării Zarandului, şi comuna Blăjeni are o frumuseţe aparte.
Produse ecologice
Aceasta este dată atât de cadrul natural, dar şi de alte aspecte. Aici întâlnim peisaje superbe, celebrul grup de tulnicărese, meşteri populari, monumente care evocă amintirea eroilor moţi, dar şi altele, cum ar fi o legendă. Această legendă spune că eşti un bun blăjenar dacă ai cireş în poartă, un cal alb în curte şi să te cheme Candin, lucruri care se găsesc, şi în zilele noastre, în multe gospodării din localitate. “ Aceste aspect s-au mai schimbat de-a lungul timpurilor, dar cireşi se găsesc, şi nu doar în poartă, ci livezi, caii nu sunt doar albi, dar cam fiecare blăjenar are unul, iar cu numele de Candin, chiar dacă nu îl purtăm toţi, ne mândrim, fiind specific comunei. Fiind într-o zonă relativ izolată, nu avem probleme cu poluarea. Cu siguranţă acesta este motivul în care o bună parte dintre concetăţenii mei au început, încetul cu încetul, să practice agricultura ecologică. Rezultatele, pentru început, aşa cum ne aşteptam, nu sunt extrem de spectaculoase, dar se merge pe un drum bun. Avem, aşadar, produse ecologice sută la sută, care se găsesc mai greu în pieţe, deoarece, în multe cazuri, costul transportului este relative similar cu cel al mărfurilor vândute. Şi, totuşi, produsele de Blăjeni ajung şi în localităţile urbane, deoarece din fiecare gospodărie din comună este măcar o persoană plecată la oraş. Practic, Blăjeniul se populează la sfârşit de săptămână. Sperăm ca acest lucru să fie un prim pas de atragere a orăşenilor non-blăjenari, dacă pot spune aşa, către comuna noastră. Şi, în plus, la noi nu a pătruns “partea rea” a civilizaţiei, iar oamenii sunt curaţi din acest punct de vedere, şi sperăm să păstrăm acest aspect încă mulţi ani de acum înainte”, a spus Horia Flavius Jurca, primarul comunei hunedorene Blăjeni.
Mândria blăjenarilor
Pe lângă aceasta blăjenarii, se mai mândresc cu un lucru, cu ţuica de cireşe. „Pentru a scoate o ţuică de cireşe aşa cum trebuie este mult de muncă. În plus, cantităţile produse nu sunt foarte mari, aşa că mare parte a acestei licori, a cărei tărie este în jur de 60 de grade, ca la orice vinars întors care se respect, este ţinută pentru consumul propriu ori pentru o degustare cu apropiaţii. Ar fi ideal dacă am reuşi să omologăm acest veritabil brand al comunei, dar birocraţia este mare şi costurile sunt enorme. Oricum, la noi în comună se va produce în continuare ţuica de cireşe, iar cei care trec pe la noi şi o gustă pot fi siguri că nu este contrafăcută, la fel cum naturale sunt şi celelalte fructe şi legume care se cultivă prin zonă. Blăjeniul este o comună cu oameeni binecuvântaţi şi este o binecuvântare să fii în fruntea unei astfel de comunităţi ”, a declarat Horia Flavius Jurca, primarul comunei Blăjeni. Iar acum, fiind în sezonul cireşelor, o plimbare prin Blăjeni este un lucru extrem de plăcut, vizitatorii urmând a rămâne, cu siguranţă, cu amintiri de neuitat.